Nyári fesztiválok – 2/I. rész: Magyarország – Kolorádó

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/05. számában.

Folytatódjék háromrészes sorozatunk, melyben minden hónapban egy adott ország legjobb nyári zenei és összművészeti fesztiváljait mutatjuk be. Nyakunkban a “mindjárt itt a nyár!” érzés, mi pedig színvonalasan akarjuk az értékes szabadságot tölteni, ezért a legjobbat keressük. Ha nem tengerpartos pihire vágyunk, hanem nyüzsgéssel teli zenés napokra, arra tökéletes megoldás lehet elvegyülni egy zenés fesztivál mély bugyraiban. Akár társaságban, akár egyedül.

A fesztiválok nálunk a kilencvenes években, nagyobb létszámú baráti társaságok szórakoztatásából születtek. Azóta folyamatosan nőnek, sőt, minden évben rekordokat döntenek. A méltán elismert nemzetközi zenészek fellegvárának árnyékában pedig tehettséges hazai előadókat is népszerűsítenek a tízezres létszámú közönségek előtt.

Az első részben otthon, Szlovákiában vizsgáltuk meg az öt legérdekesebb zenés fesztivált. A felsoroltak közt szerepelt az ország legnagyobbja, a multikulti Pohoda, a hiphop és reggae nagyhatalmak, a Hip Hop Žije és az Uprising, valamint a főszervezőktől megtudtuk, mitől különleges a Grape és a Gombaszögi Nyári Tábor.

Tömérdek jóérzéssel tölt el, hogy kicsiny országunk is erősen helyt áll a fesztiválok szempontjából és az európai igények legmagasabb szintjeit is boldogan kielégíti. De mi a helyzet Magyarországon? Nos, annyit elárulok, hogy Európában a ranglétra tetejét karcolgatják az eszméletlenül színes fesztivál kínálatukkal.

KOLORÁDÓ


(Jún. 19-23., Juliannamajor, Nagykovácsi)

A Kolorádó Magyarország egyik legfiatalabb fesztiválja, idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre. Négy napig tart, a belvárosi klubok, művészek és zenerajongók kiköltöznek a budai hegyekbe, ahol csak a zenére és egymásra tudnak figyelni. Pompás zenei kínálatával minden évben megdobogtatja a szívem. Két éve itt járt kedvenc DJ-m, a holland Young Marco, tavaly pedig az amerikai gyönyörűség, Kelela neve szerepelt elsőként a fellépők közt. A sátras bérlet négy nap alatt átszámítva mindössze 72, a napijegy pedig 25 euró.

Az idei Kolorádóról és az idei kuriózumokról a főszervezőt, Csete (Manek) Gábort kérdeztem:

Te mint főszervező, hogy mutatnád be a fesztivált? Mi az a jelző, ami leginkább rá illik?

A Kolorádót 2016 ban alapítottuk Budapest határában, mélyen a természetben, a budai hegyek ölelésében rendezzük. Festői környezet, nincs térerő, mélyen az erdőbe rejtett színpadok, installációk, kis ösvényeken barangolás, teljes lekapcsolódás a túlhajszolt világunkról, na és persze az elképesztően haladó szemléletű, bitang erős lineup, amik talán a legerősebbek szerintem a Kolorádóban.

Öröm nézni, hogy itt valódi kapcsolatok születnek emberek között, mindenki nagyon nyitott az új dolgokra, felfedezik az eddig ismeretlen zenéket és művészeteket.

Meg persze a sok feltöltődést és inspirációt reggelig tartó technóval és egyéb bulival vezetik le a legtöbben, hiszen Magyarországon példátlanul aktuális és erős a nemzetközi elektronikus zenei felhozatal.

A folyamatosan növekvő Kolorádó évről évre több színpaddal, performansszal bővül. Idén milyen különlegességekre számíthatnak a látogatók?

A tavalyi lineupot még sikerült is felülmúlnunk, azt hiszem, elképesztően várom az összes fellépőt. Csinálunk egy titkos erdei helyszínt még pluszban, tervezünk egy tanösvényt is, melyen még több rejtett installáció lesz. Szeretnénk a meglévő szemléletünket még jobban átadni, és a programok lebonyolítását még flottabbá tenni, a kisebb helyszíneken is emelni a vizualitás szintjén, még több meghökkentő dolgot kitalálni. Idén a már tavaly debütált színházi és kulturális aktivitások tovább erősítésén kívül még egy iskolát is építünk, melyben a MOME művészeti egyetem szervez programokat, meg izgi beszélgetések, workshopok és TED talkok is lesznek benne. Ez az iskola továbbá méltó helyszín tud lenni színházi előadásoknak is.


Meggyőződésem, hogy a felsorolt fesztiválok közül találsz olyat, ami neked való! Ha nem a kézműves sörös, alter rockos Orfűn, akkor színes festékkel kifestve nyomhatod a Pumpui sátornál az Ozorán, vagy a csűrben üvöltheted a szabadság dicső himnuszát a Kolorádón. Ha nagyobbra és hangosabbra vágysz, ott a Sziget és annak varázsa, nomeg a “kistesói”, a Balaton Sound és a Volt Fesztivál. 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább