Lelkek lenyomatai

December 13-án, Luca-nap estéjén egy különleges tárlat megnyitójára kerül sor a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban (közismertebb nevén, a Sárga Kastélyban). Nagy Dániel és Szolgai-Jankovics Zsuzsanna hazai művészek – míg az előbbi hivatásszerűen foglalkozik képzőművészettel, addig az utóbbi a közelmúltban tapasztalhatta meg először a műkedvelő közönséggel való kapcsolódás élményét.

Az ajánló megjelent a Klikk Out 2018/11. számában.

Hogy kik is ők, és milyen munkákkal készülnek decemberi, közös tárlatukra? Az alábbiakban (majdnem) mindenre fény derül!

Nagy Dániel

Mottó:

… ami nyilvánvaló, számomra általában nem törvényszerű

Dani egy önmagát „Duna menti gyerekként” definiáló, önképző művész. Hét önálló kiállítás van a háta mögött, témái különleges hangulatok, pillanatok, fények, érzések elegyei. Kezdetben a ceruzarajzok határozták meg önmegvalósító törekvéseit (amiket ma leginkább rendelésre készít), mára az olaj és akril mellett köteleződött el. Otthonában alkot – már ameddig akad még szabad felület…

Nagy sikerű tárlatai a Csallóközi Könyvtárban és a somorjai Mozi Klubban kerültek megrendezésre. Ez utóbbi egyfajta „gyakorlópályaként” szolgált a decemberi dunaszerdahelyi megmutatkozáshoz.

A színek szerelmese, de ahogy azt korábban már bizonyította, akár a piros-fekete motívumok behatárolt közegében is képes egyedi elgondolásait megvalósítani. Kedveli a rejtett tartalmak sejtelmes világát, lételeme az átvitt értelmek megjelenítése, a közönség mélyebb szintű elgondolkodtatása.

Legújabb festményein elsősorban szülőfaluját, Vajkát ábrázolja, illetve ezt átlényegítve, Vajk mondakörét dolgozza fel, amelyhez komoly háttérkutatást végzett. A kompozíció a beszédes „Múltidéző“ címet kapta. Művei magyar mitológiát, illetve magyarságot feldolgozó, lokálpatrióta jellegük mellett messzebbi távlatokba is tekintenek. Az otthon, a Csallóköz változatos tájai újra és újra lenyűgözik, ezt nem is firtathatjuk képei láttán.

Figyelme szerteágazó, munkásságát egyfajta specifikus szimbolizmussal vegyített tudatosság hatja át – bár az -izmusok kötött világa, ahogy vallja, igencsak távol áll tőle.

Szolgai-Jankovics Zsuzsanna

Mottó:

Az nem baj, ha nem ugyanazt érzed, amit én, a lényeg, hogy érezz!

Dolgozó édesanya, aki impulzivitásával ragadja magával környezetét. Sikeres kiállítást tudhat magáénak „A nő hétszer” címmel, ahol színpompás festményeivel különböző női aspektusokat jelenített meg. A tárlatot Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren és Tallóson tekinthette meg a nagyérdemű. Akrilfestékkel dolgozik, s mivel a színkeverés sosem sikerül kétszer ugyanolyanra – a megismételhetetlenség varázsa teszi mindig izgalmassá az alkotási folyamatot.

A decemberi kiállításra „Gyerekszív” c. kompozícióját hozza el, amit az „Ő csak érez, és ott van, … benne a pillanatban. Egyedi, különleges, tökéletes.” gondolat-érzés hat át, és három fejezetre bont:

  1. gyerekek, jól elkapott pillanatokban
  2. apró momentumok, kifogyhatatlan inspirációt adó gyermekeiről – különlegesség, hogy ezek a képei régebbi fotók alapján születtek meg.
  3. fekete-fehér munkái, amelyekkel negatív érzelmeket jelenít meg, mint a harag, félelem, szomorúság – nem baj, ha a gyermekkor nem „rózsaszín“, mert nagyon fontos, hogy a negatív érzelmek is a helyükre kerüljenek már gyermekkorban.

Zsuzsi azt vallja, hogy a művészet egy univerzális kapcsolódási pont, kortól, nemtől függetlenül. Nem az a fontos, hogy a néző ugyanazt érezze az alkotások láttán, hanem az, hogy ÉREZZEN. Bizonyos szintű tökéletességre törekszik, de épp csak annyira, hogy a szemlélő szabadon értelmezhesse a látványt.

Az estét igényes zenei produkciók teszik még különlegesebbé. Lábszky Olivér és Szendi Barnabás akusztikus zenei összeállítása mellett a nagy sikerű Aranymetszés (Gálffy József és Gálffy Hodosy Marianna) örömzenéje is felcsendül.

Ha valaki esetleg lemaradna a tárlat ünnepélyes megnyitásáról, később is megtekintheti a kiállított alkotásokat – hiszen egészen január 12-éig tart.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább