A gyermekek mintegy 20 százaléka küzd ekcémával | Interjú Miklós Horváth Dóra bőrgyógyásszal

Számos család életét keseríti meg. Viszket, ég, fáj, húzódik, mondja a gyermek, és valóban egyre több kis páciens szorul orvosi segítségre. Egy tanulmány szerint a nyugati országokban az utóbbi 30 évben megtriplázódott az ekcémás betegek száma. Ez az adat meglehetősen megdöbbentő, így mindenképp érdemes róla olvasni, tanulni. A témában Miklós Horváth Dóra rezidens bőrgyógyász ad nekünk útmutatást.

Először is arra kérnélek, hogy tisztázzuk, mi is az ekcéma! Azt tapasztalom, hogy az emberek szinte minden bőrelváltozást annak titulálnak, sok esetben tévesen…

Az atópiás dermatitisz, vagy ahogy a köznyelv ismeri, az ekcéma egy specifikus, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető krónikus betegség. Ez az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori bőrbetegség. Tipikus tünetei közé tartozik a bőr nagyobb felületeinek kivörösödése és a bőrszárazsággal járó erős viszketés. Ha ez tovább fokozódik, akkor a kiszáradt, vakarástól felsebzett területeken kórokozók telepedhetnek meg, ezek elszaporodása súlyosbítja a gyulladást, némely esetben nedvedző hólyagok kialakulását okozhatja. A betegségre jellemző, hogy fellángolások és enyhülések időszakai váltják egymást.

Általában már 2-6 hónapos korban megjelennek az első tünetek, csecsemőkorban jellemzően az arcon, majd innen terjednek a törzsre és a végtagokra. Nagyobb gyermekeknél, óvodás és iskolás korban az ekcémás területek túlnyomórészt a könyök, térdízület, illetve a csukló környékén találhatóak.

A betegség nem fertőző, viszont sajnos gyakori jelenség, hogy a gyermekközösségekben a kortársak által tévesen fertőzőnek hitt bőrproblémák miatt a betegeink küzdenek a beilleszkedéssel. Pontosan ezért olyan fontos, hogy minél többet beszéljunk erről a gyakori és néha lelki gondokat is okozó bőrbetegségről.

Leszűkítve a témát a gyerekekre, érdekel például, hogy örökölhető-e az ekcéma?

Ez egy öröklött hajlamon alapuló betegség. Azok az emberek, akiknél magasabb az ekcéma kialakulásának a veszélye, úgynevezett atópiás alkatúak, ami annyit jelent, hogy fokozottan érzékenyek a környezetben található irritáló anyagokra. A betegség megjelenése azonban multifaktoriális, tehát több tényező együttes hatása mellett alakulnak ki az egyes tünetek. A genetikailag adott hajlamon kívül különböző külső és belső tényezők is hatással vannak arra, hogy a betegség hogyan és mikor nyilvánul meg az arra hajlamos személynél. Ezek közé a tényezők közé tartoznak a fertőzések, a hormonális változások, időjárásváltozás, stresszhatások, bizonyos ételek fogyasztása, kémiai szerekkel való érintkezés, izzadás és a beteg környezetében található por és allergének magas koncentrációja.

Miklós Horváth Dóra,Bőrbetegség,Ekcéma,Interjú,Baba-mama

Félve kérdezem meg, kinőheti a gyermek az ekcémát? 

Az atópiás alkatot sajnos nem lehet kinőni, a bőr jellemzően érzékeny marad. Viszont jó hír a kisgyermekes szülők számára, hogy az ekcéma fellángolásainak gyakorisága idővel általában csökken, és a tünetek felnőtt korra az esetek túlnyomó többségében enyhülnek, vagy hosszú időre teljesen eltűnnek.

Biztatásként szolgálhat a szülők számára egy statisztikai adat, miszerint a gyermekek mintegy 20 százaléka küzd ekcémával, míg ez a szám felnőtt korban az 5 százalékot sem éri el. 

Mennyire hozható összefüggésbe bizonyos ételallergiákkal? Ezek ugyanis egyre jellemzőbbek a gyerekekre…

Bizonyos ételek fogyasztása hozzájárul az ekcémás tünetek kialakulásához. Nem ajánlatos olyan élelmiszerek, mint a citrusfélék, a csokoládé és más kakaóból készült termékek, egzotikus gyümölcsök, eper, dió, mandula, mák, méz, paradicsom, tengeri halak, fermentációval készült sajtok és különböző fűszernövények, mint például a curry és a fahéj nagy mértékű fogyasztása. Csecsemőkorban a kizárólagos anyatejjel való táplálás ajánlott, a szoptató édesanyának emellett érdemes szem előtt tartania, hogy étrendjében a szoptatás ideje alatt a fent említett élelmiszerek nem szerepelhetnek. Bizonyos esetekben a tejfehérje-, vagy tojásfehérje-allergia is állhat a betegség gyakori fellángolásainak hátterében. Fontos azonban megjegyezni, hogy a betegség multifaktoriális mivoltából adódóan sajnos a legszigorúbb diéta sem képes teljesen megszüntetni az ekcémára való hajlamot.

Ugyan minden gyermek esete egyedi orvosi elbírálást igényel, de nagyvonalakban, hogyan kezelhető az ekcéma?

Érdemes észben tartani, hogy az ekcéma kezelése több pilléren nyugszik. A környezet optimalizálása és a megfelelő táplálkozás mellett nagyon fontos a helyi kezelés. Az ekcémára hajlamos emberek bőréből hiányoznak bizonyos lipidek, ez okozza a bőrszárazságot. Rendkívül fontos ezért a rendszeres hidratálás. A szteroid tartalmú kenőcsök használatának fontos szerepe van az ekcéma akut fellángolásainak kezelésében. Ha megfelelően használjuk őket, és pontosan követjük a bőrgyógyász tanácsait, nincs okunk félni az esetleges mellékhatásoktól. A krémekben előforduló hatóanyag kizárólag a bőrben fejti ki hatását. Ezen a ponton érdemes kihangúlyoznom, hogy az ekcéma kezelése ezért minden esetben bőrgyógyász kezébe tartozik. Fontos a szülő és az orvos közötti bizalom, és az, hogy a betegre holisztikusan, azaz teljes egészében tekintsünk, figyelembe véve minden lehetséges tényezőt a beteg környezetében, ami hozzájárulhat állapotának romlásához. Mivel az ekcémára hajlamos bőr érzékenyebben reagál a különféle potenciálisan irritáló anyagokra, körültekintőbbnek kell lennünk a természetes bőrápolási készítmények használatakor. Ajánlott az illatmentes, nem allergizáló krémek használata.

Végezetül annyit szeretnék leszögezni a szülők számára, hogy nincs ok az ijedtségre, ha napi rendszerességgel, megfelelően kezeljük a gyermek bőrét, és kitapasztaljuk, melyek azok a fő kiváltó okok, amik a gyermekünknél közrejátszanak az ekcémás tünetek kialakulásában, szépen szinten tartható a gyermek bőrének jó állapota.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább