Kutatók egy csoportja újra életre keltheti a 4000 éve kihalt mamutokat!

George Church professzor a Harvard Egyetemről az ezen a héten tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kutatócsapata milyen eredményeket ért el a rég kihalt mamutok génállományának feltérképezésében, és az abból való „szabásminta” készítésében. A csapat úgy hiszi, hogy a legújabb genetikai kutatásoknak és fejlesztésének eredményeképpen képesek lesznek egy mamut-elefánt hibridet létrehozni, amely rengeteg mamut vonással rendelkezhet, és mindezt két éven belül.

2015 óta a csapat, beleértve Church professzort is, azon dolgozik, hogy a megmentett és izolált mamut DNS egy részét egy indiai elefánt, a mamutok ma élő legközelebbi leszármazottja DNS-ébe illesszék be. Ehhez egy rendkívül pontos eszközt és módszert, a CRISPR/Cas9-et használják, amely fejlesztésében Church is részt vett. Ezzel a technológiával szinte „másolás-beillesztés” módon tudják kicserélni a DNS-ek egyes szakaszait, precízebben, mint eddig valaha. A kutatócsapat terve az, hogy laboratóriumi körülmények között hoznának létre egy félig elefánt, félig mamut embriót. Ha a jövőben beültetéssel, természetes úton való születéssel sikerülne létrehozniuk egy ilyen állatot – ami akár egy évtizedbe is kerülhet –, az egy új faj első példánya lenne, amit „mamufánt”-ra keresztelnének.

A génállományát úgy próbálják összeállítani, hogy habár félig elefánt lenne, megmaradnának a mamutokra jellemző tulajdonságai, mint a vastag szőrzet és zsírréteg, kis fülek és vér, ami lehetővé teszi az állat számára, hogy kibírja a szibériai tundrákon uralkodó elképesztően alacsony, gyakran -50 Celsius hőmérsékletet is. A kutatók abban bíznak, hogy a mamufántok segíthetnek lelassítani a globális felmelegedés folyamatát. Hogy hogyan? A szibériai tundrán télen a levegő hőmérséklete -40 Celsius, míg a hóval takart föld pedig relatíve meleg, mindössze -5 Celsius-fok. Azonban ahol az állatok letaposták a havat, ott a föld is jóval hidegebb, -30 Celsius-fokos. A mamutok kihalása után a füves sztyeppéket felváltották az erdőségek, így a hideg levegő kevésbé tudott áramlani az amúgy hideg területek felé, és elkezdődött a felmelegedés. Church professzor szerint a mamufántok télen letaposnák a havat, nyáron pedig fákat döntenének ki, így járulva hozzá a globális felmelegedés folyamatának lelassításához.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább