Veganuár egy család életében

Fotó: Flickr

Az Észak-Írországban élő Erika pár hónappal ezelőtt már mesélt autómentes életükről, ám ezúttal hús- és állati eredetű mentes hónapjukról, azaz a veganuárról beszélgettünk az internet segítségével. S hogy mit is jelent ez pontosan? A Veganuary egy 2014-ben megalapított brit non-profit szervezet, amely az állat,- és természetvédelem érdekében arra ösztönzi a világot, hogy egy hónapon keresztül ne fogyasszanak állati eredetű terméket.

Erika: Most jövök épp a heti bevásárlásból, képzeld, itt a veganuary kapcsán egy külön részt alakítottak ki a boltban, ahol minden megtalálható egy helyen. Különleges termékek is kerültek a kínálatba idén.

Így azért egyáltalán nem olyan kihívás, mint ahogy a nevében is benne van… Egy hónap sok idő, mondd csak ma mit főzöl?

Erika: Ma vöröslencsefőzelék lesz nálunk ebédre, kovászos kenyérrel, persze mindezt növényi eredetű hozzávalókkal, vacsorára pedig zöldséglepény. A titok egyébként a tervezésben van, hidd el, ha előre tudod, mit kell főznöd a héten, nincs körülötte kínlódás, tipródás. Vasárnap délelőtt mindenki elmondhatja, mit enne szívesen a héten, beszerezzük a hozzávalókat, ott a táblázat, már csak el kell készíteni az adott napon. Egy hónap alatt nyilvánvaló, hogy lesz, ami ismétlődik, főleg ami kedvenccé nőtte ki magát. Mert ilyen is akad. Ha kilépsz a hús bűvöletéből, rájössz, egy csomó finom és tápláló hozzávaló létezik, a fűszerekről nem is beszélve.

A családotokban ki mindenki tartja a veganuár kihívást?

Mi ketten a férjemmel teljes mértékben, a gyerekek pedig, ahogy jól esik nekik. Nincs kényszer, de nincs találgatás sem. Ha tudom, hogy valami hozzávalót nem szeretnek, akkor csinálom másképp, de amikor már az asztalnál ülünk, nem készítek újat. Na, jó, próbálom ezt az elvet követni, néha nem sikerül ????.

Válogatós gyerekekkel ez nyilván sokkal nehezebb, nálunk az állandó költözések okán sok nemzet étele megfordult a tányérunkon, legyen az ázsiai, olasz vagy francia konyha. Szeretünk kísérletezni és jókat enni, ebben a gyerekeink is partnerek, hozzánk igazodtak, egyelőre. Nem vagyok naiv, benne van a pakliban, hogy ez változhat.

Veganuary,Vegán,Étrend,Étkezés

A veganuár alapfilozófiája, hogy felhívja a figyelmet a túlzott húsfogyasztásra, ösztönözze az embereket, hogy egy hónapig csak növényi étrendet tartsanak. Neked erről mi a meglátásod?

Mi már eddig is igyekeztünk minimalizálni a húsfogyasztásunkat, a döntésben volt egy kis etikai, egy kis egészségügyi, egy kis természetvédelmi és egy kis anyagi szempont is. Én egyébként nem hiszek az erőszakos nyomásban és térítésben. A példamutatásban hiszek, abban, hogy ha pörgeted az instát, látod, hogy a volt gimis osztálytársnőd ma paradicsomos pennét készített, tegnap meg vegán töltött káposztát, és inspirál téged, ösztönöz, hogy ez nem is lehet annyira rossz, legyen csak egy nap a héten, amikor ezt eszed, ez lesz húsmentes nap a héten. Nem hiszek az agresszív, mindenféle jelzőkkel teletűzdelt hangos mellverésbe.

Máskülönben, szeretem feszegetni a határaimat, lásd, az autómentes életünk is így indult, simán elképzelhető, hogy még februárban is fogjuk tartani. De, és ide most képzeljetek sok felkiáltójelet, azt a kompromisszumot is el tudom képzelni, hogy azt mondom magamnak egy napon, Erika, ma kicsit csalhatsz, ehetsz egy kis sajtot. Szeretem ezt a fajta szabadságot, mert az élet nem fekete és fehér, és nincsenek abszolút igazságok sem.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább