Nem kutyából lesz… mi az? | Sárkány ellen sárkányfű

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/07. számában.

Fotó: Pixabay.com

Egyik kedves kolléganőm nemrég egy érdekes cikket küldött át nekem, amelyben nem másról volt szó, mint a szalonnáról. Bizony ám, arról a jó kis finomságról, amelyet a legtöbben nagyon szeretünk, és kezelőorvosunk, gyógyszerészünk rosszallása ellenére is előszeretettel fogyasztunk. A szóban forgó cikkben azonban nem a szalonna negatív élettani hatásait taglalták. Épp ellenkezőleg: azt hangsúlyozták, hogy ez egy rendkívül egészséges élelmiszer, amely mérsékelt, de gyakori fogyasztás mellett meghosszabbítja az életet, sőt egy csomó konkrét egészségügyi probléma ellen is javasolták, nem feltétlenül belső használatra. A dolog persze rögtön megragadta a fantáziámat, így nem is volt kérdéses, hogy előbb-utóbb a cikksorozat egyik epizódját is magának a szalonnának fogom szentelni.

Lássuk, mi mindenre jó a szalonna!

Legalábbis, ha a fent említett cikk íróit kérdezed. Először is, mindenképpen jó pont, hogy nem tartalmaz sem színezékeket, sem tartósítószert, sem „E-számokat”. De ennél is fontosabb, hogy a (nem idézett) kutatások szerint a szalonna erősíti az immunrendszert. Arachidonsavat tartalmaz, amely csökkenti a koleszterint, és javítja az ellenállóképességet, ráadásul „a szalonna szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódásait, beleértve a szívizmot és az érnyomást”. (Bizony, saját kezűleg.)

És ez még nem minden! Ha dohányzol, mindenképp ellensúlyozd a rossz szokásodat napi szintű szalonnafogyasztással, mert a szeléntartalma okán megakadályozza az oxidációt. Sőt, ha a pohár fenekére nézel, akkor is csipegess mellé egy kicsit, mert az alkoholmérgezést is enyhíti.

Egy másik oldalon hasonló megállapításokkal találkozhatunk. A szalonna ellenállóvá tesz minket a betegségek ellen, a zsír nélkül az immunrendszerünk működésképtelenné válna. Persze a koleszterinszintünk emelkedni fog, de igazából ez egy király dolog. Hizlalni pedig még véletlenül sem hizlal ez a szuper élelmiszer, hiszen rengeteg kalóriát tartalmaz ugyan, de eltelít, és gyorsan felszívódik a gyomorban. Mi több, egy kis hagymával vagy fokhagymával megspékelve a szalonna még az influenzát is távol tartja tőled a hosszú téli hónapok folyamán.

Nagy öregeink is állandóan szalonnát majszoltak, mégis sokáig éltek! Nem lehet véletlen…

Nem eszik olyan forrón a… szalonnát? 

A helyzet az, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű, a fenti állítások több ponton csúsztatást tartalmaznak.

Ugyan a szalonna tényleg tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetre, de tartalmaz telített zsírsavakat is, amelyek viszont nem. Ugyan a koleszterinszintet nagyban befolyásolják az örökletes tényezők, az ilyen problémával küzdőknek nem ajánlják az orvosok a hasonló feldolgozott termékek fogyasztását.

A hizlalással az a helyzet, hogy igazából az számít, miből mennyit eszel összességében, és emellett mennyit mozogsz. Ha minden vacsoraidőben megeszel egy nagy szelet szalonnát két vastag karéj fehér kenyérrel, miközben napközben még a másodikra is lifttel mész fel, akkor különösebben nem kéne meglepjen, ha felszaladnak rád a kilók. Viszont ha aktív vagy, de időnként megengedsz magadnak néhány zsírosabb falatot, nincs mitől tartanod. Nagypapa is valószínűleg kapálás után vagy előtt szelt magának néhány szeletet, nem Netflix-maraton közben. Az influenza elleni védelem pedig sejthetően teljesen légből kapott dolog, szóval ha biztosra akarsz menni, inkább oltasd be magad ellene minden évben. Ugyan még ez sem garantálja, hogy nem kapod el, a tünetek enyhítésében viszont eléggé hatékony.

Sárkány ellen sárkányfű,Szalonna,Tévhit,Áltudomány,Tudomány

A szalonna valóban kifejezetten tápláló étel és a fehérjék mellett tartalmaz szelént, vasat, több fajta B-vitamint, magnéziumot és cinket is, amelyekre szüksége van a szervezetünknek, ám korántsem egyedüli lehetséges forrása mindezeknek a tápanyagoknak.

Ha így lenne, aligha maradna életben, aki mondjuk vegetáriánus, vagy egyszerűen csak nem rajong a zsíros falatokért, márpedig ők eléggé sokan vannak, és még az immunrendszerükkel sincs több problémájuk, mint másnak. A dohányzás és alkohol káros hatásait pedig a leghatékonyabban nyilván az ellensúlyozza, ha nem, vagy legalábbis kevesebbet cigizel és iszol.

Van sajnos egy rosszabb hírem is. A szalonna a feldolgozott hústermékek közé tartozik, amelyekről viszont valóban több kutatás egybehangzóan bebizonyította, hogy gyakori fogyasztásuk komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

Boldogkői Zsolt Hiénák a betegágy körül című könyvében jól összefoglalta a kutatási eredményeket. Ezek szerint a feldolgozott hústermékek jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint bizonyos ráktípusok, többek közt a végbélrák kockázatát. Ennek megfelelően az Egészségügyi Világszervezet a rákkeltő anyagok közé sorolta be őket, bár Boldogkői hozzáteszi, hogy ez a kockázat azért például az ugyanilyen kategóriába sorolt dohányzás esetében jóval magasabb, és mások is kritizálták a szervezet ilyen irányú döntését.

De a cikkben más felhasználást is javasolnak ám a szalonnának!

És még meg sem kell enni hozzá. Ha például ízületi fájdalom kínoz, akkor darált avas szalonnát mézzel elkeverve ajánlják a bőrre kenni, celofánnal és kendővel betekerni, és éjjelre otthagyni. Mellgyulladás esetén hasonló a tipp, egy csík avas szalonna a megoldás sztaniolpapírral és sebtapasszal leragasztva. Nos, azt őszintén kétlem, hogy valamiféle hivatalos vizsgálat is létezne azt illetően, hogy a módszer működik, de ki tudja. Viszont nagy a gyanúm, hogy ha jobban nem is leszel, de büdösebb biztosan, úgyhogy én csak akkor próbálkoznék ez utóbbival, ha csökkenteni akarnám a szoptatás gyakoriságát.

Ekcéma elleni krémet is készíthetsz viszont szalonna, tojásfehérje, gyümölcspép és vérfű két napig állva hagyott keverékéből, ha rá mered kenni a problémás felületre. De ha nem, akkor mondjuk bőrgyógyásszal, illetve gyógyszertárban kapható készítményekkel is próbálkozhatsz. Ha pedig a fogad fáj? Akkor tegyél egy vékony csík sózatlan szalonnát a fájós fog köré, az majd fokozatosan elmulasztja a fájdalmat. Mondjuk, itt számomra nem egészen világos, hogy belülről, vagy kívülről kell a fog köré helyezni a szalonnát, illetve hogyan kellene azt ott egy helyben tartani, de ezt már a fantáziánkra bízzák. Ha mást nem is, azt legalább elmondhatjuk erről a módszerről, hogy olcsóbb, mint a fogorvos. Ha pedig sarkantyúd nőtt, körülbelül egy hét alatt azt is megoldja a szalonna, némi ecettel és nyers tojással elkeverve, és éjszakára applikálva. Vagy nem, de ez is költséghatékony, végül is.

Eszed, vagy sem…

Véletlenül sem vitatkoznék azzal, hogy a szalonna finom, ez nyilván ízlés dolga. Ám hogy mindennapi fogyasztása valóban olyan egészséges lenne, az azért erősen kérdéses.

Ami jó benne, azt eléggé könnyen helyettesítheted más élelmiszerek fogyasztásával, hogy a negatív hatásokat cserébe kikerülhesd. Persze ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül le kell mondanod róla, de a tudományos konszenzus szerint mindenképp megéri mértéket tartani, ami egyébként nagyon sok más dologra éppígy érvényes.

Ha pedig mondjuk történetesen nem szereted, akkor kár erőltetni az immunrendszer karbantartása végett, mert annak egészen biztosan nem ez az egyetlen záloga.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább