Drágábban hűthetjük az autónkat

Azt hiszem, nem mondok újat, ha elárulom, az autó hűtéséért a klímaberendezés felel. Ám ha kicsit jobban beleássuk magunkat a történetbe, tudhatjuk, hogy ezek a berendezések úgynevezett klímagázzal vannak feltöltve.

Na most, van itt nekünk egy olyan, hogy Európai Unió. Itt dolgoznak azok a magas beosztású úriemberek, kik megnehezítik a tervezők/gyártók dolgát.

Ez történt az autó klímaberendezések terén is. Kitalálták, hogy környezetkímélőbb megoldás kell a klímaberendezések feltöltését illetően. A környezetvédelem fontos dolog, ugye? Ennek persze ára van. És itt jön képbe a drágulás. Adott az R134a elnevezésű klímagáz, ami már évtizedek óta bevált töltőgáz ezekhez a berendezésekhez. Egyetlen gond van vele, nem teljesen környezetbarát. Ezért kitalálták, hogy keresni kell valami alternatív megoldást. Páran biztosan tudják, a széndioxidnak van egy hasznos tulajdonsága, az pedig abban merül ki, hogy a cseppfolyós állapotban lévő széndioxid hirtelen nyomáscsökkenésével hideg gáz jön létre. Ez szép és jó, csakhogy ez a technológia még nincs olyan szinten, hogy nagyobb fogyasztásnövekedés nélkül tudják a rendszert működtetni. Így jött a képbe a R1234yz megjelölésű klímagáz.

Felmerül a kérdés, miért is drágább ez nekünk?

Az R134a jelölésű gáz ára kb. 12 €/kg, míg az R1234yz 200 €/kg. Ugye, milyen szép különbség van? Teszem hozzá, az új típusú gáz egy nagyon gyúlékony anyag, ezért csak olyan személy vásárolhat ilyet, aki rendelkezik engedéllyel eme gáz tárolására és használatára. Átlagosan a régebbi fajta gázzal töltött klímaberendezések töltése 30 € környékén mozog, mivel az új gázhoz nehezebb hozzájutni, és a régi fajta töltőkkel sem lehet ilyet tölteni, vannak töltőtípusok, amelyekhez kaphatóak különböző átalakítók, ezekkel működhet a dolog, ám az sem olcsó.

Ezért úgy becsülöm, egy átlagos autó klímaberendezésének töltése 150 € környékén lesz.

Bízom benne, hogy ez csak egy átmeneti megoldás, míg teljesen ki nem fejlesztik a CO2-vel működő rendszert. Addig is kénytelenek leszünk a klíma töltésénél kicsit hozzáfizetni a régi tarifához. Egyébként nem árt, ha 2-3 évente kicseréltetjük a gázt, mivel ilyenkor új kenőanyagot is kap a rendszer, ami az egész lelke, ugyanis, ha megszűnik a kenés, tönkremegy a klímapumpa, ami nem olcsó dolog.

 

U.I. Az itt leírtak teljes mértékben szubjektív véleményt/tapasztalatot képeznek, senki sem befolyásolta a véleményemet, így bárki láthatja ezeket a dolgokat másképp, nem fog érte senki haragudni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább