Így vásároljunk új autót!

Mielőtt elindulnánk autót vásárolni, legjobb, ha átgondoljuk, mire is szeretnénk használni. Nem mindegy, hogy a sarki boltig fogunk vele járni és néha hétvégén leugrunk a szülőkhöz is. Vagy napi 100+ km-es távokat gurulunk. Hosszú utakon fontos a kényelem, hiszen egy esetleges elalvás komoly balesethez vezethet. Annak pedig, hogy a sarki boltig elaludjunk, valljuk be, elég kicsi az esélye.

Rögtön az elején jön a kérdés, benzin vagy dízel?

Azt hiszem, ezt mindenki tudja. Dízelüzemű autót csak akkor éri meg vásárolni, ha évi minimum 20 000+ km-t gurulunk, de ez inkább 30 000+. Miért is? Kezdjük ott, hogy ezek az autók drágábbak benzines társaiknál. Kis összehasonlítás. Egy teljesen új 7. generációs Golf 1.4 TSI 150LE motorral 21 690 €, míg egy 2.0 TDI 150LE 23 930 € (Highline felszereltség). Már itt 2240 € a különbség. Tudniillik a dízelüzemű autók sokkal érzékenyebbek a rövidebb utakra. Ezt sokan vitatják, de sajnos meg kell, hogy cáfoljam őket. Hideg indításkor ezek a motorok sokkal nagyobb korom kibocsátással rendelkeznek, mint benzines társaik. A szigorú károsanyag-kibocsátás végett, ennek a kipufogógáznak egy részét visszavezetik a szívórendszerbe, ami hideg motornál nagyon könnyen lerakodik a szelepekre, későbbiekben óriási gondot okozva. Másik nem elhanyagolható hibaforrás pedig a részecskeszűrő. Rövid utaknál nem tud üzemi hőfokra melegedni, ahol is a szűrő regenerálása végbe megy. Ez annyit tesz, a korom hamuvá ég. Nem kis összeg eme csodaszűrő cseréje. Egy után gyártott darab is kb. 700 €. Nem egy esettel találkoztam, mikor az EGR hűtő (kipufogógáz visszavezetés hűtője) megadta magát. Ez kb. 500 €-s story.

Beszéljünk egy kicsit a benzinmotorokról is. Mint minden motornak, ennek is vannak hibái. Leggyakrabban a gyújtótekercs szokta megadni magát. Ez sem egy olcsó dolog, 170 € körül mozog. Hengerenként 1 drb. Ezen motorok érzékenyebbek a turbóhibákra is. Viszont az ezzel kapcsolatos gondokat elkerülhetjük a gyakori olajcserékkel és időben elvégzett karbantartásokkal.

Most egy kis fejszámolás. Ha évi 10 000 km-t gurulunk benzines autóval, 7 literes fogyasztással számolva 700 liter üzemanyagot fogyasztunk el, ami 1,20 € üzemanyagár mellett 840 €. Ugyanez dízelüzemű autóval, 6 literes fogyasztással számolva (mivel ugye a dízel kevesebbet fogyaszt) 600 liter 1 év alatt, 1 € üzemanyagárral számolva 600 €/év. Ez annyit jelent, hogy 1 év alatt 10 000 km megtétele után 240 €-t spóroltunk. Ha 9 évre számolunk, akkor 2160 €-t spóroltunk meg. Mennyit is spóroltam valójában? Semennyit! Ugyanis a benzines autó 2240 €-val olcsóbb.

Most, hogy tisztáztuk, kinek milyen üzemű autót érdemes venni, térjünk rá egy másik témára.

Milyen márkát válasszunk?

Sokan ezt oly nagy kérdésnek tartják, mely túlszárnyal minden határt. Pedig nem kell ezt túlizgulni. Először is válasszunk osztályt. Prémium autót szeretnénk vagy népautót, esetleg olcsóbb osztályt. Miután ezt eldöntöttük, válasszuk azt, amely nekünk tetszik. Kis böngészéssel az interneten utána lehet járni, melyik autónak milyen hibái vannak, bár új autónál nem szoktak lenni nagy tapasztalatok, használt autóknál könnyebb a helyzet. A gyártók nagyon hasonló felszereltségeket kínálnak, így ezen sem kell izgulni. Miután kiválasztottuk jön a következő kérdés.

Milyen felszereltségeknek vennénk hasznát az autóban?

Induljunk el a sarki boltba járó nyugdíjas bácsinál. Bizonyára az évi 1000 km-hez nem lesz szüksége egy 3 literes óriási bengára. Ilyen helyzetben én egy olcsó kis autót választanék, leghamarabb 2 személyeset, mivel legfeljebb a feleségét viszi magával a hipermarketbe. Ülésfűtés jól jön extraként, hisz rövid utakon ez az első, ami melegít, ha csak nincs álló fűtésünk.

Következő emberünk a hétköznapi családos ember, akinek van egy felesége és kisebb gyermekei. Mindenképp valami családi autót választanék, mint pl. VW Sharan, Ford Galaxy. Az indok egyszerű, a nagyobb magasság végett könnyebb dolgunk lesz a gyerekekkel és az ezzel járó nyűgökkel. Felszereltségben itt már határ a csillagos ég. Amit a pénztárca elbír. Jól jöhet azonban a bőrülés, hiszen ezt könnyebb takarítani. Hasznos lehet valamilyen plusz beltéri világítás is a gyermekeknek. Az állófűtés sem rossz dolog a reggeli hidegekben.

Nem árt gondolni a fiatalabb nemzedékre is, ők azok, akik még tele vannak energiával, ezért többen közülük érdeklődnek az autók iránt. Többnyire szeretik a sportos autókat. Így engednek a kísértésnek és kicsit többet szánnak a gépjárműre. Mindezt csak azért, hogy jól nézzen ki, esetleg erősebb legyen a meghajtás. Ilyenkor azt szoktam tanácsolni, ha már mindenképp valami erősebbet, akkor könnyen szerelhetőt, gondolok itt az alkatrészek beszerzési árára. Bizonyára sokan tudják, mely gyártók azok, akiknek az alkatrész ellátásából nincs hiány… Igen ezek a VW csoport járművei (Audi, Škoda, Seat, Volkswagen). Általában a szerelők is ismerik ezeket az autókat kívül-belül.

És végül az üzletemberek. Ez az a csoport, ahol nem a pénz számít, hanem a kényelem és megbízhatóság. Sokan erre csak annyit mondanak, „úgy könnyű, ha van pénz…”, persze ezt csak azok gondolják, akiket az autós tudomány annyira érdekel, mint engem a sminkelés (semennyire). Mivel ezek az autók tömérdek elektronikus alkatrésszel vannak ellátva és nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, ezért egy meghibásodásnál, amit a jármű agya” már veszélyesnek ítél meg, egyszerűen leáll az autó. Nem indul be és szervízt kell hívni. Kellemetlen ez egy üzletember számára, mikor épp fontos tárgyalásra siet. Ezért ennél az esetnél általában az utolsó pár év statisztikáit veszik figyelembe az autó választásánál. Felszereltségben pedig valószínű, hogy minden belekerül.

Végszóra csak annyit mondanék, bármilyen autót is vásárolunk, nem azért lesz hosszú az élettartama, mert az jó vagy rossz, sokkal inkább a törődés az, ami erre rásegít. Ne sajnáljuk a pénzt, vásároljunk minőséges kenőanyagokat és alkatrészeket. Az, hogy márkaszervízbe hordjuk az autót, nem jelenti azt, hogy nincs elhanyagolva.

Mindenkinek szerencsés utat kívánok!

 

U.I. Az itt leírtak teljes mértékben szubjektív véleményt/tapasztalatot képeznek, senki sem befolyásolta a véleményem alakulását, így bárki láthatja ezeket a dolgokat másképp, nem fog érte senki haragudni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább