Biztonságos ma anyának lenni?

Azon kívül, hogy ma van az egészségügyi világnap, ami magában megérne egy nagyon hosszú elmélkedést a világjárvány kapcsán szerzett tapasztalatok alapján, a mai napra esik még a biztonságos anyaságért világnap is. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) annak idején azért hirdette meg ezt a napot, hogy közös összefogással küzdjenek az áldatlan állapotok ellen, amelyek közt – elsősorban a harmadik világban – az anyák megszülik és nevelik gyermekeiket.

Az 1948-ban alakult szervezet több esztendőben is a biztonságos anyaság feltételeinek megteremtése mellett érvelt az egészségügyi világnapon.

Meglátása szerint ugyanis a halandóság csökkentése nemcsak az egészségügyi ellátástól, hanem a társadalmi igazságosságtól is függ. A jelenség azért is kiemelten fontos, mivel évente mintegy 600 ezer asszony hal meg a terhességgel kapcsolatos komplikációk miatt – különösen a fejlődő világban.

Innen, egy meglehetősen kényelmes és meleg közép-európai  karosszékből nézve, a biztonságos anyaság fogalma nem igazán tűnik egy égető társadalmi kérdésnek. Azonban egy másik kontinensen, mondjuk egy afrikai törzs nyolcéves lányaként, aki épp nemiszervcsonkítás és kényszerházasság előtt áll, már egészen más prizmán keresztül tekinthetünk erre a problémára.

Applikációval a női nemi szervek megcsonkítása ellen

2019-ben az Európai Parlament gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjának egyik döntőse a The Restorers volt – öt kenyai tanuló, Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno és Ivy Akinyi, az i-Cut applikáció kifejlesztői, amely a női nemiszervek megcsonkításától szenvedő áldozatokat segíti. Az app a női nemiszervek megcsonkításától szenvedő áldozatok számára készült, a cél, hogy az érintettek mielőbb segítséghez jussanak, vagy éppen bejelenthessék az esetet a hatóságoknak.

A fejlődő országok anyái nemcsak ettől a brutális eljárástól szenvednek, de ott van még az iskoláztatás hiánya, a gyermekházasságok, az erőszak, a nyomor, az egészségügyi ellátás hiánya.

Anyaként biztonságban a fejlett országokban

Arról nem olyan rég már írtunk, hogy a pandémia milyen formában hatott a nők társadalmi helyzetére, az élet mennyi aspektusában nehezítette meg a helyzetüket. Eltekintve a jelenlegi helyzettől fontos szempont, miszerint a szülés, az anyává válás nem csupán testi, hanem egyben pszichés, spirituális és szociális esemény is, ezért a nő életének minden aspektusára kihat.

S miközben ezt tudjuk és hangoztatjuk, az is tisztán látszik, hogy ebben az elmagányosodó társadalomban még soha ennyire nem hagytuk egyedül az anyákat, sőt soha ennyi elvárásnak nem kellett megfelelniük.

Ennek egyik oka, hogy felbomlottak a hagyományos közösségek, amelyeknek a tagjai segítették egymást, a családtagok távol költöztek egymástól, megszűnt a nagycsaládok fogalma, a komatál és a kaláka már nem létezik,  a segítségkérés pedig az online térbe szorult.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább