Inkább itt, inkább most! | Magyar virtus, Robertóval

(Írország–Magyarország felkészülési mérkőzés, kicsit másképp)

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen Dublinban lépett pályára Írország legjobbjai ellen, ahol 2:1-es vereséget szenvedett… Ne feledd, a június 14-én kezdődő németországi kontinensviadalt Dunaszerdahelyen is figyelemmel kísérheted a Habos Napok keretében. A Klikkout és a DAC 1904 futballklub közös szervezésében – 2016 után ismét – megrendezésre kerülő Dunaszerdahelyi Habos Napok, június 14. és 23. között a németországi Eb-mérkőzéseit közvetíti élőben, óriás LED-kivetítőn a Habos Napok sörsátorban, a MOL Aréna B-szektora mögött.

Ezt megelőzően azonban a magyar válogatott még két felkészülési meccset játszik. Az elsőt az Eb-ről lemaradó Írországgal vívta meg az 51 ezer néző befogadására alkalmas Aviva Stadionban, ahol két hete még az Európa-liga döntőjét rendezték. Négy nap múlva, szombaton pedig odahaza, a debreceni Nagyerdei Stadionban Izraelt fogadják Rossi mester fiai. Dublinban félház előtt különösebb meglepetés nélkül kezdett a 14 mérkőzés óta veretlen magyar nemzeti tizenegy, Marco Rossi szinte az alapcsapat mellett döntött. Ahogy a szövetségi kapitány előzőleg fogalmazott, a dublini találkozóval leginkább a skótok elleni Eb-csoportmérkőzésre készülnek. A kapuban Gulácsi Péterrel – minden bizonnyal az Eb-n is ő lesz az első számú portás –, illetve előtte három védővel.

Hivatalosan 452 magyar szurkoló utazott ki a felkészülési mérkőzésre, de valószínűleg az ottani magyar közösség is képviseltette magát a lelátón.

Rögtön a 2. percben helyzetbe kerültek a tiszta fehér szerelésben játszó magyarok, Nego veszélyeztette a hazaiak kapuját. Egy ilyen élénk kezdést a Dunaszerdahelyi Habos Napokon is elfogadnánk, megalapozva a jó hangulatot. A folytatás már nem volt ennyire aktív, míg az írek elég passzívan kezdtek, addig a magyar csapat meglehetősen magasan védekezett, kiemelkedő helyzet nélkül. Kisebb-nagyobb helyzetecskék persze akadtak mindkét oldalon, de igazi fölhördülésre nem volt ok, egészen a 36. percig. Ekkor a hazaiak támadója két magyar védő között a kapuba fejelt, Gulácsinak nem volt sok esélye védeni – 1:0.

Hálistennek gyorsan érkezett a magyarok egyenlítő találata, mindössze négy perc telt el.

Szabadrúgáshoz jutott a magyar csapat, Szoboszlai próbálta felívelni a labdát, de az egy ír védőn megpattant. Ebbe tudott belecsúsztatni Orbán, aki a bal oldalon érkező Langot hozta helyzetbe, ő pedig három méterről bekotorta a labdát a hazaiak hálójába– 1:1. Felmerült ugyan a les gyanúja, ám a VAR ezúttal nem volt jelen, vagyis némi magyar jóindulattal, lesről szó sem lehetett. Nem hozott ugyan kimagasló iramot az első 45 perc, de közvetlenül az Európa-bajnokság előtt nem is várhattunk mást. Ott pattanjon meg, ahányszor csak akar! – emlékszel még erre a Hajdú B.-féle spoilerre?

1:1-es döntetlennel vonultak öltözőbe a csapatok. Két helyen változtatott a második felvonásra Rossi: Gulácsi helyett Dibusz állt a kapuba – na akkor ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy ki lesz az első számú kapus Németországban?!

Az 53. percben Sallai rúgta kapura Szoboszlai szögletét, a labda a kapu előtt tömörülő ír védők egyikének kezében megakadt, viszont a játékvezető sípja néma maradt. Hát igen, nincs videóbíró, de ha van sapkája, az a baj, ha nincs sapkája, akkor meg az. Sallai következő próbálkozását már ír kapus fogta kézzel – neki szabadott, ugyebár. És barátságos mérkőzés ide vagy oda, Szoboszlai gyűjtött be sárga lapot, miután saját, Liverpool-béli klubtársával összeakaszkodott. Tuti ennek az ügynek volt előélete a ködös Albionban, de hadd ne oldjuk! Vagy nem, mert a csereként beálló Kleinheislert is felvágták egy sárga lapért „cserébe”. Durva lett a meccs így a vége felé, holott mi inkább a helyzeteket néztük volna, pláne a magyar helyzeteket.

Aztán a ráadás perceiben megszakadt a magyarok veretlenségi sorozata, de fel a fejjel, srácok!

Egy szögletet követően az összes magyar játékos az ír térfélen feledkezett, a hazaiak egy az egyben vezették a labdát Dibuszra, aki nagy bravúrral először még beleért, de a felperdülő labda végül a kapuba hullott – 2:1. És itt a vége, fuss el véle! Nem játszott jól a magyar válogatott, lesz mit kielemezni az öltözőben. Kemény volt a szezon, kemény lehetett a felkészülés is Telkiben. És azért valljuk be, mindenki csodát vár majd az Eb-n Rossi csapatától, ezért is nagy a nyomás rajtuk. Lesznek hibák, de inkább itt és inkább most! Hajrá, Magyarország!

ÍRORSZÁG–MAGYARORSZÁG  2:1 (1:1)

Gólszerzőnk: Lang.

MAGYARORSZÁG: Gulácsi (46. Dibusz) – Lang (73. Balogh B.), Orbán, Dárdai M. – Nego (46. Botka), Nagy Á., Schäfer (70. Styles), Kerkez (70. Nagy Zs.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B. (61. Kleinheisler).

(Roberto)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább