Virágos jókedved lesz! | Sárkány ellen sárkányfű

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/04. számában.

Fotók: Pixabay.com

Gyönyörködtetik a szemet, megörvendeztetik a szaglógumódat, és még nálad is jobban szeretik őket a végtelenül hasznos méhecskék. Egyszóval, a virágok fantasztikusak. Olyannyira, hogy még mondás is született róluk: aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet! Ezer szín, illat és forma, születésünktől a halálig minden jelentős eseménykor előkerülnek a csokrok. Sokszor bele sem gondolunk, milyen hatalmas kulturális jelentősége van ezeknek a mutatós növénykéknek. Nem beszélve arról, hogy még a gyógyászatban is előszeretettel vetik be őket. Persze most nem csupán a körömvirágkivonatot tartalmazó kézkrémedre gondolok: hallottál már például a Bach-féle virágterápiáról? Amennyiben esetleg még nem, most mesélek neked egy picit róla.    

Mint minden olyan alternatív terápia, mely atyja nevét viseli, természetesen ez is érdekes eredettörténettel bír.

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer Londonban egy Edward Bach nevű fickó, aki elvégezvén az orvosi egyetemet, némi mikrobiológiai és immunológiai kalandozás után végül is a homeopátia felé fordult. A nagyvárosban élt és praktizált, csakhogy nem egészen úgy alakult az élete, ahogy azt elképzelte. Első felesége korán elhunyt, a másodikkal pedig a válásig fajultak a dolgok, szóval hősünk végül ott hagyott csapot-papot, hogy vidéken kezdjen új életet, illetve praxist a múlt század harmincas éveiben.

Itt érte őt aztán a megvilágosodás. A mezőkön való egyik szokásos sétája közben fogott kezébe egy harmatos vadvirágot, s mindjárt megértette, hogy a szirmokon ülő vízcseppek átvettek valamit a virág energiájából, és gyógyító erőt sugároztak magukból.

Dokink ezen az élményen felbuzdulva fogta magát, és kísérletezni kezdett. Eleinte szorgalmasan gyűjtötte a harmatot a különböző növényekről, és kipróbálta, lelkiállapotának megfelelően épp melyik minta bizonyult hasznosnak. Úgy gondolta ugyanis, hogy a testi nyavalyák zömmel különböző lelki eredetű okokra vezethetők vissza. Logikus tehát, hogy érzelmi állapotunk javulásával a testi tünetek is megszüntethetők.

Fokozatosan gyűjtött össze pontosan 38 virágfélét, melyek mind-mind más lelki, illetve azoknak megfelelő testi bajt voltak képesek szerinte orvosolni. S hogy kiküszöbölje azt a macerát, amelyet a friss harmat gyűjtögetése jelentett, hamarosan egyszerűsítette orvosságai előllításának módszerét, s már az őt felkereső gyógyulni vágyókon is kipróbálta a virágok erejét.

Sárkány ellen sárkányfű,Homeopátia,Gyogyitás,Gyogynövények

Talán mondanom sem kell, az attraktív alternatív terápia sokakat meggyőzött, s mind a mai napig nem ment ki a divatból.

Ahogy Rose Shapiro is írja Beveszed? című könyvében, a módszer a mai napig ugyanaz, mint majd száz évvel ezelőtt. A Bach által tökélyre fejlesztett előállítás szerint a forrásvízbe áztatott virágfejeket három órán keresztül hagyják ázni egy napfényes helyen, az ágakból és levelekből készült tinktúrák esetén pedig felforralják, majd lehűtik a vizet. Ezután eltávolítják a növényi részeket, az „anyatinktúrát” brandyvel keverik össze, majd ismételten hígítják, csak ezután kerül palackozásra. Persze a gyermek felhasználókra gondolva kapható teljesen alkoholmentes formula is.

Ahogy Edzard Ernst rámutat Trükk vagy terápia című könyvében, annyiban hasonlítanak a virágesszenciák a homeopátiás készítményekre, hogy nagyfokú hígításon mennek keresztül, tehát az eredeti hatóanyagból nem sok minden található meg bennük, s a víz „emlékezetére” apellálnak. A hasonló hasonlót gyógyít elve viszont itt nem érvényes, és a hatás felerősítése érdekében végzett potenciálás sem zajlik, helyette inkább alkohollal turbózzák a kivonatokat.

Más kérdés, hogy tudományos szempontból értelmezhetetlen, hogy a víznek emlékezete volna, ahogy az is, hogy a potenciálás folyamata során végzett rázás, vagy súrlódás hogyan is tenné erősebbé a szert.

Online probléma nélkül megvásárolható mindenféle kivonat a békaliliomtól az olajfáig. Igaz, nem éppen potom pénzért, hiszen egy 10 milliliteres fiolácska ára nagyjából 14 euró. Amennyiben egy teljes szettet vásárolnál, magyar oldalakon azt is megteheted, ez esetben viszont jó mélyen bele kell nyúlnod a pénztárcádba. Cserébe azt ígérik, hogy természetes és mellékhatásmentes terméket kapsz, mely bármiféle lelki elakadás esetén megoldja a problémádat.

Például segít elindítani téged a megbocsátás, így a gyógyulás útján, ha éppen haragudnál valakire. Nehéz elengedned a dolgokat? Úgy érzed, nem vagy elég jó, okos vagy szép? Tanulási nehézségekkel küzdesz? Félelmeid vannak, netán hajlamos vagy a depresszióra? Van megoldás, amelyből ráadásul gyermeked, háziállatod, de még az anyósnyelved is profitálhat! Becsszó, a virágesszenciák még növényekre is jótékonyan hatnak állítólag, bár hogy nekik milyen lelki problémáik lehetnek, az számomra rejtély. Igaz, nem vagyok botanikus, és bevallom, még nem sok szobanövényt sikerült tartósan életben tartanom, szóval orchidea- és hasonló ügyekben ne hozzám forduljatok tanácsért.

De ha a pszichoterápiában végképp nem hiszel, viszont a mindennapi stresszhelyzeteket rosszul kezeled, vehetsz Bach-féle elsősegélycseppet is. Ebből bármilyen krízishelyzetben, vagy nyomás alatt annyit használhatsz, amennyi csak jólesik. Ha pedig nincs kedved csepegtetéssel bíbelődni, vehetsz virágesszenciát spray vagy pasztilla formájában, amivel, ha akarod, akár belső tereket is tisztíthatsz a negatív gondolatok erejétől. Ha pedig éppen jól érzed magad, akkor sem kell lemondanod a virágok gyógyító erejéről, hiszen betegségmegelőzésként is ajánlják őket. Mi több, egy rövidke (persze nem ingyenes) online tanfolyam révén akár magad is szakértővé válhatsz, aki tanácsot adhat ezeknek a szereknek a használatával kapcsolatban.  Egyébként ajánlják is, hogy ha lehet, konzultálj ilyen személlyel a cseppek használatát illetően, hogy biztosan a megfelelő készítményt válaszd.

Sárkány ellen sárkányfű,Homeopátia,Gyogyitás,Gyogynövények

Na, de lássuk, hogy vizsgáztak a virágesszenciák a klinikai teszteken!

Igazság szerint olyan nagyon sok klinikai tesztet nem végeztek annak érdekében, hogy megállapítsák, a Bach virágesszenciák mennyire hatékonyak a különböző betegségek ellen. A gyártók különösebben nem érdekeltek ez ügyben, nekik elég, hogy a termékeiket sokan keresik, illetve a felhasználók elégedettek.

Egy 2009-es metaanalízisben, mely az addig megjelent kutatási eredményeket összegzi, éppen erre panaszkodnak: kevés a jó minőségű, elfogulatlan kutatás. Ami viszont van, az azt sugallja, hogy a placebóhatáson kívül jelentős pozitív eredményekről nem beszélhetünk a Bach-féle cseppek esetén.

Egy másik, Edzard Ernst professzor által végzett metaanalízis ugyanerre az eredményre jutott. A tanulmány szerzője azt is kifogásolja, hogy ezeknek a készítményeknek nem kell olyan rigorózus eljárásokon keresztülmennie a piacra dobás előtt, mint a gyógyszereknek, hiszen étrendkiegészítőként árusítják őket, melyekre jóval engedékenyebb szabályok vonatkoznak.

Így a hatékonyságukat sem kell bizonyítaniuk, mégis gyógyhatású készítményekként kínálják őket a fogyasztóknak, és nem csupán a mentális egészséget érintő problémák, hanem potenciálisan súlyos vagy halálos kimenetelű betegségek esetén is.

Pozitívumként azért felhozható, hogy a kísérletek során elhanyagolható mennyiségű mellékhatást jelentettek – magyarán, ha nem is használtak a virágesszenciák, ártani biztosan nem ártottak. Viszont, ha jobban belegondolunk, a minimális mennyiségű hatóanyagot tekintve ez nem olyan nagy meglepetés.

Egy szó, mint száz…

…ha a dolgok anyagi oldalát figyelmen kívül hagyjuk, tulajdonképpen nem árt kísérletezni Bach doki módszerével, de azért olyan nagy csodát ne várj. Bár, ha meg nem vársz, akkor végülis a placebóhatást iktatod ki, és az az egy pedig végülis biztosan megvan a cseppeknek. A huszonkettes csapdája, ugye.

Viszont, viccet félretéve, amennyiben komoly fizikai vagy mentális egészségügyi problémával küzdesz, mindenképpen érdemes hozzáértő szakorvoshoz fordulni, és az ő tanácsára hallgatni. Ha pedig a szobanövényed néz ki vacakul, hívd fel az anyukád – ők mindig meg tudják mondani a tutit.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább