Egy EL-meccs előkészülete más világ

Exkluzív interjú Martin Tornyaival, a DAC sportkoordinátorával

Egy Európa-ligás mérkőzés megszervezése nem kis feladat. Kihívás ez a DAC futballklub stábjának is, hiszen az UEFA szigorú előírásainak maradéktalanul meg kell felelni. Sorozatunk első részében Martin Tornyait, a DAC sportkoordinátorát kérdeztük, miként zajlanak az előkészületek a csütörtöki, Tbiliszi elleni mérkőzésre. A későbbiekben más kompetens személyt is megszólaltatunk.

Martin, mielőtt rátérnénk a fő témánkra, kérlek, áruld el, milyen feladataid voltak, miután klubunk vezetésében kezdtél tevékenykedni, és mi a munkaköröd manapság?

2016 januárjában jöttem a klubba, és elmondható, hogy 2018 februárjáig főleg azon dolgoztam, hogy a DAC-ból marketing és üzleti szempontból erős brandet építsek. A már említett februári hónapban a vezetőség elém terjesztette az elképzelését, hogy továbbra is számítanak velem a klubban, méghozzá a sport részében.

Az utóbbi napjaim, heteim, az Európa-ligás szereplésünk körül forognak.

 

Az előző hónapjaimat főleg az akadémiába lévő transzferek töltötték ki, ezeket a transzfereket klubunk scoutingért felelős része tippelte ki. Visszatérve a kérdésed lényegére, ha valaki megkérdezi, hogy tulajdonképpen mit csinálok, arra nehéz válaszolni, hiszen minden napom más, ahogy a feladataim és a tevékenységem is.

Jojo Samek felvételei

Ami megmaradt, az a hazai mérkőzések szervezése. Bizonyára más volt meccset szervezni a régi stadionban, mint az új MOL Arénában.

A klubba akkoriban érkeztem, amikor a régi arénában az utolsó fél évet töltöttük, de még nem tartozott a feldatataim közé a mérkőzések szervezése. Ezt a szerepkört a rá következő fél évben kaptam, amikor kiköltöztünk Szencre, tehát azt nem igazán tudom hasonlítani. Nyilvánvaló, hogy Szencen soha nem éreztük magunkat otthon, és alig vártuk, hogy az új MOL Arénában szervezhessük a mérkőzéseket. Ahogy mondani szokás, ez már más tészta volt…

Egy Európa-ligás meccs szervezése még magasabb fokozatot kíván? Mikor kezdted a szervezést, és milyen lényeges különbségekkel jár egy EL-meccs szervezése?

AZ UEFA által szervezett események abban specifikusak, hogy minden szigorúan elő van írva, és minden eltérés az előírttól nem kis büntetést von maga után, anyagi és sport szempontból is.

Angliai tanulmányaim során háromnapos edzést abszolváltam a mérkőzések szervezésében,

 

egyenesen az UEFA székhelyén, Lyonban, ott sok mindent elsajátítottam. Nem lehet mindent megjegyezni, így februártól elolvastam néhány száz oldalnyi előírást, hogy biztos legyek abban, kellőképpen felkészült vagyok.

Mit kell tudni a szurkolóknak a hazai meccsről? Mire kell vigyázniuk?

A nézők számára nem sok minden változik. Azt szeretnénk, ha számukra ez a meccs a megszokott, standard rezsimben zajlódna le. Nem az a célunk, hogy minden meccsre új menetet kelljen megszoknia a közönségnek. Az, hogy nincs szükség változásokra, talán azt is jelenti, hogy az elejétől kezdve a mérkőzések szervezésének menete helyesen lett beállítva, és megfelel az UEFA legszigorúbb kritériumainak, legyen szó akár az UEFA, akár a Fortuna Liga meccseiről.

Tudtommal, az UEFA szervezőként lényegesen szigorúbb, mint a Szlovák labdarúgó-szövetség, és nem igazán ismeri a kompromisszum szót.

Ahogy már említettem, az UEFA mérkőzésein olyan dolgok is elő vannak írva, mint például, milyen irányba kell kaszálni a füvet, és milyen szélesek lehetnek a sávok. Nehezebb olyan értelemben, hogy nincs tér improvizációra.

Vagy az előírások szerint van vagy nem, és ha nem, akkor várhatuk minimum egy intést, vagy akár büntetést.

 

Nincs gondunk megszervezni egy feszélyezett Fortuna Ligás derbit sem, de csak ilyen meccsek, mint a csütörtöki mutatják majd meg, hogy az előző két év során hogyan készült fel a meccsekre a szervezőstábunk.

Mit kell tudni a visszavágóra kiutazó szurkolóknak?

A jegyek árusítása az úgynevezett voucherok alapján fog működni, amelyeket a MOL Aréna pénztáraiban vehetnek majd át a szurkolók, és a meccs napján, egyenesen Tbilisziben a stadion penztáraiban kiválthatják jegyre.

A klub tisztel minden egyes szurkolót, aki kiutazik Grúziába, hogy a meccs helyszínén buzdítsa a csapatot, és ahogy már jeleztük, a jegyet állja a klub.

 

Tudjuk, hogy az útiköltségek magasak, annak ellenére, hogy maga a szállás, az étkezés és egyéb lényegesen olcsóbb, mint Szlovákiában. Olyan információink vannak, hogy a szurkolók egy része már hétfőn kiutazik, és marad Grúziában egész héten, a másik részének lehetősége van a csapattal közös repülőben utazni. Úgy hallottam, a stadion és maga Tbiliszi is gyönyörű, tehát van minek örülni az odautazóknak. Viszont, számunkra, akik dolgozni utazunk ki, valamint a játékosok számára sem lesz idő a turisztikai látványosságokat megcsodálni. Standard rezsim vár ránk: reptér-hotel-stadion-reptér.

A szervezés közben, bár nem nagyon lesz rá lehetőséged, azért egy szemmel figyelni fogod a meccset is. Próbáld megtippelni a végeredményt!

Megtanultam, hogy minél jobban felkészülök a meccsre, annál többet látok belőle. Remélem, hogy részben ezt a mérkőzést is élvezhetem majd. Óvatos első meccset várok 1-0, vagy 2-0 eredménnyel – termeszetesen a DAC javára. Egy hét múlva pedig döntetlenezünk és örülhetünk a fehérorosz vagy ír csapatnak…

Köszönöm a beszélgetést.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább