A tuningról őszintén…

Mikor azt a tippet kaptam, hogy írjak a tuningról, sok minden végigfutott az agyamban. Volt köztük sok pozitív élmény, de sajnos a lakóhelyemből kiindulva sok negatív is. A baj ott kezdődik, hogy az emberek nagyobb része negatívan áll a tuninghoz, pedig nem kellene pár autó, vagy ember végett elítélni az egész hobbit.

Induljunk ki abból, hogy az autótuninghoz rettentő sok pénz kell. Ez végett rögtön osztjuk is két csoportra a tuningosokat. Az egyik csoportba tartoznak a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező emberek, a másik csoport, akik próbálják az egészet olcsón megúszni és ez a tuning minőségi rovását eredményezheti. A tuningot fel kell osztani 2 részre, az egyik a motort és a futóművet érinti a másik pedig a külsőt, amitől csak az autó kinézete változik meg. De hogy képbe legyünk miről is beszélek, íme pár példa.

Ő itt Jon Olsson és a profin megépített 1000 lóerős Audi RS-6, amit sajnos elloptak tőle és felgyújtották. Ez az autó kapott motor, futómű és külső tuningot is. Az így megépített autó ára kb. 400 000 €. Ebből az összegből kb. 150 000 € az autó ára, ami azt jelenti, hogy maga a tuning 250 000 €. Ugye, milyen megdöbbentő, hogy nagyobb összeget emésztett fel a tuning, mint az autó megvétele?

Olyan nagyon azért ne sajnáljuk őt, az ellopott és leégetett autója miatt. Itt az új verdája, finoman jelzem ez sem gyári.

Van a tuningnak egy másik véglete, amikor nincs pénz, de valami nagyot szeretnének alakítani, ekkor sikerülnek az ehhez hasonló dolgok…

Amíg ezek az emberek csak az autó kinézetéhez nyúlnak nincs nagy gond, ám ha már eljutnak a kipufogórendszerig, jön a baj. Ugyanis az olcsón összedobott rendszer valószínű, hogy teljesen üres cső lesz. Ez azt eredményezi, hogy az autó ordítani fog. Ez az a dolog, ami nálam már felteszi az i-re a pontot. A mai világban egy halom megoldás létezik erre.

Itt ki is térnék a tuning és a törvények kapcsolatára. Szlovákiában és Magyarországon még viszonylag nem állnak hozzá a hatóságok annyira szigorúan, mint pl. Németországban. Sajnos igazat kell, hogy adjak a szigornak. Miért is? Nagyon egyszerű. Addig, amíg egy autót valaki gondosan, nagy odafigyeléssel, minőségi anyagokból megépít, biztos vagyok abban, hogy semmi féle gond nem lehet ezzel. Viszont! Ha valaki összegányolja az autót mindenféle olcsó alapanyagból, azt meg sem említem, mi van akkor, ha egy nem hozzáértő kéz teszi mindezt. Ez nem csak önmagára veszélyes, de a közösségre is. Ugyanis, ha menet közben valami végzetes meghibásodás következik be, és véletlenül emberi életet követel a baleset, ami az építő hibája miatt következik be, ki lesz a felelős…?

Most nézzük mindezt a hatóságok szemszögéből, mivel lehetne ezt elkerülni? Legegyszerűbb megoldás, ha csak olyan anyagokból lehet megépíteni az autót, amik hatóságilag jóvá vannak hagyva, és mindezt csak olyan műhely építheti be, amely rendelkezik engedéllyel ezek beépítésére. Másik kérdés, hogy mennyire élnek ezzel vissza a bürokrácia emberei, de erre most nem térnék ki.

Hogy ne csak a két végletről mutassak képeket, íme pár példa a normál ár kategóriájú autók igényes tuningjáról.

Végszóra annyit mondanék, nem kell elítélni azokat, akiknek az autótuning a hobbijuk. Nem bűnözők, csupán szeretnék úgy átalakítani az autójukat, ahogy az nekik tetszik. Amíg ezt szabályos kereteken belül teszik, semmi gond nem lesz.

 

U.I. Az itt leírtak teljes mértékben szubjektív véleményt/tapasztalatot képeznek, senki sem befolyásolta a véleményemet, így bárki láthatja ezeket a dolgokat másképp, nem fog érte senki haragudni.

 

Képforrások: http://jon-olsson.comhttp://flickr.com free commercial use fotók

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább