Gól nélküli döntetlen Bécsben

(Austria Wien–DAC [0:0] felkészülési mérkőzés, kicsit másképp)

ILLUSZTRÁCIÓS FOTÓ: SZABÓ PÉTER PÁL

Szeretett csapatunk nyári felkészülése – június 17-én – a labdarúgó-Eb árnyékában kezdődött és idestova két hete tart. Mindeközben erősítésekről csak hellyel-közzel érkezik hír, a nép sem pletykál, gondolom a kontinensviadalra összpontosít mindenki. Távozó játékosokból annál több van, de valószínűleg egyikük után sem hullajtunk könnyeket. Klasszikus új igazolásnak eddig csak a 19 éves Tuboly Máté számít, aki Győrből érkezett hozzánk. A fiatal középpályással a Habos Napok sátrában a Skócia–Magyarország Eb-csoportmérkőzés előtt találkozhatott a nagyérdemű.

A 2024/25-ös idényre való felkészülés első tesztmérkőzését – melyet további négy követ majd – a bécsi Austria vendégeként abszolválta a DAC. A rekkenő hőségben lejátszott találkozó 0:0-ás döntetlennel végződött. Amíg mi ezüstéremmel büszkélkedhetünk, addig a lilák meglehetősen gyengén muzsikáltak az osztrák élvonal múlt szezonjában, és végül csak a rájátszásban sikerült megcsípniük az EKL-ben való indulás jogát.

Mintha a mi egykori „prolitribününket” látnám!? – az FK Austria Wien hazai szentélye, a Generali Arena mellett lévő edzőpálya pár soros fedett lelátója a DAC nyolcvanas évekbeli legendás tribünjére hajaz.

Persze meglehet, csak a nagy meleg teszi velem, vagy a DAC 120 jubileum, viszont még az egykori hangzatos szlogeneket is látni vélem a tetőtér elején. Hála a bécsi klub YouTube csatornájának, a Viola TV-nek, mi is részesei lehettünk a mérkőzésnek, bár a közvetítés képi minősége hagyott némi kívánnivalót maga után. Na, de ne legyünk telhetetlenek! Vagyis, ahogy Dodi barátom szokta volt mondani: Roberto, neked semmi sem jó? – rendben cimbora, de ezt a közvetítést konkrétan nyomógombos Nokiával hozták le?

Xisco Muñoz mester félidőnként két eltérő tizenegyet küldött pályára.

Ugyanakkor nem számíthatott házi gólkirályunkra, Trusára, akire sérülés miatt kb. 2 hetes kihagyás vár. Szintén a maródiak listáján szerepel Barišić és Gruszkowski. A pályára lépők közt ott volt viszont a már említett újonc Tuboly Máté, valamint akadémiánk mindössze 15 (!) éves tehetsége, Bősze Levente, és a 17 éves Lami Ádám, illetve a Somorjáról érkező brazil Fellipe. Visszatért nagymihályi kölcsönjátékáról a görög Niarchos is – hallom ám, amint azt kérdezitek: de minek?

DAC ist eine Slowakische manschaft… – könyörgöm, szóljon már valaki az osztrák riporternek, hogy legalább egyszer mondja be a pontos tényállást is!

Tipikus formafelmérő, hozzánk hasonlóan a „sógoroknak” is ez az első nyári edzőmérkőzése. Az első játékrész egyetlen valamirevaló helyzete a liláké, de Popović kapus – kapitányi szalaggal a bal karján – résen volt a közeli lövésnél. A szünetben a tervek szerint komplett csapatot cserélt Xisco Muñoz, a kapuba Filipe áll be és Andzouana lesz a „cséká”. A második félidő egyértelműen a miénk volt, Záhradník és Szendrei fejesét jegyezhettük fel, valamint Ramadan és Jürgens is gólhelyzetbe került, de eredménytelenül.

A YouTube csatorna „órája” szerint a 88. percben lefújta a találkozót a játékvezető, amelyen a „nagyszüneten” kívül minimum egy-egy ivószünetet is elrendelt. Átkapcsolok az Eb-re és mit látok? A magyar nemzeti tizenegyet legyőző svájciak leckéztetik a címvédő olaszokat (is)!

A DAC legközelebb egy hét múlva, szombat délelőtt fél 11-kor, immár odahaza, az akadémián lép pályára. Második előkészületi mérkőzésünken a cseh 2. ligás Vyškov együttesét látjuk vendégül. Az erőmérő előzetesen 2×60 percre lett kalibrálva, vagyis nem szükséges korán nekiállni a húslevesnek, mert mire hazaérsz, kihűl! Hajrá, DAC!

AUSTRIA WIEN – DAC 1904 0:0

DAC, 1. félidő: Popović – Yapi, Lami, Kacharaba, Brunetti, Dolček – Tuboly, Káčer, Bősze (45. Vitális) – Redzic, Niarchos.

DAC, 2. félidő: Filipe – Andzouana, Csinger, Dimun, Kaša, Mendez – Vitális, Herc, Fellipe (69. Ramadan) – Szendrei, Záhradník (79. Jürgens).

(Roberto)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább