Klikk Out Vikkendhouse: Csupa libabőr!

Legalábbis amibe én borulok Antal Ágota kedvenc zenéi hallatán. Régi vágyam volt, hogy bemutathassam nektek városunk legspirituálisabb képviselőjét, a nőt, aki jár-kel a nagyvilágban, és sokrétű tevékenységében kamatoztatja az energiát, melyet magába gyűjt.

Fotó: Fekete Nándor (címlapkép), ill. Dömötör Ede

Magazinunk vasárnaponként jelentkező mixsorozatában hétről hétre új emberek mutatkoznak meg és mesélnek a zenével való kapcsolatukról. A Vikkendhouse ötvennyolcadik epizódjában Ági tíz kedvenc zenéje szerepel egy mixben, melyet hallgatván betekintést nyerhetünk főszereplőnk lelki és zenei világába.

Fotó: Dömötör Ede

Ismerjük meg Ágit:

Antal Ágota vagyok.  A tevékenységeim, hát, ahogy így válogattam, a zenék alapján is látható, eléggé nagy összevisszaságban, de szépen elférnek egymás mellett. Jógaoktató vagyok, helyi képviselő, vállalkozó, ám elsősorban anya, ez a legnagyobb szerepem és feladatom.

Milyen zenék vettek körül gyermekkorodban? Mi volt az a zene, amely rabul ejtett?

Anyám Félix Slováčeket hallgatott, meg Máté Pétert, apám cigányzenét. Az összes magyar nótát énekelgette, vasárnap kötelező volt a Jó ebédhez szól a nóta, és mivel a templomtéren laktunk, élőben is hallottam, ahogy a szomszédban klarinétoznak, hegedülnek, gyakorolnak a roma muzsikusok. Nagyon szerettem nyitott ablaknál főzni.

Gimnazistaként hallottam egy legendáról, hogy aki felmegy Imikéhez (a nemrég elhunyt Tilajčík Imi), annak ő ad egy kezdőcsomagot zeneügyileg. Felmentem és kaptam tőle egy válogatást, de akkor még nem igazán értek el hozzám ezek a dalok, a disco fontosabb volt.  Amikor megismerkedtem a volt férjemmel (Antal Tamás – HaddelHadd), természetesen az első dolga volt, hogy felajánlotta, menjek fel a lakásába, szeretné megmutatni a lemezgyűjteményét… Nem viccelt, szentélyként tisztelte a lemezjátszót és a lemezeit, amit azért később nem tudtunk teljesen megóvni a gyereknyáltól – Deep Purple, Uriah Heep, Genesis, Jethro Tull, Pink Floyd, Supertramp, Focus és az összes többi külföldi, magyar rock, klasszikusok, lelkesen mesélte, hogy minden megspórolt pénzét lemezre költi.

Nem dobtam magam tőle hanyatt azonnal, mivel sosem hallottam róluk addig, csak később fedte fel magát egy-egy kincs, ami megérintett és kísért egy ideig.

Milyen zenei stílusokon mentél át egészen mostanáig?

Egy idő után elkezdtek hangosak lenni a koncertek, sok volt az ember, a tolongás és inkább csendesebb zenék vonzottak, nincs abszolút kedvenc, mindig megérint valami, aztán továbbmegyek, attól függ, milyen korszakomban vagyok épp. Mostanában főként mantrákat hallgatok, spirituális zenét. A fiam és a párom is zenél, komponál, tehát jelen van a muzsika a mindennapjainkban, de velük elfogult vagyok, zeneileg nem tudom megítélni, mit, hogyan csinálnak. Inkább úgy hatnak rám bizonyos zenei pillanatok, amikor érezni, hogy áldásos, ihletett állapotában van épp a művész, és nem földi fiókokból húzza elő a kottáját. Szeretem látni, érezni, ha meghívok muzsikusokat a Tündérkertre, amikor összekapcsolódnak az égiekkel, például Lakatos Robi, ha ráfekszik a brácsájára, lehunyja a szemét és felér a vonója az égig, lehozza a zenét és gyógyítja a lelkeket. 

Van olyan előadó, akire azt mondod, hogy ő az abszolút kedvenc?

Nincs kedvenc előadóm, benyomások vannak, pillanatok.

Melyik koncertélmény volt számodra a legemlékezetesebb?

1988-ban az Amnesty International rendezte Human Right Now koncert volt az első igazán meghatározó koncertélményem, Tracy Chapman, Peter Gabriel, Sting, Bruce Springsteen és mások, de több mint valószínű, azért lett meghatározó számomra, mert fülig szerelmes voltam????!

Üzenet a mixhez:

A mixhez leginkább időrendi sorrendet állítottam fel, azok a számok, amik egy-egy lelkiállapotomban hatottak rám, mellettem voltak, megérintettek.

A mix:

Tracklist:

 

1. Maria Callas – Ave Maria – Bach

2. Philip Glass Ensemble – Opening (Glassworks)

3. Genesis – The Musical Box

4. Pink Floyd – High Hopes

5. Piramis – Ha volna Két Életem

6. Seal – It’s A Man’s Man’s Man’s World

7. Both Miklós FolkSide  – Csillagfészek

8. Palya Bea – Fák, Virágok, Fény

9. Férfi és Nő – Emlékem vagy  (Básti Juli, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Kulka János)

10. Dalai Láma – A Maha Mrityunjaya Mantra Meghódítása

Az eddigi epizódokat itt találod.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább