Masszázzsal a meddőség ellen

Fotók: Ugróczky István

Kubačka Ágnes fő ismertetőjegyei, hogy szinte mindig mosolyog és lételeme a tanulás, mert „a jó pap holtig tanul “, mondja ő. Ezt a pozitivizmusát olyan párok és főként nők megsegítésére fordítja, akik gyermek után vágyakoznak. Külföldön olyan masszázstechnikát sajátított el, mely fokozza a termékenységet és felkészíti a női testet a várandósságra.

Az interjú megjelent a Klikk Out 2018/11. számában.

A termékenységmasszázs egy összetett kezelési metódus, amelynek célja, hogy harmonizálja és energetizálja a szaporodásért felelős szerveket, az emésztőrendszert és az egész medence területét. Masszázstudásom legjavát Magyarországon szereztem, az új irányért viszont egészen Londonig utaztam. A közeljövőben viszont még tovább kívánom bővíteni tudásom tárházát. Gondolhatnánk, hogy a termékenységmasszázs egy új dolog, azonban az eredete messzi időkre visz vissza bennünket, amikor a nők még többgenerációs női közösségben éltek, egymást támogatva, gyógyítva, beavatva a női életút egyes stációiba. Az ősi maja törzsi masszázs technikáján és fogásain alapul, melyet Rosita Arvigo fejlesztett tovább a világon elterjeszthető módszerré, melynek segítségével ma már több ezer nő gyógyul és gyógyít.

A masszázs tekintetében mikortól beszélünk meddőségről?

Mi is ugyanazt a definíciót fogadjuk el, melyet az orvosok.

Meddőségről abban az esetben kezdhetünk beszélni, ha a párnál 12 hónap fogamzásgátlás nélkül, aktív próbálkozás esetén (35 év felett 6 hónap) sem sikerül teherbe esni. Ebben az esetben érdemes szakember véleményét kikérni.

 

Hogyan kerültél közel ehhez a témához?

Meglepő módon egy nőgyógyász ismerősöm hívta fel rá a figyelmemet. Ugyanis több esetben csak fogta a fejét és próbált rájönni, miért is nem jön össze egyes pároknál a baba, annak ellenére, hogy semmiféle egészségügyi akadálya nem volt a teherbeesésnek. Találkozásunk alkalmával kezdtük boncolgatni a témát. Arra jöttünk rá, hogy a probléma forrása valahol máshol keresendő.

Az emberek mindennapjait a stressz öleli körül. Nem meglepő, ha egy olyan fontos dologra, mint a terhesség, nincs felkészülve a test.

 

Javasolta, hogy nézzek utána, miképp tudnánk segíteni, illetve milyen egyéb módszerek léteznek ezen probléma megoldására.

Egy év keresgélés után találtam rá Clare Blake londoni iskolájára. 2017 októberében megtanultam a Fertility Massage Therapy fogásait, és júliusban sikeres vizsgát tettem. A képzés London belvárosában volt, és közel egy hétig tartott. Megismerkedtünk természetesen az adott testrész részletes anatómiájával, viszont a hangsúlyt az érzelmi dolgok megismerésére, illetve annak kezelésére fordítottuk. Nem is gondolnánk, hogy az emberben mennyi feszültség, ki nem mondott sérelem, fájdalom lakozik. E masszázs egyik csodája, hogy minden a felszínre hozható. A világ több pontjáról is érkeztek – Görögország, Dél-Afrikai Köztársaság – hogy ezt a csodás technikát elsajátítsák. Az oklevél megszerzése sem volt gyerekjáték. Több hónap tanulás, és gyakorlás követte a tanfolyamot.

Milyen testrészeket, illetve belsőszerveket stimulálsz a masszázs alatt?

A masszázs három részre koncentrál: hát, has, és a méh. Ezen felül különféle egyéb technikákkal segíti az ellazulást. Növeli a keringést a méh és a petefészek területén, tápanyagokat és oxigént szállít a méhbe, petefészkekbe és a csatornákba, segít a felesleges szövetek eltávolításában, javítja a hormonális egyensúlyt, erősíti a szaporítószerveket.

 

A kezelést egyébként ajánlom azoknak a hölgyeknek is, akik például rendszertelen menstruációval, endometriózissal vagy emésztési problémákkal küzdenek. A visszajelzések eddig nagyon jók. Sikerült menstruációt helyreállítani már egy masszázzsal is, de persze úgy, hogy az rendszeres és fájdalommentes legyen. A legmeghatóbb visszajelzés egyértelműen az volt, mikor néhány kezelés után kiderült, hogy valaki áldott állapotban van.

A meddőség egy érzékeny téma, gondolom ezt te magad is tapasztalod. Hogyan találod meg az utat a hozzád ellátogatókhoz?

A termékenységmasszázs első lépése, hogy egy kérdőívet töltenek ki. A kérdőívet szinte havonta kibővítem, mivel minden egyes terápiából én is tanulok, és további összefüggéseket tudok már levonni. A kérdőív részletes elemzése után egy találkozóra kerül sor, ahol átbeszéljük a problémákat és megegyezünk a terápia menetében. Minden információt bizalmasan kezelek.

A nők sajnálatos módon nagyon elkeseredettek. A legnagyobb baj talán az, hogy nincs is kivel megbeszéljék az adott problémát. A gond sok esetben lelki eredetű, de ezt kezelőorvosukkal félnek megbeszélni, pszichológustól meg tartanak. Pedig ilyen esetekben egy megfelelő szakember is csodát képes művelni pár jó szóval.

 

Másodsorban a napi stressz, a rohanás nagy hatással van a szervezetükre. A terápiák során azt veszem észre, hogy egyre jobban megnyílnak a hölgyek, és ezáltal saját maguk eszmélnek rá az adott probléma forrására, ami nagyszerű. A beszélgetés után pedig maga a masszázs következik, amely az ellazulásról szól.

A meddőség ma még mindig tabutéma, nagyon kevesen beszélnek róla nyíltan. Viszont rengeteg lehetőség van már a világon. Én mindehhez a masszázzsal tudok hozzájárulni. Azoknak a hölgyeknek javasolnám a termékenységmasszázst, akiknek minden próbálkozás ellenére sem sikerül teherbe esniük, és egy természetes utat is szeretnének kipróbálni. Nagyon biztató eredményeket mutatnak azok a nők, akik egyes termékenységi beavatkozások előtt részt vettek hasonló terápián. Fontos megjegyezni, hogy a terápia nem orvosi kezelés és nem is helyettesíti azt.

A cél elérése érdekében egyéb változásokat is javaslok a gyermekre vágyó párok életében. Elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás.

Az Y és Z generációnál már erősen javasolt a kedvtelésből űzött sport mellett a testtartásjavító torna alkalmazása is, ilyen a pilátesz vagy jóga. Ha megnézzük, hogy ezen generációknál milyen népbetegségek kerültek előtérbe az utóbbi évek során, kikövetkeztethetjük, hogy ez bizony mind hatással lehet a sikertelen próbálkozásra.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább