Az 5G-mizéria | Összeesküvők

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/01-02. számában.

Az emberiség a története során mindig is bizalmatlan volt az új találmányokkal szemben. Ez a félelem pedig az elmúlt száz évben már csak azért is kiéleződött, mert a technológiai fejlődés hihetetlenül felgyorsult. Az ilyesfajta aggályok egy része egészségügyi vonatkozású. Már a hetvenes években, a mikrohullámú sütők háztartásokba kerülése kapcsán felmerült például, hogy azok negatív hatással lehetnek az emberek egészségére. De nem volt ez másképp a kilencvenes években, a mobiltelefonok elterjedésekor sem.     

Ezért tulajdonképpen nem meglepő, hogy az 5G hálózat kapcsán szintén kongatni kezdték a vészharangokat.

Az ötödik generációs (innen az elnevezés) telekommunikációs hálózatok kiépítése bizonyos tekintetben nem is kezdődhetett volna rosszabbkor. 2019-re ugyanis azon évként emlékezünk, amelyben egy világméretű járvány ütötte fel a fejét, márpedig a pandémiák nagyszerű táptalajt biztosítottak mindig is az álhírek és összeesküvés-elméletek terjedésének.

Igaz, az 5G elleni kampány már hónapokkal azelőtt elkezdődött, hogy az újfajta koronavírus felütötte volna a fejét. Az év tavaszán jelentetett meg az RT America egy érdekes szegmenst, melyben az új technológiára veszélyes emberkísérletként hivatkoztak, és mindennemű tudományos bizonyíték nélkül azt állították róla, hogy agyrákot, meddőséget, Alzheimer-kórt okozhat. Ezt még megtoldották azzal, hogy a gyermekeknél orrvérzést, autizmust, tanulási nehézségeket, esetenként akár rákot idézhet elő. Szélsebesen terjedő Youtube-videók tömkelege állított hasonlókat.

Az egészben az a pláne, hogy az RT nem más, mint a Russia Today nevű csatorna, amelyet Moszkvából irányítanak, és az orosz kormány finanszírozza a működését. Érdekes, hogy az orosz elnök, aki míg külföldön mindent megtett azért, hogy a technológiát a lehető legrosszabb fényben tüntesse fel, otthon kifejezetten optimistán beszélt az 5G előnyeiről, sőt, azt az ottani médiában egyenesen az egészségre nézve kedvező hatásúnak állították be. Könnyen elképzelhető hát, hogy az egész kampány azzal a céllal született, hogy lassítsák a gazdasági-technikai előnyökkel járó hálózat kiépítését külföldön, amíg nekik maguknak nem sikerül felzárkózniuk e téren.

Mindenesetre igazán széles körben akkor vált mumussá az 5G, miután Wuhanban felütötte fejét az új kór.

2020 januárjában még alig lehetett tudni valamit a Covidról, és úgy tűnt, ilyen messzire Kínától nem is fog kelleni tartanunk tőle. Egy belga újságban azonban Kris Van Verckhoven orvossal megjelent egy interjú. Ebben a doki azt állította, hogy az 5G életveszélyes, csak erről még senki nem tud, és odáig ment a spekulációban, hogy a Wuhan körül a földből kinőtt új tornyoknak köze lehet a járvány kitöréséhez. A cikk megjelent nyomtatásban, illetve az interneten is, és noha a spekulatív jellege miatt az újság szerkesztője pár órán belül visszahívta, mindez már elég is volt arra, hogy az új teória sebesen terjedni kezdjen. 1-2 nappal később nem csak a belga nyelvű oldalak voltak tele vele, hanem az angol nyelvűek is, és elindult a lavina.

Az útjára indult teóriához aztán mindenki hozzátette a magáét, és több eltérő, egymással mégis rokon elképzelés született. Abban mindegyik megegyezett, hogy az 5G öl, butít és nyomorba dönt, de hogy konkrétan ezt hogyan is teszi, arról megoszlottak a vélemények. Voltak, akik az immunrendszer leterhelésével és meggyengítésével vádolták az új technológiát, szerintük ezzel járult hozzá a pandémia súlyosbításához. Mások úgy gondolták, maguk a rádióhullámok betegítik meg az embereket, a Covidhoz hasonló tüneteket okozva, vagy a vírusok utaznak e hullámok hátán mit sem sejtő áldozataik felé. Voltak, akik szerint a lezárások egyedüli célja az volt, hogy az emberek lakásukba zárása révén zavartalanul építhessék ki a tornyokat. Megint mások úgy vélték, hogy a Covid tulajdonképpen nem is létezik, és az egész tesztelés- és oltásmizéria csak arra volt jó, hogy mikrochipeket ültessenek a lakosság testébe, amelyeket az 5G hálózathoz csatlakoztatva majd a gyanútlan tulajdonosaik kontrollálására használhatnak.

Néhányan azt is megkérdőjelezték, hogy az 5G-nek lenne bármi köze a telekommunikációhoz. Talán az igazából egy olyan fegyverrendszer, amely energiasugár kilövésére képes, ezáltal alkalmas például tömegoszlatásra, vagy épp célzottan lehet vele megbetegíteni embereket. Megint mások szerint az egész pusztán egy megfigyelőrendszer, amellyel információkat gyűjtenek rólunk, és akármikor felhasználhatják azokat ellenünk. Hogy kik? Mondjuk leginkább Bill Gates, de az is lehet, hogy Soros György, a háttérből a világot irányító Illuminátusok, vagy épp a „Deep State”, akármi is legyen az pontosan. A lényeg, hogy az uralmuk alá legyünk hajtva, kontrollálva, esetleg egyenesen tömegirtva. Az ijesztőbbnél ijesztőbb állításokat puffogtató videók és cikkek jókora nézettséget értek el, na meg azt is, hogy Európa több országában az emberek felgyújtottak, és vandalizáltak egy csomó 5G tornyot, ezzel jókora károkat okozva.

A tudósok azonban mindenkit nyugalomra intenek.

Először is, az 5G technológia által használt hullámok az elektromágneses spektrum alsó részén helyezkednek el, ellentétben például a röntgensugarakkal, vagy a hírhedt gamma sugarakkal, ergo nem ionizáló sugárzásról van szó. Nem nyúlnak bele a DNS-ünkbe, nem okoznak rákot és nem is gyengítik az immunrendszert, ahhoz túl gyengék, a még biztonságosnak ítélt határértéknek pedig messze alatta vannak. Magasabb frekvencián működnek ugyan, mint a korábbi generációs eszközök, ami sokak számára ijesztőbbnek vagy veszélyesebbnek hangozhat, ez azonban azt is jelenti, hogy kevésbé hatolnak át az emberi szöveteken.

Ami pedig a Covid terjesztését illeti, a mikrobiológusok megegyeznek abban, hogy az egész ötlet teljesen nonszensz. A vírusoknak és az elektromágneses sugárzásnak semmi köze nincs egymáshoz, a vírusok nem tudnak szörfölni a rádióhullámokon. Egyébként a SARS-COV-2 koronavírus megjelenésekor Wuhanban nem volt még általános 5G-lefedettség, sőt csak akkor kezdték a rendszer kiépítését, nem beszélve arról, hogy például Iránban, ahol kifejezetten sok koronavírusos eset volt néhány hónappal később, 5G torony viszont nem volt egy szál sem.

Attól sem érdemes tartanunk, hogy az oltással mikrochipeket ültetnek a bőrünk alá. Egyrészt nem létezik olyan kicsi mikrochip, ami átfér egy tű fokán, meg ha létezne is, sem lenne ereje ahhoz, hogy az agyunkat kontrollálni lehessen vele, ez egyelőre erősen sci-fi kategória. Ami pedig a megfigyelésünket illeti, nos, ha akartak, ugyanolyan hatékonyan megfigyeltek minket az előző generációs eszközeinken keresztül is. Ami engem illet, én szerintem olyan unalmas vagyok, hogy nyugodtan megfigyelhet akárki, legfeljebb könnyebben alszik majd el.

Egyáltalán semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy az 5G valóban olyan súlyos egészségügyi károkat okozna, mint amelyekkel ijesztgetnek minket. Igaz, a bármiféle bizonyíték hiánya ritkán győzi meg azokat, akik sötét indokokat sejtenek minden mögött – ebben inkább csak azt látják, hogy nagyon hatékonyan tudják eltussolni a dolgokat a rosszban sántikáló hatalmasságok.

De ha csak egy kicsi esélye van is, hogy ártalmas, miért nem mondunk le a nyavalyás 5G-ről?

Mert számtalan kütyünk van, amivel mind a netre csatlakozunk. Manapság a mosogatógépünk meg a hűtőnk is a Wi-Fire van már kötve, a sávszélesség meg véges. Az új generációs technológia pedig jóval nagyobb adatforgalmat tesz lehetővé, és ennek például az egészségügyben is jelentős előnyei vannak. Aligha valószínű, hogy visszamehetnénk az időben, anélkül, hogy egy csomó mindent feladnánk. Lesz bizony itt még 6G is, talán nem is olyan sokára, hacsak addigra mind meg nem halunk az 5-től.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább