Olvasónapló

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/03. számában.

Amikor az ismerőseim nagy része valamelyik bálból posztol, akkor egy biztos: farsang van, s ezzel együtt a télnek búcsút inthetünk. Helló, szia, jövőre találkozunk, én speciel nem szeretlek. Viszont ez az időszak jobban kedvez az egyik kedvenc időtöltésemnek, az olvasásnak. Kevesebb időm jut rá, mint szeretném, de azt hiszem, ezzel sokan vagyunk így. A múlt évhez hasonlóan, megint összeszedtem a számomra legértékesebbnek, legtartalmasabbnak vélt olvasmányélményeimet, hátha akad pár szabad percetek a medence vagy Bendő partján, esetleg a játszótér hűvösebb szegletében. Lássuk!

KIM JOHN PAYNE: EGYSZERŰBB GYERMEKKOR


Vedd meg, edd meg, legyen a tiéd, még, még, még! Nincs semmi újdonság abban, ha azt mondom, a konzumkultúra a legkisebbeket ugyanúgy érinti, mint a felnőtt társadalmat. Sőt, a marketingszakemberek nagyon jól tudják, már a legkisebbeknél érdemes elkezdeni az agymosást. Észrevettétek például, hogy az ócska, nagyon műanyagízű édességek mellé mindig adnak egy nagyon menő repülőt, kisautót, kisállatot? S hogy ezek a polcok, pont a pénztárnál vannak, ahol a szerencsétlen szülő már épp rakja ki a bevásárolni valót és esélye sincs a kilométeres sorral a háta mögött elkezdeni üzletelni a kis pulyával. S hip-hop, már ott is van a kosárban, így gyűlik otthon a sok kacat. A könyv egyébként az egész családi élet egyszerűbb, élményalapú és elmélyült aktivitásokhoz ad tippeket. Kezdi rögtön, hogy dobj ki, ajándékozz el minden felesleges játékot, kacatot a gyerekszobából, amivel a gyerek nem játszik. A könyv beszél a napirend kialakításáról, sőt arról is, mennyire fontos, hogy bizonyos felnőtteket, nagyvilágot érintő témákkal miért ne terheljük a kisgyermekeket.


FINY PETRA: TESÓ-ÜGY


Gondolom, mindenkinek feltűnt, ezt a könyvet nem teljesen szabad akaratomból olvasom. Naponta négyszer. Úgy tűnik, nagyobbik fiammal magunk mögött hagytuk a Bogyó és Babóca korszakunkat, én talán nem is bánom annyira… Finy Petra Tesó-ügy c. könyvét a tesóra várva kaptuk, így kezdtünk ismerkedni az új szituációval. Azóta több ügyet is átvettünk már, kezdve az ovitól, a rossz alvásig és a rossz evésig. A szerző szinte minden olyan témát érint, amellyel a szülő és a gyermek hadilábon áll, vagy amely nehézséget vagy nézeteltérést okoz. A szerzőnőnek egyébként felnőtteknek szóló könyvei is születtek, ezek egyelőre felkerültek az elolvasni való listámra.


BARTALOS TÓTH IVETA–MÉSZÁROS KRISZTINA: „ANYÁBB” ANYÁK


Végre hozzám is eljutott a könyv, melynek írói itt járnak, élnek, dolgoznak körülöttünk. Szerveznek, alkotnak és beszélgetőestjeiken igazi nőcis témákkal szólítják meg a közönséget. Krisztina a könyvben egy lágyabb, finomabb, hangnemet képvisel, míg Ivett a remek humorát és a kendőzetlen őszinteségét mutatja meg. Jól kiegészítik egymást a könyvben, úgy, ahogy projektjeikben, munkájukban is. Az „anyább“ anya fogalma az, amibe időről időre minden nő belecsúszik, amikor versenyezve az idővel, kötelességekkel, feladatokkal csúcsteljesítményt akar nyújtani anyaként, barátnőként, társként, munkatársként és emberként. Ezekről az életszagú helyzetekről, tapasztalatokról írnak a szerzők. Legyünk rájuk büszkék, hiszen, ahogy itt a Csallóközben mondani szokás: a mienkéi. 🙂


MICHELLE OBAMA: ÍGY LETTEM MICHELLE OBAMA


Bevallom, a külföldi politikát csak távolról szemlélem. Michelle Obama valamikori first lady könyve teljesen véletlenül jött velem szembe. Sokat nem tudtam róla, sem az életéről, néhány fotó ugrott be róla, például, amikor a Fehér Ház kertjében saját zöldséges veteményesével fotózták gumikesztyűben. A könyv a first lady életét írja le, egészen férje megbízatásának lejártáig. A kiadvány Michelle személyiségfejlődését mutatja végig, ahogy azt is, hogy alakult szerelme, házassága, családi élete egy olyan férfival, akit Amerika első számú emberének tartottak. A cselekményen kívül az olvasó betekintést nyer a világ vezetőinek vicces és őszinte beszélgetéseibe, szinte érzi a választási eredmények előtti feszültséget együtt az Obama családdal, akiknek a lábuk jegesre fagyott az eredményhirdetési ceremónián. Megdöbbentő olvasni, hogyan veszítik el az egyéni szabadságukat azzal, hogy a világ legismertebb családja lettek, s még egy romantikus vacsora kettesben is mennyi bonyodalmat, bűntudatot hordoz magával, s mekkora szentségtörés megérinteni Anglia királynőjét.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább