Tóth Dénes: A technóban nincs semmi kényszeredettség

Fotó: Reefe

Tóth Dénes az a techno DJ, kire mi, felvidéki magyarok nagyon is büszkék lehetünk. Az egyik legkitartóbb és legtechnikásabb DJ, akit ismerek. Magyarország legmenőbb fesztiváljain (Sziget, Balaton Sound, B. My Lake) tolja, mellette a szlovák technoszcéna aktív gondozója. Saját szervezésű partyjai eljutottak Tornaljáról egészen Pozsonyig. A stílusról, a bulikról és a jelenlegi technokultúráról kérdeztem Dénest.

Az interjú megjelent a Klikk Out 2018/05. számában.

Előzmény: Techno, az underground tánczene

Ha azt hallod techno, mi jut eszedbe róla először?

Szabadság. A pop, rock, vagy akár más zenei irányzatokkal ellentétben itt nincs erős keretek közé fogva, hogy egy adott zene miről is szól. Ezért minden alkalommal a hangulatomhoz mérten tudom értelmezni, ez adja számomra a szabadság jellegét. A stílus repetitív jellege rám mindig megnyugtatóan hatott, és a bulikon sokszor átélt egységérzetet talán nem is tudom semmihez hasonlítani, azt át kell élni. Mondjuk a Tavaszi Techno nevű bulin az NFG-ben.

Mint techno DJ, mi a véleményed, miért van szükség erre az irányzatra?

Szerintem a technóban nincs semmi kényszeredettség, így igazából nincs is szükség rá – talán pont ez adja a varázsát. Ennek ellenére már évtizedek óta irányt mutat és képes megújulni, ezt emelném ki a legfőbb erényeként.

 

Érdekes megfigyelni, ahogyan egy elvont stílusból pár évtized alatt nagy tömegeket megmozgató irányzat lett. Több tízezres látogatottságú fesztiválok adnak otthon a techno különböző válfajainak, sokszor több teremben felvonultatva jelenkorunk nagymenőit. A techno kinőtte az elvont és eldugott helyszíneket, viszont ezzel együtt az emberek is jóval nyitottabbá váltak, és ezt mindenképp pozitívan értékelem.

Miért vetted feladatodul a technobulik szervezését Kassától egészen Pozsonyig?

A Moodyt valójában a szükség szülte. Évekig hallgattam sokak panaszát, hogy „márpedig itt nincs semmi, nincs hova menni egy jót bulizni”. Ezt egy idő után meguntam, és panaszkodás helyett inkább a bulik mezejére léptem. Így visszatekintve engem is meglep az út, amit bejártunk, és mindig elmosolygok a tényen, hogy az egész egy kisvárosból, Tornaljáról indult. Nagy köszönettel tartozom a PLUSplusnak, az ő támogatásuk nélkül nemigen lett volna bátorságom belekezdeni. Ők mutatták meg azt, hogy van értelme csinálni.

Szerencsére Mowonic és Gustawson személyében megfelelő társakra leltem az események megvalósításához. Az együttműködés majd 5 év után is virágzik, sőt, egyre nagyobb köveket sikerül megmozgatnunk mind hazai, mind nemzetközi vizeken. Bízom benne, hogy méltó módon sikerül majd megünnepelnünk a Moody 5. szülinapját októberben, amely eseményről már gőzerővel folynak az egyeztetések.

Hogy látod a jelenlegi szcénát itt Szlovákiában?

Érdekes egy helyzet alakult ki, azt kell, hogy mondjam. Egyre több például a kommersz DJ-ből lett techno- ill. „underground” DJ. Itt is látszik, hogy a pár éve még elvontabb stílusokból mára már szinte populáris ágazatok lettek.

Partyszervezőként be kell látni a valóságot, hogy Szlovákia nem Németország, de még Magyarországtól, illetve Csehországtól is messze vagyunk.

 

Ennek ellenére vannak szuper kezdeményezések, és épp a fentebb említett jelenség segítheti hozzá az embereket ahhoz, hogy szélesebb körben megismerjék azt a zenét, amely mellett mi a kezdeteink óta kiálltunk. Mindenesetre nem fektetnék ennyi időt és energiát a bulik szervezésébe, ha nem látnám pozitívan a helyzetet: egyre több a minőségi esemény és ez mindenképp jó jel.

Az eddigi epizódok:

 

Techno, az underground tánczene

GRIME // Soldierr és Lazy Junior: “A grime újra divatba hozta a minőségi rímeket!”

A lelket utaztató zenevonat // Interjú a dunaszerdahelyi GrooveTrainnel

Blues, a kék ördög zenéje // The Butchers: Ez az igazán nekünk való dallamvilág!

Ezthallgasdmegë: A mennyei dub // “Finom rezgéssel tápláljuk szétzilált és összezavart fogyasztói lelkünket”

Szabadság, spontaneitás és hihetetlen mértékű kreativitás (Interjú) // A százéves jazz

Drum and bass, hazai kézből

A heavy metal hajnala // Koppány és Csonga Erni válaszol

Íme a hiphop // Dreeko és Zirig Árpi, illetve párkányiak válaszolnak (Ankét)

Trance, a bűvös tánczene! // Császár Előd és Pico válaszol

Színtiszta house

Italo disco, az örökzöld tánczene!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább