A „csodaizzó” – Osram Night Breaker Laser

Izgalommal ébredtem reggel, hiszen kíváncsi voltam ezekre a „csoda” izzókra. Fényképező bepakolva, izzók szintúgy. Vágjunk is neki a napnak.

Egy VW Polo-ban fogom kipróbálni ezeket a csodákat. Meg is indulok, mint néhai ember, nagy reményekkel és óriási vigyorral. Annyit már élőre tudtam, hogy a Polo-ban izzócseréhez ki kell szerelni az egész lámpát.

Gyorsan lőttem pár képet a kis „csodáról”, s közben észrevettem az oldalán valami feliratot. Közelebbről megnézve, láttam, hogy egy „NIGHT BRAKER” felirat van belekarcolva. Azonnal sejtettem, ez valami nagyon profi cucc, hiszen még erre is odafigyeltek. Amit nagyon becsülök az OSRAM politikájában, az az, hogy egyenesen bevallják, ennek az izzónak rövidebb az élettartama, mint a hagyományos társainak. Ez tiszteletre méltó.

Pár óra után neki is álltam a lámpa kiszerelésének, gondoltam nem lehet túl rövid folyamat. Tévedtem! A lámpát 2 db csavar tartja, s ezek kivétele után ki is jön a helyéről az egész, persze előtte azért széthúztam a csatlakozókat is. Így sem tartott az egész tovább 3 percnél. Eltávolítottam a gumi fedelet, és ekkor jött a meglepetés. Ilyen izzó befogatással még nem találkoztam, szerencsére kb. 2 perc után rájöttem, ezt is csak el kell fordítani és már kint is az egész. Mehet be az új, majd vissza a lámpa, megjegyezném, befele ugyanolyan könnyen ment, mint kifele.

Jött a várva várt pillanat, lámpa felkapcsol, és próbáltunk rájönni, mi a különbség. A színhőmérsékleten kívül nem vettünk észre számottevő különbséget, betudtuk ezt annak, hogy 10 cm-re álltam az előttem lévő autótól, mivel csak így volt hely a műhelyben. Másik lámpánál ugyanez a művelet, másodszorra még gyorsabban ment az egész. Már kezdtem izgulni, mekkora lesz a különbség, gyorsan ki a műhelyből és kezdődhetett az összehasonlítás.

Emberek! Én életembe akkor csalódtam utoljára ekkorát, mikor megtudtam, a jézuska nem létezik. A színhőmérsékleten kívül semmi változást nem tapasztaltam, vagy ami lenne, az maximum csak pszichikai, mivel az agyam tudja, ez egy prémium cucc, és próbálja velem elhitetni, hogy igenis ez jobb, de én látom, amit látok. Ez NEM jobb, vagy ha jobb is, biztos nem annyira, hogy megérjen 25 eurót!

Az előtte-utána képet egy félprofi géppel, azonos beállításokkal készítettem, ami annyit jelent, hogy ugyanez a valós különbség, amit a szemünkkel is érzékelünk.

E cikk írásakor már magam mögött tudhatok pár km-t az új izzókkal, viszont még mindig keresem azt a „nagy” különbséget. Sajnos nem találom… Valamelyest nyilván jobb, de igencsak a marketing csapdájába estem, ugyanis megvásároltam, és így rajtam is kerestek. Utoljára!

Részben érthető ez az egész, hiszen az EU szabályozza a közúton használható izzók fénykibocsátását, ezt lumenekben mérik. A korlát 1650 lumen 13.2V mellett. Ez annyit jelenti, hogy ennél erősebb izzó nem felel meg a közúti közlekedés előírásainak, így nem is használható. Összehasonlításképp: a xenon izzók 3000 lumen környékén teljesítenek.

Ha nagyon kíváncsi valaki, nem beszélem le róla. Azonban, ha nem szeretne csalódni, válasszon pénztárcakímélőbb izzót, az is teljesen megfelel a célnak. Ha nem valami gagyi izzót veszünk, már biztosak lehetünk benne, hogy közel van a teljesítménye e prémium izzóéhoz.

U.I. Az itt leírtak teljes mértékben szubjektív véleményt/tapasztalatot képeznek, senki sem befolyásolta a véleményemet, így bárki láthatja ezeket a dolgokat másképp, nem fog érte senki haragudni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább