„Görényből“ gyerek – programajánló

A „Görényből” gyerek című könyv bemutatójára kerül sor Dunaszerdahelyen március 11-én (hétfőn) 17.00 órai kezdettel az Itsipitsi kávézóban. A könyv témája a figyelemzavaros hiperaktivitás. A szerző pedig Virágh Hajnalka, akit a könyv megírásában lánya és a vele megtett közös út, közös harc inspirálta.

 Jártál már errefelé tájainkon?

Természetesen már többször jártunk erre, mivel a nagymamám Patonyban született és onnan költözött Pestre. Vannak rokonaink Magyarbélben, akikkel ma is tartjuk a kapcsolatot.

Kérlek, mesélj a lányodról, mesélj milyen utat jártatok be eddig?

A lányom kicsinek egy nagyon jó eszű, cserfes kislány volt. Az iskola alsó tagozatában végig kitűnő tanuló volt, de felsőben elkezdtek a jegyei romlani. Ekkor még azt gondoltam, hogy nem kell mindenből ötöst kapni, de azután nagyon romlottak a jegyei. Ez már túlmutatott azon, hogy ez a gyerek egyszerűen lusta. Azt gondoltam valami másnak is kell lennie a háttérben.

Végigjártam a különböző intézményeket, pszichológusokat, beszéltem a pedagógusokkal, de nem jutottunk előbbre. Sok szülővel való beszélgetés és számos könyv, cikk elolvasása után állt össze a kép: a lányomnak valószínű figyelemzavara van.

Ezt később a vizsgálatok is igazolták és sajnos két év ismétlése és egy viharos kamaszkor is a hátunk mögött van. Szerencsére azóta a helyzet sokkal jobb lett, már középfokú nyelvvizsgát szerzett angol és német nyelvből. Nem utolsó sorban a családi béke is helyreállt. Láttam, hogy a probléma nagy részét életmód változtatásokkal, fejlesztésekkel, neurofeedbackkel lehet megoldani. Diplomás védőnőként láttam a neurofeedback hatékonyságát, ezért elvégeztem a tanfolyamot és folytattam lányom fejlesztését. Ma már neurofeedback trénerként sok hasonló problémával küzdő gyereknek és családjuknak tudok segíteni.

Kevés szakemberre rengeteg ADHD-s, ADD-s gyerek jut. Mire a várólistán sorra kerül egy gyerek, addigra sokat lehet a helyzeten javítani. Ezért is született meg a könyvem.

Jelenleg a tudomány mit mond az ADHD-ról és az ADD-ről? Annak, aki esetleg nem jártas a pszichilógiában, mi a kettő közt a különbség?

Az ADHD-t röviden hiperaktivitásnak nevezhetjük, általában ez jobban benne van a köztudatban és a felismerése is lényegesen könnyebb. Az ADD-t figyelemzavarnak hívják és sajnos ezt sokkal nehezebb azonosítani. Ők a tipikus álmodozók. A legtöbb tünet megegyezik csak a hiperaktív jelekkel szemben az ADD-sek sokszor inkább „hiperpasszívnak” látszanak.

Egyik sem betegség, ezért a tünetek teljesen nem fognak elmúlni, de meg lehet tanulni a módját a velük való együttélésnek és boldogulásnak.

A tünetek között vannak rossz tulajdonságok, de szerencsére kifejezetten előnyösek is. Megtanítjuk a rossz tulajdonságokat kezelni és a jókat előtérbe helyezni. Így gyerekünket egy sokkal kiegyensúlyozottabb, elégedettebb életre tudjuk felkészíteni. A családban pedig megszűnik a folyamatos feszültség és a mindennapok sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek.

Mire számíthatnak azok, akik ellátogatnak a könyvbemutatóra?

Egy jó hangulatú délutáni eseményre, ahol mesélek a történetünkről, részletesen a tünetekről és a megoldási lehetőségekről. Mivel mindig felmerül kérdésként, természetesen fellebben a fátyol a könyv címének születéséről is. Továbbá a könyvből felolvasok egy részletet, ami jól rámutat a tünetegyüttesre a gyakorlatban. A hallgatóság kérdéseire is szívesen válaszolok. Szeretettel várom az érdeklődőket, a szülőket, nagyszülőket és a gyerekekkel foglalkozó óvodai és iskolai pedagógusokat is.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább