Megvan lemezen: Dream Dance

Sorozatom első részében szeretnék bemutatni egy értékes darabot a lemezgyűjteményemből, vele egy kicsit visszautazni a kilencvenes évek varázslatos hangvilágába.

A bakelitlemez 30-40 éve még minden háztartás alapeleme volt. A bolgár és a jugoszláv lemeznyomók lehetővé tették, hogy meglegyen a legjobb Beatles, Doors vagy Afric Simone a családi gyűjteményben a hazai Koncz Zsuzsa és Soltész Rezső albumok mellett.

Aztán a kazetta megérkeztével le tudtuk másolni kedvenc lemezeinket szalagra, ezt követően a kétezres évek elején beköszöntött a digitális zene és gyorsan kényszerpihenőre küldte a lemezt. Egyszerűbb és olcsóbb volt, ha CD-n vásároltuk meg a zenét, amit szeretünk, kevesebb helyet foglalt, és jóval több zene ráfért 1 CD-lemezre.

A kétezres évek elején megérkezett az mp3 is, ami őrületesen megváltoztatta a zenehallgatást, azóta mindenki számítógépén van legalább 10.000 zeneszám. Track 001, Skladba 005, Super Dance Megamix, és lassan kezdte a zene elveszíteni igazi értékét… Nem volt borítója, címe, fogása, illata, csak egy mappa valahol a merevlemezen. Ma már bármilyen zene elérhető akár ingyen is az interneten, egy jó Spotify-előfizetéssel a világ összes zenéje a nappalinkba költözik.

Na, de mi van a lemezgyűjtőkkel? Akik időt és energiát nem sajnálva életben tartották a fekete korong legendáját. A lemezlovasok, a Hi-Fi-mániások vagy a simán zeneőrültek nagyban hozzájárultak, hogy újra piacképes legyen a lemez. Hivatalosan is 2013 lett a bakelitlemez visszatérésének nagy éve, újra megjelentek a lemezjátszók, internetes lemezboltok. Mára a lemez ismét fénykorát éli.

Gyorsléptekben beindult a lemezgyártás, minek köszönhetően ma már a legnívósabb zenék elérhetőek lemezen viszonylag jó áron, a régi idők legsikeresebb albumait pedig újranyomják. Így jutottam hozzá a számomra nagy becsben tartott Dream Dance válogatáshoz is, ami egy 4 lemezes kollekcióban hordozza a 90-es évek legnagyobb VIVA tévés slágereit.

Tavaly egy internetes lemezboltos böngészés alkalmával találkoztam ezzel az albummal, ami gyermekkorom egyetlen elektronikus zeneszállítója volt.

A kilencvenes években nagy sikernek örvendő kompiláció ma már nem létezik, de húszéves fennállásának legjobb zenéit egybekötötték egy négylemezes albumba.

Gyorsan lecsaptam rá, mivel aztán természetesen megjelenése napján elfogyott minden példány, és ez is jelzi azt, hogy ez egy igazi érték.

Aki régen követte a Viva TV Club Rotation című műsorát Daisy Dee-vel, az biztos emlékszik Nalin & Kane – Beachball című számára, ami 1997-ben volt állandó része a zenecsatornának:

Nos, a következő slágerhez nem kellett még a tévét sem bekapcsolni, ugyanis minden diszkóban hallhattuk, rádiókban adták, és maga a mester, Paul Van Dyk is lejátszotta nekünk Pozsonyban az Inchebában:

Személyes nagy kedvencem, és talán emiatt az egy szám miatt is vettem meg ezt az albumot, az Ayla – Ayla (DJ Taucher remix). Eredeti kiadásban ez az egy zene több száz eurót kóstál:

1998. ATB – 9 PM (Till I Come). Nem volt olyan diszkó, ahol ne rohant volna be mindenki erre a számra. Mindenki megismerte André Tannenbergert, ezzel a zenével én is nagyon szép emlékeket idézek vissza:

A legszerelmesebb és legérzelmesebb szintimámor a Chicane – Saltwater-je, libabőr elejétől végéig. 1999:

Ez volt a Dream Dance válogatás szerintem legjobb öt zenéje. Ezek a zenék nagy hatással voltak a mai diszkóvilág és a zenei produkció kialakulására, és a lemez nagyon jól mutat a polcon. Nemcsak szóbeszéd, hogy a legjobb minőségű hangzás a lemezé, körünkben is egyre több ember próbálja ki, és szeret azonnal bele ebbe a csodába.

Folyt. köv.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább