Ragyogj ma te is kékben!

Április 2-a az autizmus világnapja. Az ENSZ 2007-ben jelölte ki e napot azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra. E betegség, pontosabban állapot színe a kék, így ilyenkor kékbe borul a világ.

Igen, az autizmussal élők mások. Különböznek tőlünk. Viszont ez cseppet sem jelenti azt, hogy ők rosszabbak lennének. Ők is emberek, akik szeretetet adnak és szeretetre vágynak. Nem kell őket sajnálni, az nem segít rajtuk. Inkább fogadjuk el őket, engedjük, hogy a társadalom teljes értékű tagjai legyenek!

Nem kell megijednünk tőlük, nem kell féltenünk kisgyermekeinket az autista társaiktól. Ők nem bántanak, nem akarnak semmi rosszat. Mindössze élni szeretnének. Élni ugyanúgy, mint mindenki más. Persze, ez nem teljesen lehetséges, mivel ezt befolyásolja, hogy milyen szintű autista jegyekkel rendelkezik az adott illető. Azonban az biztos, hogy mindenki megérdemli, hogy a képességeihez mérten a lehető legjobb életet élhesse.

 

Mi is az az autizmus?

Az autizmus nem betegség, sokkal inkább egy állapotnak mondható. Egy olyan állapot, mely a megszokottól eltérő fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés erre az autizmus spektrumzavar. A spektrum kifejezés arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van.

„Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat” – így jellemzi ezt az állapotot az AOSZ (Autisták Országos Szövetsége).

 

Vajon gyógyítható ez?

Mivel nem betegségről van szó, ezért sajnos nem is lehet gyógyítani. A tudomány legalábbis egyelőre nem talált semmi olyan módszert, amivel vissza tudná fordítani e folyamatot. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetők.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább