Elindultunk a gyógyulás útján korunk rákfenéjéből

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/04. számában.

Néhány fénykép vagy dokumentumfilm-részlet elegendő a műanyagtól fuldokló tengeri állatokról, az óceánon úszó műanyag szigetekről, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan is mellőzhetnénk a korunk rákfenéjének tartott nyersanyagból készült eszközöket, nagyrészt viszont még mindig messze vagyunk a konkrét lépésektől. Bármennyire is hisszük, hogy bennünket ez nem érint, tévedünk. A dunaszerdahelyi székhelyű Inportante csoport éppen ezért elkezdett előre gondolkodni, megelőzve az egyszer használatos műanyagokat korlátozó törvények bevezetését.

„Ami a környezetünk szennyezettségét illeti, talán már most is késő, viszont mire az államok a szigorítandó törvények szintjén reagálnak ezekre a világméretű problémákra, addigra jó lenne mindnyájunknak felkészülni arra, hogy változtassunk a gondolkodásmódunkon és a hozzáállásunkon” – vélekedett Peter Tóth, az Inportante kereskedelmi igazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy a műanyag, amit most kitermelünk, majd eldobunk, a föld alá kerül ugyan, de velünk marad még akár több száz évig, ennek következményei pedig beláthatatlanok.

„Szeretnénk mi is irányt mutatni, mert ez a helyzet fenntarthatatlan. Éppen ezért egy ideje felvettük a kapcsolatot olyan gyártókkal, akik biológiailag lebomló anyagokat használnak termékeikhez” – szögezte le.

Az Inportante csoport a vendéglátásban betöltött beszállítói szerepén keresztül igyekszik előremutató módon változást elérni.

„Tudni kell, hogy az egyszer használatos műanyag termékek, tányérok, poharak, evőeszközök használatát már az idei rendezvényeken is ellenőrizni fogják, éppen ezért ezek környezetbarát verziói bekerültek a kínálatunkba. Raktárunkban (Nová osada – Újtelep, Dunaszerdahely) megvásárolhatók az alapdolgok, míg egyéb eszközöket napokon belül biztosítani tudunk közvetlenül a gyártótól” – hangsúlyozta.

A papírból készült tányérok és poharak gyakorta szilárdabbak és masszívabbak, mint műanyag társaik, a fa evőeszközök nemkülönben. Elérhetők már a bambusz szívószálak, és akkor még nem is beszéltünk az ún. PLA-ról, a bio műanyagról, amelynek előállításához tulajdonképpen csak keményítőtartalmú gabonából, kukoricából, búzából származó növényi hulladékra van szükség, és ugyancsak poharak, evőeszközök előállítására alkalmas.

„Sokan úgy hiszik, hogy ezzel megdrágulnak ezek az eszközök, de ez nem így van, a fa evőeszközök például még olcsóbbak is. A gyártókat kötelezik arra, hogy az általuk kitermelt nyersanyagot pedig többszörösen adják vissza a természetnek, arról nem is beszélve, hogy végtermékeik komposztálhatók, és könnyebben lebomlanak. Mi fokozatosan áttérünk ezekre az eszközökre, és amennyiben bármilyen vendéglátónak, rendezvényszervezőnek szüksége van rájuk – márpedig szüksége lesz – nálunk beszerezheti.

A Klikk Out által szervezett idei eseményeken, mint például a Nemeshodosi Nagy Lakomán például már majd ezekből fogyaszthatják el ételeiket, italaikat a látogatók” – összegezte Peter Tóth.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább