Gyerekdivat fenntarthatóbban

Fotók: Pixabay.com

Nincs semmi új a nap alatt, ha azt állítjuk, a divatipar a legnagyobb környezetszennyező iparágak közé tartozik, az ENSZ szerint globálisan a szennyvíz 20 százalékért, a hulladék 10 százalékáért felelős. Ez utóbbi évtizedekben a gyermekdivat vált az iparág egyik érzékeny pontjává. A szülők a gyakorlatias, strapabíró öltözködés helyett a trendi, dizájnos darabokat részesítik előnybe. A gyermekruházat természetre gyakorolt hatása pedig még súlyosabb is lehet, ha azt nézzük egy-egy ruhadarab valós használati ideje még a felnőtt darabokénál is rövidebb. Nézzük, hogyan lehet fenntarthatóbb gardróbot kialakítani gyermekeink számára!

1. Börzék, online piacterek

A legegyszerűbb módja a használt gyerekruhák vásárlásának vagy eladásának. Ha egyszerre több kínálat érkezik, válogathatunk is, ha gyorsan hiányzik valami a ruhatárból, mindig akad egy anyuka a közelben, aki szívesen megválna tőle. Az offline világba lépve pedig börzék  közösségi élményt is nyújtanak, ahol mindig akad egy régi osztálytársnő, egy újabb várandós ismerős.

2. Családon belüli körforgás

Ezen a ponton jut eszembe, hogy gyűjtögető Anyukámnak köszönhetően néha egy-egy nagymamás délután után a gyerekeim a 25 éves unkaöcsém babaruháiban futnak elém. Érdemes alkalomadtán elrakni dolgokat, hátha akad pár éven belül egy unokahúg vagy unokatestvér, aki szívesen fogadná a kinőtt,de jó állapotú babaruhákat gyermekeink után.

3. Do it yourself!

Kilyukadt hosszú nadrágból rövidnadrág vagy a méteráruban megvásárolt folt takaró. Akinek van bölcsis vagy ovis gyereke, az tudja, hogy az óvodákban használt játszósszőnyeg mesterien képes egy délután alatt lyukat varázsolni a vadiúj nadrágba. A méteráruban kapható folttakaróval isteien megmenthető!

4. Vásárolj hazait!

Annyi kreatív, ügyes nő futkározik a nagyvilágban, akik jóban vannak, sőt ismerik is a szabásminták titkozatos világát, a varrógépet halk kattogását. Támogassuk egymást ilyen módon is! A szlovák handmade babaruházat palettája szinte végtelen, a nagyobb márkáktól a helyi anyukákig mindenki megtalálható a neten, akik szívüket, lelküket, kreativitásukat és sok esetben szabadidejüket teszik bele egy-egy csodás ruhadarabba.

5. Ajándékozd el!

Ez alatt nemcsak a jótékonysági adományozást értem, bár ezzel is meghosszabbítjuk a ruhadarabok életét, de akár baráti körben is új gazdát kereshetünk a megunt és nem használt ruhadaraboknak.

6. Elcsábulás

Néha engedni kell, hogy a cuki-muki babaruha egyszerűen csak belevándoroljon a kosarunkba.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább