Könyvet minden karácsonyfa alá!

Az utóbbi években szinte kampánnyá nőtte ki magát a gondolat, miszerint támogassuk a hazai termelőket, művészeket, vállalkozásokat. Az évnek ezen részében a nagy többség már karácsonyi lázban és vásárlásban ég. Talán még soha ennyire nem volt fontos, hogy valóban helyi termékek várják gazdájukat a feldíszített fa alatt. Például könyvek szlovákiai magyar szerzőktől, íme, egy rövid lista a teljesség igénye nélkül.

Gyerekeknek és lélekben örök fiataloknak

Kovács Barnabás – Az erdei karácsony

A magyar gyermekirodalomban egyre igényesebb könyvek kerülnek a piacra, csak győzzön a Szülő válogatni. Kovács Barnabás könyve Török Bianka érsekújvári illusztrátorral kerültve méltán veheti fel a versenyt bármelyik magyarországi könyvvel. Az erdei karácsonyt lapozgatva az ember szinte vágyik arra, hogy egy puhatakarós, hófehér karácsonyi reggelre ébredjen. A könyvet Dunaszerdahelyen nyomtatták, természetbarát papírra. Igazi hazai kooperáció eredménye a könyv.

Csiba Krisztina – Mackó Jankó kalandjai

Az alistáli származású fiatal szerző, Csiba Krisztina egy kedves és nyitott szívű medvebocs kalandjait vetette papírra. Mackó Jankó, a könyv főszereplője egy kis esetlen medvebocs, akinek mindennapjairól tíz verses mesében olvashatunk. A gyerekek megtudhatják többek közt azt is, miért nincs a medvéknek hajuk, de más érdekességeket is. A könyv illusztrációját Méhes Zsanett készítette. A legkisebbek biztosan imádni fogják!

Anyukáknak, nagymamának, sógornőknek, lánytestvéreknek

Bartalos Tóth Iveta –  Élet lejárt szavatossággal

Ivetát személyesen is ismerem. Magánemberként, előadóként, beszélgetések moderátoraként nagyszerű humorérzéke miatt mindig örömmel hallgattam. Tud nevetni magán és a világon egyaránt. Azonban 40. születésnapjára megjelent könyvében egy másik arcát mutatta meg az olvasóknak. Bevallom emberesen, jónéhány olvasói véleménnyel ellentétben, én nem tudtam befalni a könyvet. Sőt. Még arra is rákényszerített, hogy egyszer letegyem és pihenőt tartsak. Nehéz és fájdalmas történeteket dolgoz fel, melyekből szinte mindannyiunk arca visszaköszön. A megalázott társé, a szeretetre éhes emberé, a  szüleinek megfelelnivágyó gyermeké. Nem egy könnyű olvasmány, de néha érdemes a „másik“ oldalra is bemerészkedni. Oda, ahova ritkán süt be a nap. 

Kunyik Szilvia – Csillagom

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány és a kislánynak egy családja. Elindultak, hogy legyőzzék megküzdjenek a gonosszal, a rettenthetetlen hétfejű sárkánnyal. Mentek, mendegéltek, öt álló esztendőn keresztül, sorra jöttek az akadályok, hullott a sárkány feje, az első, a második…néha megpihentek, erőt gyűjtöttek, hogy aztán sorra vegyék a sárkány minden egyes fejét, de…

A szerző, az édesanya a Csillagom c. könyvben állít emléket leukémiában elhunyt kislánya, Dórika emlékének. A naplószerű könyvből kiderül, Dórika hősiesen bírta a megpróbáltatásokat, s mellett álló édesanyja is vívta saját maga harcát. Szeretet és fájdalom ötvözete a könyv, arról, hogy az élet valóban ajándék.

Apukának, nagypapának, sógornak, fiútestvérnek

Karaffa Attila – Felvidéki szemmel

A kötet negyven fényképet és szöveget tartalmaz. Mondhatjuk, hogy a kiadvány amolyan 40 év alatt felhalmozódott írás, visszatekintés Karaffa Attila tollából, érdekesség az első írás például még diákéveiből származik. Ahogyan a cím is mutatja, a kiadvány a hazáról, a szülőföldhöz való elköteleződésről, a kultúra és az anyanyelv fontosságáról szól, illusztrálva a szerző saját és kollégái képeivel.

Barak Dávid – Elásott igazság

A szerdahelyi alvilág történetei a mai napig témaként szolgálnak a helyi lakosok körében. Mindenki emlékszik valakire a városból, az autójára, a megjelenésére. Még én is, pedig igazán gyerek voltam akkortájt. A tényszerűen és hitelesen megírt könyv, nem fikcióra épít, sokórás bírósági vallomások, kutatómunka eredménye.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább