Ovis korba lépett a dunaszerdahelyi Mesélő Jelek

Fotók: Németh Norbert

Harmadik életévébe lépett a Mesélő Jelek közössége, melyet Varga Marika babajelbeszéd-oktató népszerűsít tájainkon.

Az értékeld, kérlek, az elmúlt három évet! Hogyan alakult a Mesélő Jelek három éve?

A babajelbeszéd, mely során kézjelekkel egészítjük ki a beszélt nyelvet, 3,5 évvel ezelőtt lett életünk része, s könnyítette meg a kommunikációt az akkor 6 hónapos kislányommal. A jelek segítségével még a beszéd megjelenése előtt „elmesélhette” nekem, hogy mit érez, mi jár a fejében, mire vágyik, pontosan mit akar.

Megértés és megértettség, kevesebb feszültség és hiszti, kiegyensúlyozottabb napok – ezek voltak a pozitívumai. Sikerélmény volt ez mindkettőnk számára, így ő nagyobb kedvvel kommunikált, s a beszédfejlődés is gyorsan beindult.

Egy különleges eszköz volt a kezünkben – szó szerint, amit elérhetővé akartam tenni az itt élő anyukák számára is. Eképp indult útjára 3 éve a Mesélő Jelek Dunaszerdahelyen. A 3 év alatt rengeteg olyan baba-mama párost ismerhettem meg, akiknek sokat köszönhetek! Hiszen miattuk, nekik, velük működik csak a Mesélő Jelek!

Gondolom, ezeknek az édesanyák visszajelzése nagyban segíti a te munkádat is. Milyen visszacsatolást kaptál az elmúlt három évben?

Akik rendszeresen használják a babajeleket, boldogan mesélik, hogy kevesebb a frusztráció otthon, hiszen nem kell találgatni, mit akar babájuk.  A szülők rájöhetnek, gyermekük mennyivel okosabb, mint hitték, mennyivel több dolog megfordul a fejében, mint azt gondolták volna.

Az együtt töltött időt, játékot még színesebbé, szórakoztatóbbá teszik a babajelek. Anyukáink számára fontos, hogy kimozduljanak a hétköznapi mókuskerékből, és közösségben legyenek. S miután hétről hétre mosolyogva érkeznek hozzánk régi és új tagok, a babák néha pislogás nélkül nézik a foglalkozást, vagy épp bele ülnek az ölembe, ennél szebb visszajelzés – miszerint valami jó dolgot csinálunk – nem is kell. Egy tanfolyamunkon az egyik kislányt édesanyján kívül a nagymamája is elkísérte. Minden órán lelkesen, mosolyogva tanulta velünk a jeleket. Jó volt látni és érezni, hogy mennyire közel kerül az unokájához, milyen különleges kapocs van közöttük, s hogy tudnak beszélgetni, egymásra hangolódni már ilyen pici korban.

Április 29-én szülinapi bulival koronázzátok meg a három évet. Mire számíthatnak a bulizni vágyók?

Egy ünnepi családi délelőttel készülünk. Lesz Zenebölcsi foglalkozás – sok zenével, mondókával, játékkal és babajelekkel, ünnepi babafotózás, szülinapi torta, tombolasorsolás, és egy kis vásár keretein belül hozzák el kézműves termékeiket helyi kisvállalkozók. Várunk mindenkit szeretettel: ha az elmúlt években találkoztunk, jártatok tanfolyamra, foglalkozásra, ha jelenleg is tagjai vagytok valamely játszócsoportnak, vagy tanfolyamnak, ha még soha nem találkoztunk, de kíváncsi vagy, mi lehet ez a fantasztikus módszer, ami egyre több családban könnyíti meg a beszéd előtti kommunikációt a kisbabával.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább