Baba-mama: Könyvespolc

Címlapfotó: Ugróczky István

Ha március, akkor a könyv hónapja… Nem állítom, hogy ezek a tuti könyvek, amelyeket minden szülőnek vagy leendő szülőnek kötelezően el kell olvasnia, de számomra ezek bizonyultak eddig a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek, így hát jó szívvel ajánlom mindenkinek.

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/03. számában.

Vekerdy Tamás – Jól szeretni

A híres magyarországi pszichológus neve tájainkon is nagyon ismert, többször töltötte meg a helyi és a környék kultúrházait érdeklődőkkel. A Jól szeretni c. könyve úgy hat az emberre, akár egy laza, kötetlen beszélgetés egy gőzölgő tea vagy kávé mellett.

Nem szájbarágós, nem dobálózik fura és érthetetlen pszichológiai szakkifejezésekkel. Már maga a cím is gondolkodásra készteti az olvasót: vajon lehet-e rosszul szeretni?

A könyv mindenkinek szól, s ez nagyon lényeges. Az ember nemcsak szülőként kell, hogy jól szeressen, hanem társként, testvérként, kollégaként is.

 

A régi, poroszos nevelési elvektől eltérően nagyon nagy hangsúlyt kapnak a könyvben a gyermekek érzelmi szükségletei, Vekerdy ezeket próbálja értelmezni, megfejteni, segítséget nyújtva a szülőknek. Mit akar a gyerekem mondani, amikor óriási balhét csap egy egyszerűnek tűnő, mindennapi szituációban, s mit tehet ilyenkor a szülő, hogy megfelelő és hatékony választ adjon a gyermek viselkedésére. A pszichológus valós esettanulmányokon keresztül mutat be az életünkből ismerős szituációkat, nagy hangsúlyt helyezve a szeretetre, toleranciára, együttélésre, az önfeledt szabadságra és játékra.

Jean Liedloff – Az elveszett boldogság nyomában

Ezt a könyvet már egy nyári cikkben bővebben is bemutattam. Nem kimondottan nevelési tanácsokkal látja el az olvasót, de segít felismerni a családba érkező vagy érkezett újszülött viselkedését.

Megérteti, hogy a kisbaba születhet aztéknak vagy hippi szülők gyermekének, esetleg az okostelefonok világába, vagy az őserdők mélyén, méhen belüli fejlődése az évezredek alatt mit sem változott, igényei a világra születése után is ugyanazok, bárhol is éljen a Földön.

 

Az amerikai szerző, Jean Liedloff a hetvenes évek elején több expedíción vett részt a venezuelai Caroni folyó mentén kőkorszaki körülmények között élő yequana indiánok földjén. Elindul az elveszett boldogság nyomán, s megalkotja a kontinuum-elvet. A könyv a kötődő nevelés alapját képezi, elmeséli például, hogy az ottani csecsemők soha nem sírnak, mert születésük után egy jó darabig állandó testközelségben töltik mindennapjaikat.

Nagy Réka – Ökobaba

Ahogyan Nagy Réka, a szerző írja a könyvében, az emberek nagy része akkor kezd el leginkább foglalkozni az őket körülvevő mérgek elkerülésének lehetőségével, amikor egy gyermekért kell felelősséget vállalniuk. Így történt ez velem is, nem beszélve arról, hogy a szülőkre, várandósokra épülő iparágak roppant mód tudják manipulálni az embert, aki legszívesebben MINDENT megvenne, beszerezne születendő gyermeke születése előtt.

Nagy Réka, az Ökoanyu blog és könyv szerzője könyvében olyan témaköröket jár körbe, mint a természetes babavárás vagy a bababarát lakás kialakításának módjai; de foglalkozik a babaápolással és babajátékokkal, a kicsik helyes táplálkozásával.

S most, amikor tájainkon is elindult valami a tudatosabb, zöldebb, fenntarthatóbb gondolkodás terén, nem szabad elfelejtenünk, hogy hatalmas felelősség a szülő számára, mit és hogyan ad át a következő generációnak.

 

Elaine Mazlish, Adele Faber – Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

„Csodálatos szülő voltam, mielőtt gyermekeim születtek volna. Nagy szakértelemmel tudtam megmondani, hogy mások milyen hibákat követnek el gyermekeik nevelésekor. Aztán megszületett a három gyerekem.” Már ebből a három mondatból tudtam, hogy szeretni fogom ezt a könyvet.

A könyv a már kommunikáló, érzelmeiket nagyjából kifejezni tudó gyerekekre és szüleikre épít.

Nem ad minden kérdésünkre választ, nem is várható el, de egy csomó támpontot kapunk, hogyan viselkedjünk tiszteletteljesen a gyerekekkel, és megtapasztalhatjuk, hogy mekkora ereje van a szavainknak.

 

A rengeteg gyakorlati tanács, szituációs szerepjáték, melyet az olvasónak kell kitölteni az olvasottak alapján a pedagógusok számára is hasznos lehet.

Fiala Borcsa – Egy cirkuszigazgató mindennapjai

Ebben a könyvben ne keressetek semmiféle okos, tanulságos gondolatokat, nevelési tanácsokat. Ez a könyv szórakoztat. A cirkuszigazgató, az Anya egyensúlyoz a nappal és az éjjel közt, zsonglőrködik az idővel, hogy mindenre és mindenkire jusson elengedő, szelídíti az oroszlánokat (értsd: gyerekeket), közben persze nevetett, hogy mindenki jól érezze magát.

Ajánlom azokon az estéken, amikor épp feje tetejére állt minden, borul a bili, tele a hócipő, mert garantálom, hogy mosolyra fakaszt, s az ember rájön, nincs egyedül az őt körülvevő cirkusszal…

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább