Könyvek, hogy jól induljon az iskola!

Borítókép: Pixabay.com

Múlt héten az ovikezdéshez ajánlottunk pár kedves és hasznos kiadványt. Ezúttal, hogy ne maradjanak ki a nagyobbacska gyerekek sem, az épp iskolába készülődő gyerekeknek, és szüleiknek gyűjtöttünk csokorba néhány könyvet, amelyeket még az első csengőszóig be tudnak szerezni a gördülékenyebb kezdés érdekében.

Mind a szülők, mind a gyerekek szorongását nagy mértékben csökkentheti a közös meseolvasás, amely akár olyan őszinte beszélgetésekhez vezethet, ahol a szülő megosztja gyermekével saját szép emlékeit, elmondja félelmeit, így a gyermek is könnyebben kapcsolódik majd érzelmileg a témához.

Az iskola rendszere, a feladatok, a teljesítmény egy újabb komoly lépcsőfok a gyerek személyiségfejlődésében, ajánlott tehát kicsit ráhangolódni közösen, a szülő segítségével. Jöjjön pár könyv a témában!

Wéber Anikó – Marci iskolás lesz Mese,olvasás,könyv,gyerek

A két rövidke történet az iskolára való hangolódásról szól, külön gondolva a kezdő olvasókra, mert  nagy betűkkel íródott, mint afféle gyakorló szöveg önálló olvasáshoz. A nagy bevásárlás azt tárgyalja,  hogy milyen írószerekre, eszközökre van szükség az iskolában. Az új barát pedig segít eloszlatni az iskolába készülők félelmeit azzal kapcsolatban, hogy nem ismernek senkit az új osztályban, és nyitottságra, barátkozásra serkent.

 


Mese,olvasás,könyv,gyerekVadidi Adrienn – Leszel a padtársam?

Az iskolakezdés új rendszert és új feladatokat, valamint egy új közeget is jelent, ahol minden kisgyereknek meg kell találnia a maga helyét és közösségét. Hogyan zajlik az első nap? Mi történik utána a többi napon? Megtudhatjuk ezekből a történetekből, melyek egyszerre különállóak és összefüggőek. Egy elsős osztály mindennapjairól olvashatunk a könyvben, érdekességképp az egyes osztálytársak szemszögéből látjuk az elsősök életét az iskolai falai közt. Mindenki egy külön világ, és mindenki másképp éli meg az első napokat, ettől válik változatossá a könyv hangvétele.


Kormos István – Vackor az első bébenMese,olvasás,könyv,gyerek

Kormos István életműve a gyermek- és a felnőttirodalomban egyaránt maradandóan jelentős. Legelső könyve, Az égigérő fa 1946-ban jelent meg.  A Vackor-mesék formavilágáról így vallott a költő: „amit én a gyerekköltészet címén műveltem az elmúlt húsz évben, az Arany Lacinak című Petőfi-versből indult ki. Versben írom a meséimet, de gyerekverset alig írtam, és a legismertebb könyvem, a Vackor is az Arany Laci formajegyeit viseli.” Vackor kalandja az első bében, egy piszén pisze mese a mackóról, akit beírattak a Kökörcsin utca végén található iskolába – és akinek például egy Csukás Pista nevű fiú is az osztálytársa lesz.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább