Bemutatkoznék, DAC-szurkoló vagyok – Dobrzsánszky Tamás

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Minden korosztálynak megvolt a kedvenc csapata, és minden csapatnak megvan a saját korosztálya. Ahogy telik az idő, egyeseknek több ilyen időszak is megadatott, így mai vendégünknek, Dobrzsánszky Tamásnak is. Legyen az a nyolcvanas évek gárdája, a 2008-as esztendő nagy visszatérői, vagy a mostani Storck-legénység. Amikor pedig nem a stadionban járt, akkor ott volt a dunaszerdahelyi grund vagy a virtuális játékok. Mindegy, csak foci legyen, s ha már foci, akkor DAC. Hogy miért? Mert szerdahelyiek vagyunk, Déácénak szurkolunk!

Tamás, mióta is vallod magad DAC-szurkolónak, illetve melyik volt az első meccs, amire kimentél a stadionba?

1986-ban kezdtem el DAC-meccsre járni korombeli barátokkal, osztálytársakkal. Akkor még javában játszottak nálunk prágai csapatok is, Csehszlovák liga volt.

A legjobb meccseket a Sparta és a Slávia ellen játszottuk.

Igazából a Slovan elleni meccsekre már akkor sem szerettem járni, a jó focit szerettem és nem a balhékat, ellenük pedig folyton azok voltak. A többi találkozóval kapcsolatban még talán a Nagyszombat, amit kihagytam hasonló okok miatt. Sok DAC-játékossal jóban voltam, az utcán a mai napig köszönünk egymásnak. Kapko, Hodúr, Pavlík például.

A jelenlegieket is ismerem persze, de legutóbb ilyen viszonyom a 2008-ban idekerült játékosokkal alakult ki, amikor visszakerültünk a ligába. Abban az időben a lányommal jártunk meccsekre, edzésekre.

Jóban voltunk az akkor érkezett focistákkal. Kweukével, Nlenddel, Boyával, Adiabával, Abenával, Opokuval, Novota Janival, Regedei Csabival, stb.

Most a fiammal járok, 10 éves korától jön velem, egy időben focizott is a DAC-ban. A régi stadionban a B-középben volt a törzshelyünk, az újban az AP szektorban, illetve az üzlettársammal-barátommal vásároltunk VIP jegyet, és két éve onnan nézzük a meccseket. Ez kb. olyan helyzet, mint egykor a nyugdíjas tribünön volt. 49 éves vagyok, ez már az a kor, amikor nem is nagyon kívánkozik az ember a B-középbe.

A polgári foglalkozásodat hogyan egyezteted össze a focival, a DAC-cal? Ha jól tudom, több is akad…

A foci engem mindig is érdekelt, ’96 óta vállalkozó vagyok. Korábban saját vállalkozásban pattogatott kukoricát árultam, jelenleg a Csallóköz hetilaphoz köt a munkám, de a Klikkout magazin nyomdai részénél is ott vagyok. Ezen kívül rendezvényszervezéssel is foglalkozom, ehhez jön a család, és persze a DAC. Éppen a rendezvényszervezés az, ami néha ütközik a meccsekkel, most a koronavírus miatt viszont az is csak pang. Van egy értékrend az életemben, arra kell mindig fókuszálnom, ami pénzt hoz a családomnak.

Tavaly inkább a foci került a háttérbe, idén a rendezvények, aztán az aktuális helyzet miatt igazából mindkettő, ugye. De ha például korábban játszott a DAC, utána simán jöhetett a munka is.

Nyugodjék édesapám tízéves koromban elvitt edzésre, szóval még fociztam is a DAC-ban, viszont az egyik kezem nem egészséges, ezért nem lehetett belőlem focista. El is küldtek a klubtól, maradtak a grundok. 35 évig a Kukucsínon laktunk, közel volt a Komenský alapsuli pályája, rengeteget fociztunk más lakótelepek csapataival.

Minden városrésznek volt saját csapata, a „východiakról” a Szigeti Ati, a „szeveriekről” a Poór Tibi tudna sztorikat mesélni.

A mai napig szeretek focizni, szerettem volna, ha a fiam is tovább kerül a foci ranglétráján, de semmit sem erőltetek a gyerekeimnek. Ha ő nem akarja csinálni, foglalkozzon mással, ami érdekli őt. Így voltunk az iskolaválasztással is…

A DAC jelenlegi helyzetéről vagy a múltjáról még eszedbe jut valami, egy kedves sztori vagy emlék?

Két évvel ezelőtt, amikor a Fradi járt nálunk, aznap volt a születésnapom, és a Csallóköz csapatától kezdőrúgást kaptam ajándékba. Ez egy felejthetetlen élmény volt, a második félidő előtt odafelé lekezelhettem a Fradi játékosaival: Bödével, Vargával, Leandróval, kifelé jövet pedig a DAC csapatából Bayóval, Davisszel, Pačindával.

Említettem ugye a 2008-as csapatot. Edzők közül a Pecze Károlyt részesítem előnyben, a legjobb tréner volt a DAC-ban szerintem. Igaz, most a Storck is nagy dolgokat tesz le az asztalra, de hosszú távon még nem tudunk róla beszélni. A többi edzőnek pedig csak 1-1 éves epizódok adattak meg az utóbbi évtizedben. Szikorát is elismerem, de

nekem a Pecze a top! Öt évet volt a klubnál, vele nyertük a Csehszlovák kupát, a mai napig ott van minden meccsen a VIP-ben. Játékosok? Nem is olyan régen Bayo volt a kedvencem, a mai napig figyelemmel kísérem a pályafutását.

Ja és a legfontosabb: a fiammal mindketten PS-függők vagyunk, minden évben mikor kiadják a FIFA-játékot, megcsinálom a DAC csapatát benne. A karrier játékban „visszavásároltam” a Bayót, szuper játékos. A tévében is minden jó focit megnézünk.

Ami a mostani csapatot illeti, két favoritom a két panamai fiú, vagyis Davis és Blackman. Hihetetlenül csodálom őket, ügyes játékosok a pálya szélein. Aztán még a Jedlička a kapuban, fantasztikus teljesítményt nyújt, mióta nálunk van.

Hasonló kapusnak a DAC-ban a Vahalát láttam, ha jól tudom, mindkettő ugyanabból a kapusiskolából való. Kinti meccsekre nem járok, de amit sajnálok, hogy a koprivnicei kupadöntőre nem jutottam el.

Így még a DAC nem kezdett soha, ahogy a mostani szezonban, folyamatosan vezetjük a táblázatot. Ha most nem leszünk bajnokok, akkor mikor? Zsolnán kikaptunk, de nagyobb csapatoknál is becsúszik egy-egy vereség. El kéne húznunk a Slovantól.

Az lenne a legjobb, ha úgy lennénk bajnokok, hogy mindenki ott lehessen közben, hogy talán a stadion is kicsi legyen hozzá jövő év májusában. A klubról még annyit, hogy a stadion nemhogy európai-, hanem világszínvonalú.

Nemrég ötödik lett egy választáson, ahol a Puskás Aréna győzött, és több nagynevű stadiont is megelőztünk. A Slovanét is például, pedig az sem csúnya stadion, csak felesleges oda akkora. Nekünk, ha normális körülmények lennének, a 12 700 férőhely is kevés lenne. Egyszóval: az új Arénánk top aréna, a mostani csapatunk pedig top csapat.

Köszönöm a beszélgetést Tamás, és kívánom, hogy továbbra is maradjunk a topon, hogy „kicsi” legyen hozzá a stadionunk. Hajrá, DAC!

(Roberto)

ELŐZŐ RÉSZEK:
BEMUTATKOZNÉK, DAC-SZURKOLÓ VAGYOK

 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább