Ki mennyire örülne egy közép-európai bajnokságnak?

A koronavírus-járvány megváltoztatta az egész világot, és a labdarúgást sem kímélte. Berekesztett bajnokságok, lerövidített küzdelemsorozatok, nézők nélküli mérkőzések – ez csupán néhány intézkedés azok közül, melyeket korábban elképzelni sem tudtunk volna. Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa a régióban a labdarúgás jövőjét a közép-európai bajnokság létrehozásában látja, amelyben cseh, szlovák és magyar csapatok vennének részt. Ennek kapcsán tettük fel a kérdést: ki mennyire örülne egy efféle bajnokságnak? 

Az írás megjelent a Klikkout 2020/7. számában

László Csaba, a DAC korábbi edzője:

Nem tartom rossz ötletnek, csak a kivitelezés nagyon nehéz az UEFA részéről. Amikor Belgiumban dolgoztam, felmerült egy Benelux-államokbeli bajnokság, ezelőtt pár évvel pedig a nagy európai klubok – mint a Bayern München, a Manchester United, a Juventus és mások – akarták megalkotni a saját nemzetközi ligájukat, de egyik sem jött létre, mert az UEFA mindkét elképzelést meghiúsította. Nagyon sok olyan bonyodalommal járna a közös liga, amit előre nehéz megjósolni.

Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy meg lehetne találni egy ilyen bajnokság gazdasági modelljét. Minden közös ligának a realitását a gazdasági racionalitás határozza meg. Ezt nyilvánvalóan mindenféle piaci hatástanulmányokkal és modellezéssel fel lehet tárni. Ha összejönne a három ország csapataival ez a bajnokság, az precedenst teremtene.

A másik oldalról nézve ez egyfajta tesztüzem is lehet. Meg lehet nézni, hogy egy kisebb piacon kisebb kockázat mellett hogyan működik ez, mit szólnak hozzá a szurkolók, hogyan működik a televízióban, mennyire jó ez a termék. Lennének kiemelt mérkőzések, mert nemcsak a klubok, hanem a nemzetek versengését is magával hozná a bajnokság, de bízom benne, hogy az emberi józanság felülmúlná a veszélyes rivalizálást.

A dunaszerdahelyi csapat máig a szívem csücske, és meg vagyok győződve, hogy helye lenne a közös bajnokságban. Nem félteném a DAC-ot. Egy jó középcsapat válna belőle, amely miatt minden meccsre érdemes lenne kimenni a stadionba.


Vida Máté, a DAC középpályása:

Amikor először meghallottam, eléggé lehetetlennek tűnt ez az elképzelés. Igazából nem is gondoltam át, de aztán beszélgettünk róla a csapattársakkal, és most már remek felvetésnek tartom. Nagyon jó színvonalú, európai szinten mindenképp erős liga lenne. Minden mérkőzésen rengetegen lennének. Folyamatosan kulcsmeccseket játszanánk, már csak ezért is örülnék neki.

Hogy ez valóban megvalósulhat-e, az nehéz kérdés. Nagyon komplikáltnak tartom. Nem könnyű összehozni, de én ehhez nem értek. Csak a pályán történő dolgokról tudok beszélni, és az biztos, hogy jó meccsek várnának ránk. Tulajdonképpen borítékolható, hogy minden mérkőzés fokozott biztonsági kockázattal járna, de ez nagyon fel tud tüzelni egy játékost is, nemcsak a szurkolókat. Százszor jobb nagy rivális ellen játszani, mindenki még jobban odatenné magát a pályán.

Lehet, hogy nem mi lennénk a legfőbb esélyesei a közös bajnokságnak, de jelenleg semmivel sem gondolom gyengébbnek a csapatunkat, mint mondjuk a Ferencváros.


Horváth Zoltán (Zoltánka), szurkoló:

Minden DAC-drukkernek az a vágya, hogy a csapat egyszer elnyerje a bajnoki címet. Egy cseh-szlovák-magyar közös ligában még nehezebb lenne bajnoknak lenni, hiszen ezt egyelőre a szlovák bajnokságban sem értük még el. De ennél még nehezebben tudok elképzelni egy Ferencváros-DAC bajnoki mérkőzést, ahol három pontért megy a küzdelem. Most ők is szeretnek minket és mi is őket, mert nem ellenfélként tekintünk egymásra, hanem testvérként. Ha viszont pontokért megyünk harcba, már nem biztos, hogy olyan baráti lesz a hangulat.

Ha csupán egy cseh-szlovák bajnokságról lenne szó, azt száz százalékban támogatnám. Nagyon jó ötlet lenne. Bár ott sem lenne könnyű bajnoki címet szerezni, mert a Slavia, meg a Plzeň egy egészen más szintet képvisel. De sokkal jobb lenne a Slavia, a Sparta vagy az Ostrava ellen játszani, mint a Szered, a Szenice vagy az Aranyosmarót ellen.

A cseh-szlovák bajnokság nálam telitalálat. Minden mérkőzés teltházas lenne, ebben biztos vagyok. A közvetítési díjakból is jóval több folyna be a klubkasszába. Valószínűleg a jegyárak is magasabbak lennének, de cserébe emelkedne a színvonal. Igazából azt szeretném, ha előbb a Slovant megelőzve megnyernénk a Fortuna Ligát, majd felejtsük is el ezt a bajnokságot, és játsszunk cseh-szlovák bajnokságot.


Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere: 

Egy korábbi felvetésben már szerepelt, hogy legyen cseh-szlovák közös bajnokság, akkor még magyar csapatok nélkül. Sokan emlékszünk rá a múltból, hogy a DAC jó párharcokat vívott a cseh csapatokkal, és ha most még magyarországi klubok is társulnának ehhez a tervhez, abból mindenki profitálna.

Az emberek nagyon szeretik a focit ebben a három országban, és mindenki jó focit szeretne látni. Ha a nemzeti bajnokságok legerősebb csapatait valamilyen kvóta szerint kiválogatnák, biztos, hogy emelkedne a színvonal. Az sem elhanyagolható, hogy ezeknek a csapatoknak van szurkolótábora. Ne menjünk messzire, nézzük csak a DAC fanatikusait, akik örömmel utaznak el bárhová a csapat után. Akár több ezer kilométerre.

Ugyanígy vannak ezzel a cseh és a magyar topkluboknál is, ez pedig csak színesítené a hangulatot. Amennyiben létrejönne a közép-európai bajnokság, szükségszerű lenne a csapat megerősítése. A klubvezetés is érezni fogja ennek a súlyát. Ha vesszük a Sparta Prahát, a Slovant vagy a Ferencvárost, mind nagyobb költségvetéssel dolgozik, de úgy gondolom, hogy nekünk is jó csapatunk van, és van keresnivalónk a két szomszédos ország futballstadionjaiban. Nem hiszem, hogy a magyarországi csapatok ellen vívott összecsapásokon különösen feszült lenne a hangulat. Nem látom annak veszélyét, hogy egy fradista vagy székesfehérvári szurkoló ellenünk fordulna.

Nem utolsósorban a közép-európai bajnokság a város hírnevét is öregbítené, és gazdasági szempontból is pozitív hatása lenne. A kis- és középvállalkozóink pedig ki tudnák ezt használni. Van egy jól működő termálfürdőnk, ahol még több vendéget fogadhatnánk.


Szombathy Pál, a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának vezetője:

Mióta az eszem tudom, a közép-európai régió közös gazdasági együttműködésének híve vagyok. Ez azt jelenti, hogy a V4-ek, de alapvetően Közép-Európa nekem egy etalon és a szűkebb otthonom Magyarország után. Minden ezzel kapcsolatos közeledést pártolok és nagy örömmel veszek. Ebből adódóan a sportbéli törekvések – legyen szó akár kézilabdáról, jégkorongról vagy ez esetben fociról – is nagyon szimpatikusak.

A baj az, hogy az UEFA nem szereti a nemzeti bajnokságok rendszerét megbontani, és nyilvánvalóan a maga kezében akarja tartani a versenyszervezést a nemzeti bajnokságok fölött. Innentől kezdve ezeket a régiós törekvéseket nem nézik jó szemmel. A nyomást viszont érzik. Ezért csinálnak most még egy nemzetek fölötti bajnokságot, egy kettes számú Európa Ligát. Nem érzem, hogy most lenne realitása a közép-európai bajnokságnak, de annyi dolgot láttunk már, amit ki lehet küzdeni néhány év alatt. Makacsul kéne ragaszkodniuk hozzá a cseh, szlovák és magyar kluboknak. Más kérdés, hogy ezt milyen türelmes tárgyalásokkal lehet elérni.

Lehet, hogy Alexander Ceferin, az UEFA szlovén elnöke jobban meg tudja érteni a régiós együttműködést. Persze, ez nem csak egy emberen múlik. Én óriási potenciált látok benne, nagyon érdekes konstrukció lenne egy közös bajnokság. Ez a régió már van olyan fejlettségi szinten, vannak olyan modern stadionjai, hogy meg tudja oldani azt is, ha minden meccs kiemelt kockázatú lenne.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább