Hogyan ne őrülj meg a karantén alatt? (1. rész) – Németh Marcsi

Ha eleged van a sok negatív hírből, ha meríteni szeretnél abból, mások hogyan élik meg a mindennapokat a karanténban, akkor ezt a rovatot Neked találták ki. Napi rendszerességgel igyekszünk bemutatni egy-egy olvasónkat, hogyan, mivel tölti végeláthatatlan idejét. A Facebookon megalakult egy csoport is, mely a Hogyan ne őrülj meg a karantén alatt nevet viseli. A csoport megálmodója, Németh Marcsi megírta nekünk, mi a kezdeményezés célja.

„Jelenleg hivatalosan az anyasági szabadságomat töltöm a kisebbik lányunkkal, aki 1 éves. 4 évvel ezelőtt megalapítottuk a saját vállalkozásunkat, megnyitottuk saját edzőtermünket, így ez az anyaságis időszak is munkával telik. Vagyis telt! Március 13-ától ugyanis, a kormányrendelet értelmében, a mi kis vállalkozásunknak is le kellett húznia a rolót. Határozatlan időre. Mindenhol a 14 napot hangoztatják: ennyi időre zárják be az óvodákat, iskolákat, ennyi ideig tart az önkéntes karantén. A híreket és az eseményeket követve számunkra azonban teljesen nyilvánvaló az elejétől kezdve, hogy ez az időszak nem 2 hétig, s nem is 2 hónapig fog tartani. Még a legpozitívabb forgatókönyv szerint sem.

Szóval: itthon maradtunk. Ovi nélkül (a nagyobbik lányunk 5 éves), munka nélkül, hullámzó érzelmekkel kezdtük meg az otthoni karanténunkat. Volt, hogy dühös voltam, volt, hogy teljesen kétségbeesett a bizonytalanságtól. Hogy a francba fogjuk ép ésszel átvészelni ezeket a hónapokat?

És ekkor jött az ötlet, hogy csinálok a Facebookon egy csoportot. El is neveztem: „Hogyan ne őrülj meg karantén alatt?” lett a neve. Jelenleg 420 fős a csoport, ez a szám persze fokozatosan növekszik.

A csoport létrehozásának egyik legfőbb mozgatórugója az volt, hogy elegem lett abból, hogy amint felnyitottam a gépet, vagy megnéztem a telefonom, ömlött minden csatornáról a sok-sok negatív hír, rémtörténetek, elrettentő videók és beszámolók a világ minden pontjáról. Hát nem igaz, hogy ennyire borzasztó a helyzet?

Nem becsülöm alá ezt a szörnyű vírust, én is olvasom a szomorú statisztikákat! De mégis arra gondoltam, hogy ebben a végeláthatatlan időszakba valahogy mégiscsak lehetne egy kis napfényt csempészni. Biztos voltam benne, hogy másoknak is nehéz, de abban is biztos voltam, hogy számos sikertörténet, mindennapi kis csodák, örömök is jelen vannak a környezetemben.

Hiszek a közösség erejében, és abban, hogy az összetartás a legnehezebb időkben is megmutatkozik. Sőt, ahogy tapasztalom, ilyenkor még jobban.

A csoport célja motiválni egymást, ezáltal motiválni magunkat. Segíteni egymást, akár 1-1 vicces, örömteli élmény megosztásával.

Most van időnk nekiállni az eddig halogatott dolgainknak (ősszel szedett mandula és mogyoró pucolása)

Szeretném, ha minél több emberhez eljuthatnának ezek a kis sikerek, örömök. Nem reklámfelületet hoztam létre, nincs helye az önreklámozásnak, és nem is adok-veszek csoport ez. Nem szeretném, ha külföldi videók, történetek jelennének meg, azokkal úgyis el vagyunk árasztva ezen a csoporton kívül is. Kifejezetten törekszünk arra, hogy valóban a helyi emberek történetei jelenjenek meg, mivel ezek a hitelesek és ezekből tudunk meríteni.

Annyira jó látni, hogy milyen kreatívak az emberek: van, aki elkészítette élete első festményét, van, aki napi szinten szemetet szed kutyasétáltatás közben, van, aki férfiember létére kiflit és kenyeret süt, hogy még azért se kelljen boltba menni. Ezek a mindennapi sikerek!

Rengeteg okossággal tudnék válaszolni arra a kérdésre, ami egyben a csoportunk neve is: Hogyan ne őrüljünk meg karantén alatt? Két gyerek mellett egy 3 szobás lakásban elég sok lehetőség ki van lőve számunkra. Nincs lehetőségünk a pihenésre, önmagunkba nézni, nem tudunk sorozat-maratonokat tartani vagy órákig elmerülni egy jó könyvben. Viszont tudunk sokat együtt játszani, nevetni, az elmúlt 10 nap alatt már 2 maszkabált is rendeztünk – az első nap zombinak, a második nap szakácsnőnek öltöztem. Nem kellett egyikhez sem nagyon megerőltetnem magam. 🙁 🙂

Kislányom is alkalmazkodik a helyzethez.

A legfontosabb tanácsom, hogy MARADJATOK OTTHON! Tudom, hogy a csapból is ez folyik, de tényleg ezt tartom a legjobb megelőzésnek. Sokan félreértelmezik ezt, és ugyanúgy összeülnek a barátokkal, ugyanúgy összecsődül a család, csak épp 4 fal között teszik ezt.

Nagyon sokat segíthet, ha a karantén alatt is megőrizzük a napi rutinunkat, a jó szokásainkat! Aki eddig is olvasott, relaxált, sportolt rendszeresen, továbbra is tegye azt! Ne változtassuk meg gyökeresen a napjainkat, nem kell desszertet enni reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora után is! 🙂 Aki otthonról dolgozik, ugyanúgy készülődjön el reggelente, mintha az irodába menne. A gyerekek ne nézzenek háromszor annyi mesét, mint eddig, csak azért, mert nehéz lefoglalni őket.

Hosszú, nehéz hetek és hónapok várnak mindannyiunkra. De próbáljunk meg új lehetőségként is tekinteni az otthon maradásra. Így talán könnyebben elviselhetővé válik és tényleg nem őrülünk majd meg.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább