Listával a kézben Szerdahelyen 10.: Lassan itt a számadás ideje

NYITÓKÉP: SZABÓ PÉTER PÁL, FOTÓ A CIKKBEN: SZERZŐ

Egy előrelátó szülő mindenre felkészül, még jóval a gyermeke(ek) születése előtt beszerzi a szükséges dolgokat. A babakelengyét és persze azt az előre nyomtatott fotóalbumot, ahová szép sorban, mondhatni akkurátusan beragaszthatja szeme fénye első fotóit, beírhatja születéskori adatait, valamint feljegyezheti, milyen jelentős esemény történt a várandóság idején. Na nekünk így lesz benne, kb. a következő: kormányváltás, koronavírus és a Trianon 100. évfordulója. Ráadásul duplán…

Gondolatban mindenki újraélheti a maga kis történetét, esetleg ha kedvet kapott, megvásárolhatja a már említett fotóalbumot. Egyébként az első levágott hajfürtnek is van benne hely, nem kell rögtön politizálni közben. Első gyermekem születésekor ugyanezt megoldottam otthon „maszekban”, viszont tény, haladni kell a korral. Apropó kor, ha azt mondom, jelen helyzetben a rég óhajtott élményekre várni kellett, nem járok messze a valóságtól. Mire ez a jegyzet megjelenik, újra lehet fürdőzni a szikrázó dunaszerdahelyi napsütésben.

De nem csak ott, kedden megnyitja kapuit a városi termálfürdő is! Azt nem tudom egyébként, hogy a vízben kell-e majd szájmaszkot viselni?

Ismét engedélyezett a látogatás a kórházakban, valamint három hónap után végre találkozhattam édesanyámmal a nyudíjasotthon előtt úgy, hogy közben nem kellett Rómeót játszanom az erkélye alatt. Volt is nagy öröm a viszontlátás húsz perce, amit egy űrlap kitöltése előzött meg. Becsületbeli nyilatkozat, melyben kijelentem, hogy nem vagyok beteg, nem voltam kapcsolatban ilyen személlyel, továbbá, hogy voltam-e tesztelve, és ha igen, milyen eredménnyel. Egyszeri látogatás alkalmával maximum két fő engedélyezett, így aztán kézenfekvő volt, hogy a feleségem kísért el.

Természetesen minden higiéniai előírást kötelező volt betartani, a közös képet is gumikesztyűben készítettem. Nem, ez nem irónia, ez a felelősségtudat.

Hasonló, mint az oly sokszor említett, már-már lerágott csontként aposztrofált ajánlás, hogy: tartsuk be egymás közt a megfelelő távolságot az üzletekben, oda-vissza alapon, és ne kelljen csupán mások jóindulatára hagyatkoznunk a saját nemtörődömségünk mellett. A megdöglött a tehenünk, pusztuljon a szomszédé is itt már régen nem pálya egy ideje.

Emlékszem, a kór megjelenésének kezdetén micsoda ódákat zengtek arról, hogy ettől majd megváltozik a gondolkodásunk, lojálisabbak leszünk embertársainkhoz. Valóban ez történt, tényleg osztozik a bajban a város népe, vagy ez csak ideig-óráig tartott, akár az akciós háromrétegű toalettpapír, amiből „kiloptak” három méter céleszközt?

Többet biztosan nem dőlök be az effajta népbutításnak abban a boltban, már ami a wc-papírt illeti persze. Mert még mindig arról beszélek és nem az emberi jóindulatról.

Az utolsó bejelentkezésem óta végre megszabadítottak a több hete tartó fogas kérdésemtől, vagyis igen, találtam fogorvost, aki enyhített fájdalmaimon. Többször hallottam már hölgyek szájából (furcsa lenne ha férfi mondaná, de azért nevezzük nevén a szituációt), hogy a fogfájás néha kellemetlenebb, mint a szülés. Ugye ismerős a mondat: „inkább két gyereket megszülök, mint egy gyökérkezelés…”

Szerintem ez mégcsak nem is szerdahelyi közmondás, minimum csallóközi. Nos, gyökérkezelésben már volt részem… Jobban tettem volna, ha inkább befogom a számat ugye, de akkor hogy fért volna hozzá a doki?

Vittem magammal elég zsetont, fel voltam készülve a banki hitelre is, ám kellemesen csalódtam a végösszeg láttán.

Komolyan ezért húznak le az ember fiáról havonta annyi pénzt egészségügyi biztosítás címen, hogy aztán de joure önerőből két euróval legyen több a számla, mint általában? Hol kezdődik az a lojalitás, amiről az imént papoltam? Ja igen, az állambácsi ezt a fogalmat csak hírből ismeri, de löki a sódert felénk.

Bizony tapasztaltam már sokszor, hogy összefogásból jelesre vizsgáztunk, legyen az beteg kisgyerek, vagy kiszolgáltatott helyzetben lévő felnőtt. Vagyis, aki régebben is irigy, meg haszonleső volt, annak jöhet száz koronavírus, akkor sem fog megváltozni… Szerintem.

(Roberto)

ELŐZŐ RÉSZEK:
LISTÁVAL A KÉZBEN…

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább