NFG klub, Dunaszerdahely – A zenefgé (utóbbi) három évadja

Klubjáró

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/02. számában.

Fotók: Ugróczky István

A kilencvenes években nemcsak a maffiasztorik tették „ismertebb” várossá Dunaszerdahelyt. A gengszterek ámokfutásaival párhuzamosan egy izolált közösségben újfajta kultúra bontogatta szárnyait. A város segítségével és pár helyi fiatal közreműködésével létrejöhetett egy úgynevezett alternatív kultúrtér, aminek csodájára jártak Szlovákia és Magyarország nagyvárosaiból is. A kultikus és misztikus NFG klub már több mint húsz éve ad otthont a kultúrára és minőségi szórakozásra vágyó közönségnek.

A klubjáró rovatom célja főként az, hogy megismerjük az adott hely történelmét és az indulásának körülményeit. Ám az NFG klub esetében nem lenne elég ez a pár oldal, annál inkább igényelné a magazin összes lapját a borítók belső és külső oldalával egyetemben. A színes és érdekes múltról az alapítók, többek közt a Bankó fivérek, valamint Kovács Szilárd, Héger „Hadzsi” István, a későbbiekben Mészáros Veroni, Ravasz Ábel és Strieženec (Vermes) Zsuzsi tudnának mesélni.

Több generáció váltotta már egymást, de a klub célja mindig ugyanaz volt. Közösségépítés és a kultúra terjesztése. Fejlesztése és fenntartása általában önerőből történt, illetve számos esemény Dunaszerdahely városának hozzájárulásával jöhetett létre.

2017 novemberében, egy hosszú őszbe nyúló nyári szünet után egy szokatlan, kétnapos „nyitóbulira” került sor, ami egy olyan korszakot indított útjára, ami a teljes tisztváltástól kezdve a belső átalakuláson és a vizuális megjelenésen át az események újragondolásában mutatkozott meg leginkább. Ekkor kerültem Tóth Lali, Nagy Péter, Kovács Norbert és Németh Gergely társaságában én is a képbe. Egy szupercsapat, amely a néhai Durvacrew házban csiszolódott össze.

Németh Gergely, alias epres egy grafikus művész, aki rendkívüli rajzokkal, stencilekkel, vizuális megjelenéssel és eklektikus DJ-szettekkel járul hozzá a klub egyediségéhez. Ő még a húsz évvel ezelőtti alapítógárda tagja, aki ismeri a klub minden tulajdonságát, lehetőségeit, magában hordozza az igazi NFG-szellemiséget, ami hihetetlenül inspiráló.

„A klub 1997 óta az életem szerves része. Egy intellektuális búvóhely a gyilkos 90-es és a 2000-es években. Egy fekete lyuk, ami paradox módon a rengeteg vendégnek, fellépőnek, előadóművésznek köszönhetően behozta az internacionalitást, a világot Dunaszerdahelyre és kirekesztette a rosszat, a politikát, ideológiát, a kispolgári átlagosságot és kapzsiságot. Teljesen új utakat nyitott meg az életemben. Toleranciát, lelkesedést, örömet, közösségi teret, barátságokat, soha nem látott művészetet, hangokat, formákat, képeket kínált. S ami a legfontosabb, hogy annyira erősek lettek mára a gyökerei, hogy következő generációk is rátapadva élik és táplálják ezt a dunaszerdahelyi csodát.”

Számunkra mindig is fontos volt az a tény, hogy városunkban a kultúra minden formája teret kapjon. Az eddig szokatlan, de annál inkább értékes rendezvényekkel felkeltsük az emberek érdeklődését az új és a szép dolgok iránt. Lehetőségek után kutattunk, hogy átadhassuk, amink van, és gyermekeink egy fejlődőbb és szebb világba szülessenek.

Visszatekintés szempontjából értékes három évet látok magunk mögött. Külső szervezők segítségével sok-sok értékes esemény történt. Ha 2019-et nézzük, volt esemény bőven. 46 akusztikus koncert, 9 színházi előadás, 20 tánczenei buli, összművészeti fesztiválok, megannyi tárlat, ahol festők, grafikusok és szobrászok műveit mutattuk be, impró-délutánok, könyvbemutatók, klubestek, film-estek, karaoke-bulik, lemezhallgatós este, börze és piac.

A klub a dunaszerdahelyi kultúrház hátsó bejáratánál közelíthető meg. Ahogy felérsz a lépcsőkön és belépsz a száz négyzetméteres helyiségbe, a sárga IFA kabinjából Tóth Lali köszönt mosolyogva. Lali a klub szorgos menedzsere és bártendere. Együtt szervezünk, gondolkodunk és tervezünk.

A vele készült interjút pénteken olvashatjátok portálunkon!


A Klubjáró eddigi epizódjai:

1. rész: Radosť, Pozsony – Felnőtt a klub, ahol mi is felnőttünk!

2. rész – Somorja, Mozi: Megyünk a Moziba! / Csillának a Mozi

3. rész – A Soul Hunter Music Club – DunaszerdahelyBill Hunternek a klub

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább