Hogyan fess/ne fess bútort! (+1 rész) – A mi lemezszekrényünk

Egy hosszú történet kezdődött tavaly ilyenkor, amikor is egy lomtalanítás során már a szállító kocsi utánfutójáról kunyiztam vissza ezt a sérült, de szerkezetileg még ép, nagyon régi lemezszekrényt.

Már akkor tudtam, hogy hova kerül, és mi a pontos célom vele. Igen, a mi régi polcunkat hivatott kiváltani, ami csupán egy IKEÁ-s polc volt, ajtó és köztes polcok nélkül. Ezen tartottuk a lemezjátszónkat és a lemezeket is.

Becsesebb helyet érdemeltek volna, mert mi magunk is sokra becsüljük a régi lemezeket és a lemezjátszó különleges zenehallgatási élményét is.

Elhoztuk tehát, de már az is egy véletlen eredménye volt, hogy egyáltalán befért a csomagtartóba. Egy teljes évig pihent a kazánházban, mire végre sikerült hozzányúlnom.

Összeírtam fejben a teendők listáját – szokás szerint –, utána álltam csak ténylegesen neki.

Az előző részek tartalmából:

Hogyan fess/ne fess bútort! (1. rész)

Hogyan fess/ne fess bútort! (2. rész)

Hogyan fess/ne fess bútort! (3. rész)

A lakk eltávolítása

Eleinte csiszoltam, majd arra jutottam, hogy előveszem a vasalót. Igen, a vasalót. Felhevítettem vele a bútor felületének lakkrétegét, mégpedig úgy, hogy egy rongyot a vasaló alá téve, rövid ideig a felületen hagyva tartottam, kicsit meg is gőzöltem, majd villámgyors mozdulatokkal spaklival lekapartam róla a lakkot. Főleg a vízszintes, rakodó felületekre koncentráltam.

Csiszolás

Ahol a vasalózás miatt egyenetlen maradt a felület, ott ritkább sűrűségű csiszolópapírral (80-as) lecsiszoltam

Szerkezeti tuning

Egy nagyobb hibája volt csak a kis szekrénynek, mégpedig az, hogy az ajtajai picit megereszkedtek. Így hát plusz lyukakat fúrtam a vaspánt alsó részébe, hogy kissé megemelhessem őket, valamint mágneses ütközőket tettem be, hogy még jobban záródjanak.

Alapos portalanítás

Azaz a takarítás. Nedves ronggyal le kell törölni a port a bútorról. Mivel a felső réteget leszedtük róla, zsírtalanítani felesleges volt, így a mosogatószeres takarítást átugrottam.

Festés + viaszolás

A munka legélvezetesebb és legkönnyebb része a festés. Három réteg krétafestéket használtam. Egy réteg után 1-1,5 óra száradási időt hagytam. Ez meleg és száraz időben még kevesebb. Belül világos narancssárga lett, kívül pedig színes. Amint végeztem az első külső szín lefestésével, kezdhettem is a következőt. Először a sárga, aztán a türkiz, majd a sötétkék következett.

A festésnél nagy, kerek ecsetet választottam, mert szerettem volna, ha az ecsetvonások megmaradnak.

Szerencsére a festék is nagyon sűrű volt és ez is jócskán segítette, hogy látható maradjon az érdekes textúra. A száradást követően visszacsiszoltam. Bődületes mennyiségű port produkál három réteg festék, úgyhogy mindenképpen szabadtéri vagy legalábbis erkélyen végzendő tevékenységnek mondanám. 120-as csiszolópapírt használtam és most csak kézzel dolgoztam, hogy a „minta” szép egyenletes lehessen. A csiszolás után újra egy nagyon alapos portalanítás következett, majd kapott egy réteg bútorviaszt.

Díszítés + viaszolás

A külső, vízszintes pakoló felületeket meghagytam eredeti állapotban. De egy valamivel nem tudtam mit kezdeni: a jobb oldalon, a nyitott részen látható, érdekes alakzatban kivágott lyukkal. Itt lehetett anno a lemezjátszó, ez a rész pedig az elektronika egyes részeit hivatott süllyeszteni.

Az eltüntetésére a legegyszerűbb megoldást választottam, a tetejére egy farost lapot vágattam, amit feketére festettem, hogy valamelyest láthatatlanná tegyem a farost vastagságából adódó, kb. 3 mm-es szintkülönbséget.

S hogy még inkább eltereljem róla a figyelmet, halas stencillel díszítettem. A fedőlaphoz közeli halacskákat feketével és sötétkék árnyalással, majd kifelé haladva pedig egyre világosodó, sötétkék, türkiz és sárga színekkel árnyaltam.

Olyan hatást szerettem volna elérni, mintha a halak a lap alól, a mélyről úsznának elő.

Tettem még pár halacskát a szekrény legfelső lapjára, a négy csücskébe, de teljesen véletlen elrendezésben. Miután mind megszáradt, újra átlátszó bútorviasszal zártam a festéket. Az öregbített hatás kedvéért pedig mindegyik rakodó felületet és a halacskás díszítést is átkentem sötét bútorviasszal.

A felesleges viasz letörlése, polírozás

A visszatörlésnél érdemes konyhai papírtörlőt, vagy egyszerű, háztartási szalvétát használni. Minél tovább töröljük, annál tovább, annál fényesebb felületet kapunk.

Mi imádjuk a végeredményt! Nektek hogy tetszik?

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább