A távolság nélküli szeretet

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A cikk megjelent a Klikk Out 2016/05. számában.

2016-ban alig pár hónap leforgása alatt a Dunaszerdahelyi Hurciklubhoz  majdnem 300 anyuka csatlakozott az interneten. Az öt alapító édesanya Bugár Böbe, Gajdos Viktória, Surovec Veronika, Varga Mária és Štefkovič Patasi Ági.

Az interjút az eredetihez képest módosítva tesszük közzé, a már nem aktuális részeket vettük ki.

Kihangsúlyozzátok, hogy az ortopédiailag helyes hordozást támogatjátok. Miért fontos ezt kiemelni?

Ha valaki hordozásra adja a fejét, a piacon rengeteg márkájú és fajtájú hordozót talál. Ezek közül nem mindegyik biztosít ortopédiailag helyes hordozást. Fontos, hogy a hordozó a baba  egészséges fejlődését támogassa, kényelmes legyen mindkét fél számára. Hogy az üzletekben miért árulnak mégis olyan kengurukat, amelyek károsak a baba számára, számunkra is rejtély. A gyártók a haszon reményében kihasználják a szülők kétségbeesettségét és tudatlanságát. A célunk, hogy minden baba és szülő számára segítsünk megtalálni a helyes hordozót a gyermek életkorához és testi adottságaihoz mérten.

Miért kezdi el valaki a hordozást?

A baba 9 hónapon keresztül az édesanyával egy nagyon szoros szimbiózisban él. Állandó a bőrkontaktus, a baba hallja az édesanya szívverését, hangját, meleg, sötét, biztonságot adó környezetben fejlődik. Ám amikor megszületik, egy jóval hidegebb, világosabb, zajosabb világba érkezik, a biztonságot adó környezet egy rácsos kisággyá, ill. babakocsivá változik.  A baba sírással, nyugtalansággal fejezi ki nem tetszését, s amint felveszi őt az édesanya, máris szebb a világ. A baba természetes igénye, minél közelebb lenni az anyához. Ilyenkor jön képbe általában a kendő vagy a hordozó. A leggyakoribb indok, hogy baba szeretne kézben lenni, a háztartás szalad, semmit nem tud az anya mozdítani vagy, hogy a csemete nem hajlandó elaludni napközben a babakocsiban, kiságyban. Valaki kényelmi szempontból választja a hordozást. Egyszerűbb lépcsőzni, közlekedni, bevásárolni így, mint egy babakocsi húzni-vonni magunk után.

Biztosan akadnak olyanok is, akik rossz szemmel nézik, s mi több, kritizálják a hurcis anyukákat…

Persze, akad negatív beszólás is főként az idősebb generációtól. „Elkényezteted a gyereket!”, “Jó dolgukban miket ki nem találnak az anyukák”, “Hú, de nagyon kényelmetlen neki abban a szatyorban, lehet még levegőt sem kap!“ …és így tovább. Az anyai közelségből, szeretetből sohasem lehet túl sokat adni, de ez nem összekeverendő a majomszeretettel. A jól megalapozott anya-gyermek kapcsolat egy magabiztos, egészséges, és sikeres felnőtté válást eredményezhet.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább