Nem kell sok játék karácsonyra! | Gyereksarok

Vigyázat! Küszöbön a karácsony. Már most kint vannak az üzletek polcain a karácsonyi díszek, az édességek és a szezonális játékok is.

Mit tegyenek a kisgyermekes, kislakásos családok, akiknek sem helyük, sem lehetőségük nincs játékhegyek vásárlására? Ne kövessék a trendet! És nincs ezzel semmi baj. Sőt, egyenesen jót tesznek vele, ugyanis a túl sok ajándék a szakértők szerint sem tesz jót a gyerekek fejlődésének.

Már most szólhatnak a családtagoknak a változásról: idén nem kell embernagyságú maci, fél szobányi autópálya, sem fésülhető, böfögő babák, sem térdig érő műanyag munkagépek. Inkább beszéljétek meg egymással, mire van szüksége, miben lelné hosszabb távon is az örömét.

A Psychology Today három jól elkülöníthető okot sorol fel arra, miért is nem jó a túl sok ajándék:

1. Növeli a destruktív viselkedést

A gyerekek az ünnepek alatt nagyon várják az ajándékokat, de végül komoly szociális és érzelmi következményei lehetnek ennek. A Missouri Egyetem tanulmánya szerint az olyan gyerekek, akiket elhalmoztak ajándékokkal, felnőttként hajlamosabbak a hitelkártya-tartozásra, a szerencsejátékra és a kényszeres vásárlásra. Persze a hegynyi ajándék kicsomagolása boldogságot okoz, de nincs valódi megtartó ereje. Csakis a többre és többre vágyást, a folyamatos éhséget táplálja benne.

2. Csökkenti az önbecsülést

A tartós önbecsülés az erős identitástudatában gyökerezik, nem pedig a tárgyi eszközökben, az anyagi világban, a materializmusban. Ha valami több, nem jelenti azt, hogy ezzel az önbecsülésünk is megnő. Tanulmányok kimutatták, hogy nincs összefüggés az anyagi javak és az önbecsülés vagy a boldogság között. Valójában azok a gyerekek, akik kevesebb anyagi javakkal rendelkeznek, de pozitív kapcsolatuk van szüleikkel és társaikkal, magasabb pontszámot érnek el az önértékelési teszteken. Kevesebb viselkedési problémájuk van, és ellenállóbbak az akadályokkal szemben, mint a túlzó szülőkkel rendelkező gyerekek.

3. Kizárja a tartós boldogság esélyét

A Harvard Journal of Happiness című folyóiratban publikáló kutatók arra jutottak, hogy az emberek többre értékelik a másoknak vásárolt ajándékokat, mint a maguknak vásároltakat. Amikor ezek az „ajándékozó” tesztalanyok kitöltöttek egy személyes elégedettségi skálát, folyamatosan magasabb pontszámot értek el, mint azok az alanyok, akik maguknak vásároltak ajándékot. Ha segít gyermekében kifejlődő nagylelkűség fejlesztésében, az elősegíti a jó kapcsolat egészséges érzését és növeli benne a boldogságot. Azok a gyerekek, akik csak az ajándékokat értékelik, nagyobb valószínűséggel válnak később egocentrikussá és kevesebb lesz bennük az empátia.

Természetesen van mód arra, hogy mindezeket elkerüljük, soha nem késő változtatni a korábban berögzült káros attitűdökön.

Íme pár hasznos tanács!

1. Szabd meg az ajándék értékének határát

Egy darab jól átgondolt ajándéknak sokkal nagyobb érzelmi értéke van, mint egy nagy kupac ajándéknak. Az értékhatár felállítása átgondoltabbá és megfontoltabbá teszi a gyereket e téren – ami más területeken is megmutatkozik. Azt is garantálja, hogy mindenki egyenlő mértékben vegye ki a részét az ajándékozásból és az ajándékok fogadásából. A házi készítésű meglepetések, mint például a festmények vagy a költészet, olyan emlékeket keltenek, amelyek akár egy egész életen keresztül elkísérhetnek.

2. Tartsuk be a háztartási ütemtervet

A szülők túl gyakran engedik, hogy az alvási ritmusuk, a házimunkák és egyéb háztartási feladatok rendszere szétessen az ünnepek alatt. Struktúra nélkül azonban a gyerekek viselkedése is romlani fog. Például, ha gyermeke hirtelen korlátlanul hozzáfér az édességekhez, vagy egész éjjel ébren marad, majd egész nap alszik, akkor több rosszkedvűséget, elégedetlenséget fogunk tapasztalni a részéről. Ez a szervezetlenség az ünnepek alatti problémás viselkedés első számú oka.

3. Koncentrálj a valódi értékekre

Készítsünk olyan ajándékokat, amelyek kreatívok, fejlesztik az ügyességet vagy a motoros készségeket. A gyerekek szeretnek új dolgokat felfedezni és ha ügyesek is benne, az erősíti az önbecsülésüket és az önbizalmukat. Közben azt is megtanulják, hogy nincs szükségük sok holmira ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

4. Tanítsd meg adakozni!

Azok a gyerekek, akiknek szülei arra biztatják őket, hogy ajándékozzanak meg másokat, erősebb közösségi és összetartozási érzést tapasztalnak. Adakozzatok együtt! Menjetek el önkénteskedni, segítsetek együtt a rászorulókon, akár a közelebbi akár a tágabb környezetetekben.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább