Nincs egy zsepid? – a helyes orrfújás elsajátítása

Fotó: Pixabay

Dübörög az influenzaszezon, az orvosi rendelők előtt tömött sorok állnak. A betegséggel való harcot sokan sokféleképpen próbálják felvenni. Van, aki nagyanyáink receptjeire esküszik, van, aki az illóolajok jótékony tulajdonságaiban hisz. Pedig néha a legegyszerűbb dolgoknál érdemes kezdeni. Ilyen például a helyes orrfújás elsajátítása. Nagy Kata logopédus szerint ezzel néha még a felnőtteknek is gondjuk akad.

„Ha az orr bedugul, akkor a szánkon keresztül kezdünk el lélegezni. A bacilusoknak ez egyenes utat jelent a szervezetbe, mivel nincs tisztítás, nincs szűrés, csak felső légúti megbetegedés. Ezek a gyakori légúti megbetegedések pedig akár átmeneti halláscsökkenéshez is vezethetnek (pl. középfülgyulladás). A halláscsökkenés pedig nyelvi késést, artikulációs zavart, beszédészlelés és megértés zavarát okozhatja. Amikor középső csoportos gyerkőcöket tanítok, nem lepődöm meg, ha még pontatlan az orrfújás, hiszen 3 éves kor után képesek ezekre a pontosabb motorikai mozdulatokra. De úgy gondolom, hogy nagy csoportban 5-6 évesen már tudni kell a helyes kivitelezést.”

Milyen is a helyes orrfújási technika?

Döntsd egy picit előre a fejed, majd a zsebkendőbe először az egyik orrlyukat fogjuk be, és a másikat pedig fújjuk. Ezután csere. Egyszer az egyik orrlyuk, aztán a másik, és nem egyszerre a kettő.

A logopédus egy játékos módszert is megosztott, hogyan lehet rávezetni a gyerkőcöket a helyes orrfújásra, íme:

Vattagolyó foci:

Készítsünk vattából apró focilabdákat. Akik elég ötletesek, különböző akadálypályát is készíthetnek hozzá. A lényeg, hogy a vattagolyókat juttassuk el az asztal egyik végéből a másikba, a SZÁJON át kifújt levegővel.

Ezután következhet a vattagolyók eljuttatása a célba, ORRON át kifújt levegővel. Eltarthat egy ideig, mire erre ráéreznek a gyerkőcök.

Ha már profin megy az orron kilégzés, nehezítsünk… Fogjuk be az egyik orrlyukat és a másikon fújjunk, majd csere.

Az utolsó lépésben pedig zsebkendőt teszünk az orrunkhoz és a már megtanult mozdulatokkal fújunk.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább