Integrál(ha)tunk?! De hogyan is?

Szakmai eszmecserére, de főként tapasztalatcserére kerül sor március 22-én a VOVO LAND játszóház falai közt, melynek témája az integráció. Az esemény szervezője Tóth Erika pedagógus, a Nyitnikék foglalkozások vezetője. 

Ha valaki esetleg laikusként nem találkozott eddig a kifejezéssel, elmondaná, mit takar a pedagógiai gyakorlatban az integráció?

Az integráció során több különálló rész valamely nagyobb egységbe illeszkedik, egységesül, beleolvad. Az integráció tehát általános megközelítésben azt jelenti, hogy a sérült, akadályozott, azaz a sajátos nevelési igényű gyermekek, fiatalok bekerülnek, beilleszkednek ép társaik közé. Az integrációs folyamat az oktatásban beilleszkedést, fogadást jelent. Az integráció szót a sajátos nevelési igényű, a roma és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, tanulók együttnevelésének kifejezésére is használjuk.

Mi a pedagógus feladata ebben a folyamatban?

A pedagógus feladata az integrálás folyamatában, hogy a sajátos nevelési igényű (SNI), beilleszkedési, tanulási, magatartási (BTM) nehézségekkel küzdő tanulóknak megteremti a lehetőséget az osztálytermi munkára. Jobb esetben (ami ritka) asszisztenst biztosítanak, még ritkábban gyógypedagógust, hogy segítse a munkáját, a leggyakrabban azonban teljesen egyedül kell megoldania az együttnevelést.

A sikeres integrálás kulcsa tehát a pedagógus. A pedagógusképzésben erre (is) kellene figyelmet szentelni, mert a helyzet sajnos nem a jobb irányba látszik elmozdulni. Sőt!

 

A statisztikai adatokban szereplő tanulókon kívül – a tapasztalatok alapján – lényegesen több a BTM zavarokkal küzdő gyermek, de a szegregációban élő cigány tanulók oktatása is sok kérdést vet fel. Nagyon sok kolléga nyitott, érdeklődő a témában, továbbképzéseken vesznek részt, online fórumokon, tapasztalatot cserélnek. Vannak nagyszerűen működő modellek Szlovákiában, Magyarországon, és persze kitekinthetünk távolabbra is pénteken, egészen a tengerentúlra is. Erre az előadáson lehetőségünk lesz Hodek Mária beszámolója kapcsán.

A pénteki esemény vendégeiről mit érdemes tudni? Mire számíthatnak az érdeklődők?

A pénteki szakmai találkozó gondolata ősszel fogalmazódott meg bennem, egy integrációval kapcsolatos online fórumon. A téma érzékenységét bizonyítja, hogy maga a pedagógustársadalom is megosztott benne. Van, aki elzárkózik, van, akinek elege van az egészből, és csak tanítani szeretne, „normális” gyerekeket (ami illúzió, hiszen a normális fogalma a legkevésbé tisztázott a pedagógiában). Végül, de nem utolsósorban, remélhetőleg a legtöbben, az egyénre szabott pedagógiát részesítik előnyben, amelyben az integrálás papíron vagy papír nélkül, teljesen természetes és magától értetődő. Az effektívebb munkához pedig folyamatosan keresik a megoldásokat, képezik magukat. Az előadók egytől egyig kiváló szakemberek, akik a gyakorlatban is bizonyították rátermettségüket. Külön köszönet mindannyiuknak, hogy az első megkeresésre azonnal és díjmentesen vállalták a felkérést! Köszönet a VOVOLAND-nek a helyszínért!

A fórum során az előadók más-más oldalról közelítik meg a témát:

Bott Domonkos Lívia: MinorityKids — Integráció a közgazdász szemével 

Hodek Mária: “E Pluribus Unum/Sokból egy”— Integrálódás amerikai módra

Horváth Anita: Az inkluzív iskola feladatai és kihívásai

Hrbácsek-Noszek Magdaléna: A tudás, -és képességszint mérése az integrálás prizmáján keresztül. 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább