„A gyermekkorban elszenvedett leégések gyakoriságával jelentősen nő a bőrrák kialakulásának rizikója…“

A cikk megjelent a Klikk Out 2021/06. számában.

Fotók: Pixabay.com

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gondtalan nyári napok eljövetele egyet jelent a napozással, a forró napon töltött szabadidővel és fényvédelemmel. Bőrünk nem felejt – mondja a szakértő, aki ezúttal Miklós Horváth Dóra, rezidens gyermekbőrgyógyász. Mit és hogyan kenjünk a legkisebbekre, ezt a témát jártuk körbe.

Általánosságban miért is fontos a fényvédelem a gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt? Mi történik a bőrünkkel erős napfény hatására?

A fényvédelem a felnőttek és gyermekek számára egyaránt fontos, de a gyermeknél fokozott óvatosságra intjük a szülőket. A köznyelvben is elterjedt a mondás: bőrünk nem felejt. Az UV-sugárzás hatására bőrünkben számos reakció játszódik le, ezek közé tartozik a leégés során keletkező gyulladás, vagy a bőr védekező mechanizmusai által aktiválódó pigmentáció.

Az említett reakciók azok, amelyek a napfény hatására azonnal érzékelhetőek, láthatóak. Emellett számos szabad szemmel hosszú ideig láthatatlan, fokozatosan kialakuló, csupán a leégést követő évtizedekben észlelhető hatást is ismerünk. Ezek közé tartozik az UV-sugárzás rákkeltő hatása, vagy a bőr öregedésének felgyorsítása. Számos klinikai tanulmány bizonyítja, hogy a gyermekkorban elszenvedett leégések gyakoriságával jelentősen nő a bőrrák kialakulásának rizikója felnőtt korban.

A boltokban fényvédőkrémek hada várja a vásárlókat, segíts egy kicsit, a vásárlás során mit tartsunk szem előtt?

A fényvédőkben kétfajta UV-szűrő hatóanyag fordulhat elő. A kémiai szűrő átalakítja az UV-sugárzást, majd a reakció során keletkezett energiát hő formájában adja át a környezetnek. Ez a hőenergia a felnőttek szervezete számára elenyésző mennyiségű, viszont a csecsemőknél akár a testük túlhevüléséhez is vezethet, mivel az ő szervezetükben még fejletlenek a hőszabályozó mechanizmusok. Emellett érzékeny bőrűeknél, vagy ekcémás betegeknél a kémiai filtert tartalmazó krémek allergizáló hatásúak lehetnek, ezért a 2 évnél fiatalabb gyermekek és az érzékeny bőrűek számára inkább a fizikai filtert tartalmazó fényvédőket ajánljuk.

A fizikai, vagy más néven minerális filter nem elnyeli, hanem visszaveri az UV sugárzást a bőrfelszínről, így nem keletkezik felesleges hő, emellett nincs allergizáló hatása. Pont ezért ajánlott a használata már 6 hónapos kortól. Gyermekeknél minden esetben 30-50 SPF (Sun Protection Factor) erősségű, gyógyszertárban elérhető készítményt válasszunk.

Baba-mama,Gyerek,Leégés,Nyaralás,Utazás

Fél évnél fiatalabb kisbabával kizárólag az árnyékban tartózkodjunk, és nyáron könnyű, pamutból készült ruhába öltöztessük a csecsemőt.

A fényvédő krémek használata ilyen korú babáknál még nem ajánlott. Fontos megjegyezni, hogy a babakocsiban fekvő gyermeket napernyővel, vagy kifejezetten erre a célra kifejlesztett napellenzővel védjük a káros sugaraktól, semmiképp nem javasolt textilpelenkával letakarni a babakocsit, mivel így nagy mértékben megemelkedhet a hőmérséklet a babakocsiban, ami súlyosan hathat a gyermek egészségére.

Hogyan védhetjük még pluszban a gyermekeket a káros napsugaraktól?

Vízparton történő nyaralás során kalap és UV-szűrő anyagból készült ruházat viselése ajánlott a gyermekek számára. A minerális szűrőt tartalmazó fényvédő krémek stabilabbak a bőrön, így kevesebbszer igényelnek ismételt felvitelt. Ha viszont pancsolásra is sor kerül, a legjobb minden fürdés után újra krémezni a gyermek bőrét.

Baba-mama,Gyerek,Leégés,Nyaralás,Utazás

Ha az interneten keresünk fényvédőt, fontosnak tartom, hogy megbízható forrásból tájékozódjunk, és kizárólag szakértő véleményére hagyatkozzunk. Sajnos, a munkánk során gyakran találkozunk a gyermekeknél nem megfelelő fényvédők – növényi olajok, esszenciák – használata után jelentkező allergiás reakcióval, vagy kontakt bőrgyulladással. Az allergénpotenciál mellett ezek a természetes készítmények nem biztosítanak teljes körű védelmet az UV sugárzás ellen, ezért gyermekeknél nem ajánlott a használatuk.

Ejtsünk egy picit szót a babakocsit toló vagy épp a játszótéren időző anyukákról is, és az ő arcukról. Egyre több dekorkozmetikai készítmény tartalmaz fényvédőt. Használatuk miért olyan fontos?

A fényvédő beiktatását a mindennapi arcápolási rutinba manapság már több fórumon javasolják.

Ennek oka az, hogy az UV-sugárzásnak a már említett és legfontosabb rákkeltő hatásán kívül ismert a kollagén lebomlására kifejtett hatása is, ami azt eredményezi, hogy a több UV-sugárzásnak kitett bőr hamarabb ráncosodik.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább