Itt a tél és vele együtt pár tipp az autósoknak

Nyakunkon a tél, megjöttek a kemény mínuszok, így nem árt ellenőrizni az autót, és bepakolni pár cuccot, ami helyet érdemel az autóban.

Először is: ellenőriztessük le a hűtőfolyadékot az autónkban. Ezt általában bármely szervizben el tudják végezni egy úgynevezett Refraktométerrel. A mi térségünkben -20°C fagyáspont bőven elegendő.

Az akkumulátornak sem fog ártani egy töltés, ugyanis télen az erős hidegekben sokkal nehezebb dolga van az akkunak, mint nyáron normál hőmérséklet mellett. Nem mellesleg az élettartamának sem fog rosszat tenni a töltés.

Az ablakmosó folyadék… Ha nyári folyadékkal van feltöltve a tartály, legjobb, ha még a fagyok előtt elhasználjuk és felöntjük téli ablakmosó folyadékkal, mivel a nyári keverék nagyon gyorsan befagy, ekkor fennáll a veszélye, hogy szétmegy a pumpa, vagy szétnyomja valamelyik keményebb csövet, esetleg tönkreteszi magát a fúvókát.

Nagy hidegekben nem árt, ha pár dolgot bekészítünk az autóba, hogy ne érjen meglepetés. Első és szerintem leghasznosabb dolog a Szélvédő Jégoldó Spray. A mai rohanó világban sokszor előfordul, hogy késésben vagyunk. Általában ekkor van a legjobban befagyva a szélvédő – ezt mindannyian átéltük már szerintem. A jégoldó vásárlásakor kérjük ki az eladó véleményét, mert az olcsóbb termékeknél fennáll a veszély, hogy visszafagy a szélvédő, ez kellemetlen tud lenni. Én itt is a Liqui Moly termékét használom. Tökéletesen bevált, de nem szabad lemosni a szélvédőt, amíg fel nem melegedett! Előtte CARLINE márkájút használtam, az egyáltalán nem vált be! Állandó jelleggel visszafagyott. Emellett persze egy jégkaparó is helyet érdemel az autóban, ugyanis sosem tudni, mikor fogy el a kis csodaflakonunk. Lehet kapni olyan jégkaparót, aminek a másik fele egy seprű, én mindenképp ezt ajánlom, mivel havazáskor le kell tisztítanunk az autót indulás előtt.

Ajánlott bepakolni egy vékony takarót/pokrócot/plédet, ugyanis sosem tudni, mikor köszönt ránk a balszerencse, és robbanunk le az út szélén. Nagy hidegekben pillanatok alatt kihűlik az autó. Legrosszabb esetben, ha már nagyon fázunk, vegyük elő az elsősegély ládából a hőfogó takarót (egy ezüst- vagy aranyszínű nagy lap), ez jól meg tudja fogni a hőt.

Érdemes gyakrabban tankolni ebben az időszakban és nem rezerván járni az autót. Kellemetlen, ha egy nagyobb dugóban kifogy az üzemanyag.

Amennyiben hosszabb utakat is járunk és nemcsak a sarki zöldségesig megyünk, érdemes egy hóláncot is tartani az autóban.

snow-chains-246258_1280Ebből is van rengeteg fajta, én az önfeszítővel ellátott típusokat ajánlom, nekem is ilyen van, bár még sosem volt rá szükségem. Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha használatra kerül sor. Mindenképp ajánlom a hólánc felszerelésének betanulását otthon nyugalomban, mikor van idő mindent kitapasztalni. Kellemetlen, mikor éles helyzetben kell rájönni, hogyan is működik a szerkezet.

Még egy tipp a gyorsabb kabinfűtéshez. A motor beindítása után kapcsoljuk át a levegőt belső körforgásra. Ezzel nem a kintről beáramló hideg levegőt kell felmelegíteni, hanem a már felmelegített benti levegőt melegíti tovább az autó. Ezzel a kis segítséggel értékes perceket nyerünk az utastér felmelegítésénél.

 

U.I. Az itt leírtak teljes mértékben szubjektív véleményt/tapasztalatot képeznek, senki nem befolyásolta a véleményemet, így bárki láthatja ezeket a dolgokat másképp, nem fog érte senki haragudni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább