Csak hamisított olajat tudok venni? Avagy a nagy olajmutyi…

Sokakat érint ez a kérdés, van, akit évente többször is. Valakikben egészen nagy az aggály, hogy fog-e tudni olyan kenőanyagot vásárolni, ami nem hamisított? Mindenkit megnyugtatok, hogy ez nagyon is lehetséges, csak ára van!

Induljunk ki az olajhamisítók szemszögéből. Mit éri meg nekik hamisítani? Természetesen azt, amiből a legnagyobb a kereslet! Ebből rá is jöhetünk, hogy olyan multicégek márkáiról van szó, mint pl.: Shell, Castrol, elf, Total, Mobil, BP stb. Ezen felül autógyártók saját nevével ellátott kenőanyagait is hamisítják, mint pl.: Ford, Mazda, Toyota, VW.

Itt fel is tehetjük a kérdést, miért nem állítják le ezeket a csalókat a nagy multik? A megoldás sokkal bonyolultabb, mint azt gondolnánk. A legutóbbi nagy botrányok Oroszországban és Magyarországon történtek! Ilyen országokban sokkal nehezebb lebuktatni a csalókat, mint mondjuk az USA-ban. Gondolom, a magyar hatóságokat nem kell bemutatni, és többek közt ezért is választják a csalók ezeket az országokat.

Ezek után természetesen felmerül a vásárlóban a félelem, hogy „én is hamis olajjal járom az autóm?” Nem kell megijedni, nem feltétlenül kell, hogy ez így legyen, bár az utóbbi időben erre nagyobb az esély.

Hogy lehetek biztos abban, hogy nem hamis az olaj, amit vásárolok? Először is olyan márkát válasszunk, ami vagy az olcsóbb árkategóriából való és nem egy híres multitól származik, vagy ennek az ellentéte, egy neves és drága márkát. Én konkrétan a MOTUL és Liqui Moly márkáknál köteleztem el magam. Ezek a drágább márkák közül vannak, viszont biztos vagyok benne, hogy nem hamisítottak, mivel e márkák elsődleges piaca az olyan gazdagabb nyugati országok, mint Franciaország, Németország, Ausztria, Svájc. Ezekbe az országokba a hamisítók nehezen tudnák becsempészni a termékeiket, ezért nem is nagyon próbálkoznak, így nem is hamisítják ezeket a márkákat. Az olcsóbb osztályba sorolnám a Mannol, Rowe, Gulf márkákat, de kizárnám a MOL olajait is a hamisításból. Ezeket az olajakat azért nem éri meg hamisítani, mert nincs akkora kereslet rájuk, mint a nagyobb nevekre.

A kenőanyagok mellé nem árt, ha minőségi szűrőket vásárolunk. Itt is a nagyobb márkák termékeire voksolok. Egy olajszűrő a mai világban nem nagy tétel, nem ezen lehet nagyot spórolni! Amiket ajánlok: Mann, Bosch, Purflux.

 

U.I. Az itt leírtak teljes mértékben szubjektív véleményt/tapasztalatot képeznek, senki sem befolyásolta a véleményemet, így bárki láthatja ezeket a dolgokat másképp, nem fog érte senki sem haragudni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább