Velük beszélgettünk idén, ne maradj le róla! (1. rész) | Interjúk 2022

Az interjúkat érintő visszatekintőnket két részre bontottuk, mivel azt reméljük, nemcsak magunkat szórakoztattuk az alanyokkal folytatott beszélgetésekkel, hanem olvasóinkat is. Ezek a beszélgetések sokat adtak nekünk, örömmel tölt el bennünket, hogy visszaolvashatók weboldalunkon, és nem szeretnénk, ha lemaradnának róluk azok az olvasóink, akiknek esetleg év közben nem jöttek szembe. Az alábbiakban Menyhárt Dodi és Poór Tibor interjúit szemlézzük.

Interjú,barak Dávid,Erich atya,Győry Attila,Erich Gábor,Zalka Loránt,Patrik Dubovsky,Peter Šurin,Turtev Erik,Varkocs
Magunk között / Szerző: Menyhárt Dodi / Fotó: Szabó Péter Pál

A könyvek kapitánya – interjú Győry Attilával

Egy szókimondó beszélgetés a Könyvek Kapitányával, aki korábban dunai hajósként a Macskajaj délszláv figurái közt tanulta a csencselést, ma pedig a könyvszakmában – a gerillamarketing nagymestereként – könyveket teremt a felvidéki családok polcaira! Győry Attila nevét a kilencvenes években jegyeztem meg egy életre: Vércsapolás című könyvével végigturnézta a felvidéki középiskolákat, így találkoztam vele én is… Ezért szólítom gyakorta a Holt Költők diákjainak szavajárásával: ó Kapitány, Kapitányom…

Részlet:

„Mivel unatkoztam, kitaláltam egy ötletet, amely szerintem marketingszempontból zseniális volt: fogtam a telefonkönyvet, és Pozsonytól Királyhelmecig felhívtam az összes gimnáziumot azzal, hogy egy kortárs felvidéki magyar prózaíró vagyok, és szeretnék bemutatkozni. Csodálatos volt, az összes igazgató és tanár is vette a lapot. Végig turnéztam Szlovákia gimnáziumait, így megismert egy egész generáció.”

A teljes interjú.


Magunk között / Szerző: Menyhárt Dodi / Fotó: Szabó Péter Pál

Lelki bringázás Erich atyával

A római katolikus anyaszentegyház a világ legnagyobb keresztény közössége, és kétezer éves történelmével ez a világ legősibb, máig fennmaradt vallási intézménye. Talán kevesen tudatosítják, hogy a Föld népességének harmincegy százaléka, több mint 2,2 milliárd ember keresztény. Ha Szlovákia lakosságát nézzük, a 2021-es népszámlálási adatok tükrében 55,8 százalék vallotta magát a katolikus felekezethez tartozónak. Ennyit a számokról. De mit is csinál és hogy éli napjait egy katolikus pap a Felvidéken? Erről beszélgetünk mai vendégünkkel, Jelencsics Erich Gábor atyával, Marcelháza plébánosával.

Részlet:

„Öt évig éltem magammal, ismerem magamat és a hibáimat is: de a kérdés az, mennyire akarom ezeket a dolgokat a felszínre hozni a tudatalattimból és szembenézni velük. Ehhez bátorság kell – de ugyanakkor egyfajta félelem is van az emberben ezektől a sötét dolgoktól. Ez egy kemény talaj, amibe nem egyszerű beleásni.”

A teljes interjú.


Magunk között / Szerző: Menyhárt Dodi / Fotó: Szabó Péter Pál

A pedagógia fenegyereke

Azt mondják, a tanár személye fontosabb, mint az, amit tanít. Azt is mondják, hogy manapság a jó tanár ritka, mint a fehér holló. Ami még ennél is ritkább, az pedig az elnőiesedett tanári hivatás mezején árválkodó férfi tanerő. A mai beszélgetőtársam a bősi lurkók igaz barátja, országos cimborám, Zalka Lóránt tanár úr, aki immár háromkötetes szerző, Felvidék-szerte ismert és elismert nagyvőfély, a bősi Amade László Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatóhelyettese, a Vízsodorta históriák regöse, cserkésztiszt, és nem mellesleg három gyermek édesapja.

Részlet:

„A nagyobb gyerekek már kirepültek a családi fészekből, és ahogy telik az idő, úgy érzem egyre markánsabban, hogy az apaság fogalma nem értelmezhető az anyaság jelenléte nélkül. Erről az utóbbi időben a feleségemmel is sokat beszélgetünk, akinek nagyon hálás vagyok ezért a húsz évért, amiért – ahogy a férfiak mondani szokták – kibírta mellettem az asszony. Ő a szeretet a családban, ő a simogatás, így tudok férj és a gyermekeim apja lenni. Az apaságot is a sírig kell tanulni, és nem mindig vagyok magammal megelégedve ebben a szerepben, de mindig próbálok magamon alakítani, vagy olyan irodalmat olvasni, amely a gyereknevelésről szól.”

A teljes interjú.


Magunk között / Szerző: Menyhárt Dodi / Fotó: Szabó Péter Pál

Zengő erő: Varkocs!

Varkocs – egy betyáros banda, amely egyszerre nagyon régi és brutálisan modern. Doromb és sámándob, hozzá pedig 21. századi zenei lendület. Nem akárkivel beszélgettünk: az egyik legprogresszívebb bandatag, Turtev Erik volt a vendégünk.

Részlet:

Egyszer láttam egy régi felvételt, amelyen egy idős csángó bácsi dobol, mellette koboz, doromb és furulya szólt. Annyira vad volt az a zene, hogy rögtön megfogott. Azt mondtam magamnak, ha ez a népzene, akkor ezzel akarok foglalkozni.

A teljes interjú.


Interjú / Szerző: Poór Tibor / Szabó Péter Pál

„Nem létezett olyan indok, ami miatt ekkora erővel kellett volna lesújtani Ukrajnára”

Az elmúlt immár bő egy hétben számos kérdés merülhetett fel bármelyikünkben, hogy mégis hogyan jutottunk el odáig, hogy keleti szomszédunknál háború tört ki, Ukrajna pedig minden erejével védekezik az orosz haderővel szemben. A történelem a szemünk előtt zajlik, mi pedig megkértünk egy szakembert, egy történészt, Patrik Dubovskýt, hogy segítsen nekünk és olvasóinknak, nézőinknek eligazodni ebben a sűrű és szövevényes információdömpingben.

Részlet:

„Ukrajnában már valószínűleg nem lesz semmiféle egyezség, az agresszornak, Putyin Oroszországának kellene politikailag és tényszerűen befejeznie a háborút. Akkor elkezdhetjük keresni az igazságot. Szerintem jelenleg az igazság a megtámadott és gyengébb fél oldalán van, amelynek területén folynak a harcok, és ahol emberek halnak meg.”

A teljes interjú.


Interjú / Szerző: Poór Tibor / Szabó Péter Pál

Azon újságírók csoportjába tartoztam, akik üdvözölték, hogy Világi lett a DAC új tulajdonosa

Tizennyolc évesen, 1983-ban a legendás Tip hetilapban például a France Football cikkeit fordította szlovák nyelvre, később huszonöt évig a Šport napilap egyik legjobb újságírója volt, gyakorlatilag 1984-től a DAC történetét követte, és a mai beszélgetésünkben így arról is beszél, hogy Weisz Misi bácsinak milyen viszonya volt az újságírókkal, ecseteli az újságírók bámulatos vitáit Pecze és Škorpil edzőkkel, megemlékezünk az Antal-éráról, és megtudjuk a kulisszatitkokat Világi úr első, Denník Športnak adott interjújáról, miután átvette a klubot, a végén pedig arról is szó esik, hogy miként boldogul mint a SFZ PR-részlegének a tagja. Nem csupán sztorikat hallunk, hanem érdekes véleményeket is a történtekről, érdemes megnézni a Peter Šurinnak készült interjút!

Részlet:

„Az idő múlásával újságíróként és a futballban 40 éve jelenlévő emberként biztos találnék hiányosságokat vagy olyan dolgokat, amelyekkel kapcsolatban a tulajdonostól eltérő nézetet vallok. A klub egy magáncég, ő dönt. Tulajdonképpen az átvétel évétől látok egyfajta fejlődést, hála Istennek, hogy ez megtörtént, és hogy ő a tulajdonos. Másrészt viszont a befektetett pénzből többet ki kellett volna hoznia a klubnak.”

A teljes interjú.


Interjú / Szerző: Poór Tibor / Szabó Péter Pál

Rossz vér, avagy a történetnek nincs vége

Barak Dáviddal az első könyve, az Elásott igazság megjelenése alkalmával beszélgettünk a dunaszerdahelyi maffia témájáról. A következő években a maffiasírok kiásása újonnan megnyitotta a témát, és erről szól Dávid nemrég megjelent második könyve, a Rossz vér és a mi beszélgetésünk is.

Részlet:

„Sátor Lajosnak volt egy kivégzőosztaga, amelynek az egyik tagja elcsukló hangon, szinte már a sírás határán szokott beszélni a konkrét dolgokról, arról, mit és hogyan tettek. Vannak olyanok, akik picit hisztérikusabban, agresszívebben próbálják bizonygatni a saját igazukat és vallják magukat ártatlannak. Olyanok is akadnak, akik nagyon simulékony hozzáállást képviselnek.”

A teljes interjú.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább