Nekem a Balaton…

Fehér vitorlás a távolban, frissen sült lángos vizes hajjal és sok látnivaló. Ilyen a nyár a magyar tenger mellett, a Balatonnál. Most ezekhez a kalandokhoz ajánlunk néhány könyvet, hogy amíg izgatottan visszaszámolunk a kirándulás napjáig, legyen mit forgatni esténként.

Csapody Kinga – Irány a Balaton! Balaton,Kirándulás,Utazás,Könyv,Gyerekkönyv,Pikler Éva,Balatoni Jógakaland,Balatoni böngésző,Csapody Kinga,Irány a Balaton!

Milyen a Balaton gyermekszemmel? Hát, ilyen, mint ahogy Csapody Kinga könyvében megjelenik! Igaz, hogy egy kutya elbeszélése kalauzol minket végig a balatoni nevezetességeken, de ezt a kutyát igazi gyermeklélekkel áldották ám meg. A könyv aranyos módon próbálja a Balaton legendáit, nevezetességeit bemutatni, igyekszik részletesebb leírással szolgálni a kis olvasóknak. A könyv akár útikönyvként is megállja a helyét. Aki olvassa, biztosan kedvet is kap egy balatoni kiránduláshoz. Szalma Edit illusztrációi is igazán kedvesre sikeredtek, igazi retró élményt nyújtanak.


Pikler Éva – Balatoni böngészőBalaton,Kirándulás,Utazás,Könyv,Gyerekkönyv,Pikler Éva,Balatoni Jógakaland,Balatoni böngésző,Csapody Kinga,Irány a Balaton!

A böngészőkönyvek a gyerekirodalomban egy fontos szerepet töltenek be. Mi is az a böngésző? Valójában egy képeskönyv rengeteg illusztrációval, szöveg nélkül. Esetleg egy csöppnyi szöveggel, de a hangsúly a rajzok hihetetlen kavalkádján van. Ugyanakkor nem minden korosztály számára megfelelő. Egyrészt mert a részletgazdag kivitelezés egy kisebb baba számára feleslegesen terheli az idegrendszert, másrészt a böngésző lényege, hogy egyfajta párbeszéd alakuljon ki a gyermek és a szülő közt. A képekről történő beszélgetés alatt a kicsi gyerekek olyan fontos szociális készséget sajátítanak el, mint a „beszélgetés tudománya”, ami az első éveikben hihetetlenül fontos a világról való ismereteik bővítéséhez. Megtanulnak egy képet leírni, válaszolni a szülő kérdéseire vagy éppen saját kérdéseket feltenni.

A böngészők egyik nagy előnye, hogy fejlesztik a kicsik koncentrációs képességét. Az apró részletek felfedezése, megkeresése komoly odafigyelést igényel tőlük. A piacon rengeteg fajta böngészőkönyv létezik, kezdve az évszakoktól, a jelentősebb ünnepeinken át, egy adott témakör köré építve, pl. az iskola és a tanulás.

Visszatérve a Balatoni böngészőhöz, senki se számítson kultúrtörténeti körutazásra vagy komoly turisztikai ismeretterjesztésre. Ez a kiadvány háromtól hatéves korig szól, amelyben egyáltalán nincsenek leírások, rajzokkal közli mondanivalóját. Azokból sem ismerjük meg a Balaton-parti települések főbb nevezetességeit. A szerző a magyar tengernél eltöltött nyarak élményanyagát sűríti össze, sajátosan magyar életérzést akar megragadni, és amíg böngésszük a könyvet, régi nyaralások emlékei törnek elő.


Balaton,Kirándulás,Utazás,Könyv,Gyerekkönyv,Pikler Éva,Balatoni Jógakaland,Balatoni böngésző,Csapody Kinga,Irány a Balaton!

Balatoni Jógakaland

A Balatoni Jógakaland térkép kalandozni és jógázni hívja a kicsiket és nagyokat a magyar tenger mindkét partjára. Huszonkét gyerekbarát helyszín és programlehetőség található rajta. Az ötletgazda Bánhidi Dóra, aki több mint négy évvel ezelőtt alapította a Jógakalandot. A kezdeményezés célja, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban találkozzanak a jógával, a mozgással, mindezt játékos formában. Ha kalandra vágytok, és jógáznátok is közben, akkor nézzétek meg, milyen játékos jógapózokat talált ki Dóra az egyes helyszínekhez. A feladat nagyon egyszerű, ha például épp Balatonakarattyán jártok, A Kisfaludy kilátónál, akkor a leírás alapján csináljátok meg a papírsárkány jógapózt, és így haladjatok tovább, és gyakoroljátok a megadott pózokat. Jógára fel!

EZEN a linken ingyenesen megtaláljátok a térképet.  

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább