Xenon fényszóróm van, mégsem látok…

Utóbbi időben sokat foglalkoztam a xenon fényszórók működésével, mivel jelenleg olyan autóval járok, melyben szintén ilyenek találhatók. Már az elején feltűnt, mennyivel erősebb a fénye, mint idősebb társaié. Majd pár beszélgetést követően megtudtam, nem az izzók veszítenek fényerejükből, vagy legalábbis nem olyan mértékben, ami ezt okozhatná.

Mielőtt elárulnám a lényeget, kicsit nézzünk a dolgok mögé. Hogy is működik a xenon izzó? Nem olyan bonyolult az egész. Gondoljunk két fémdarabra, mely között elektromos ívkisülés jön létre. Ez játszódik le egy xenon izzóban, csak még ehhez jön a xenon gáz, amivel ennek az izzónak a belsejét megtöltötték. Egy átlagos halogén izzó felülete bekapcsolt állapotban kb. 250°C, míg a xenon izzóé kb. 800°C. Nem kis különbség, valljuk be. Itt már gyanús volt a dolog, sejtettem, valaminek nem tesz jót ez a nagy hő. Jó volt a megérzésem.

A fényszórók működése nagyon egyszerű. Van egy fényforrás, mely köré nagy fényvisszaverő képességgel bíró anyagból olyan tükröt hoznak létre, ami a megfelelő helyre tükrözi a fényt egy vetítőlencsén keresztül. Csakhogy ez a felület nem üvegből készült, hanem különféle műanyagból, melyre valamilyen, jobb esetben magas minőségű festéket fújnak. Ahogy előbb már említettem, a xenon izzók magas hőkibocsátással rendelkeznek, és ez a festékréteg előbb vagy utóbb megadja magát, ezért idővel veszít fényvisszaverő képességéből, vagy egyszerűbben mondva, bemattul.

Ha már tudjuk mi a gond, jó lenne rá valami megoldás is. Nem kell megijedni, hiszen ma már több cég is foglalkozik eme fényszórók felújításával. A művelet nem túl bonyolult. Szétszerelik az egész fényszórót, majd magát a lencsét is. Ezután a fényvisszaverő felületet felújítják, esetlegesen kicserélik, majd alaposan kitakarítják a lámpatestet és mehet vissza az egész. 100–200 € közt van eme művelet ára, függ az autó és a lámpa típusától.

Amennyiben észrevettük, hogy izzócsere után sem az igazi a fényszóróink teljesítménye, próbáljunk meg ebbe az irányba indulni. Itt lesz a megoldás kulcsa.

 

U.I. Az itt leírtak teljes mértékben szubjektív véleményt/tapasztalatot képeznek, senki sem befolyásolta a véleményemet, így bárki láthatja ezeket a dolgokat másképp, nem fog érte senki haragudni.

 

Képforrás: https://www.retrofitlab.com

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább