RECEPT: Vesevelő

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A húsneműek között a belsőségek váltják ki a legtöbb ellenérzést az egyébként húsevő embertársaink jó részéből. Aki a májat még csak-csak megeszi, az agyvelő hallatán már valószínűleg kapaszkodik.

A recept megjelent a Klikk Out 2012/05. számában.

Ezt se hagyd ki:

Gasztrohorror, nemcsak „vámpíroknak”

A belsőségek általában könnyen romlanak, csak frissen vegyük, és pár napon belül használjuk fel. A legnépszerűbb belsőség vitathatatlanul a máj, vásárolhatunk sertés-, marha-, borjú-, csirke-, kacsa- és persze libamájat. Megosztó étel a pacal (marhagyomor), amelyet egyesek imádnak, mások meg sem kóstolnak. Maradjunk hát a legelterjedtebb hazai belsőség ételünknél, a vesevelőnél, amely egy disznótorból sem maradhat ki.

Íme a vesevelő receptje:

Elszántságunkat növelendő kezdés előtt hajtsunk fel “vámpírtársainkkal” egy kupica szilvapálinkát!

A veséket félbevágjuk és a húgyjáratokat éles késsel kivágjuk belőle. Majd fél centis csíkokra metéljük, és hideg vízben áztatjuk. A velőt kb. 10 percig langyos vízben áztatjuk.

Az apróra vágott vöröshagymát zsíron aranysárgára sütjük, félrehúzzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, az apróra vágott fokhagymát, és összekeverjük. A megmosott vesét beletesszük, és kevergetve pirítjuk. Őrölt borssal, majoránnával ízesítjük, majd lefedjük és így pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott, lehártyázott, feldarabolt velőt és óvatosan összekeverjük. Fedő nélkül levét elfőve elkészül.

Ízlés szerint sózzuk, savanyúval, ropogós kenyérrel tálaljuk – ellenállhatatlan. Kedves “vámpírok”, amennyiben vérszomjat kaptatok, irány a hentes, vagy a tehetősebbeknél az ól, és oltsátok el szomjatokat bármely általam kiválasztott étellel.

Jó vérvágyat, vámpírtársaim!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább