Konyháink húsz legdrágább alapanyaga (1. rész)

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/09. számában.

Nemcsak a skót viccekre jellemző, hogy az étlapot fordítva (az étel árától) olvassák, az akciós termékek, és hogy az a jó, ami olcsó, elég gyakori gondolatmenet manapság a mi közegünkben is. Ezzel nem arra szeretnék utalni, hogy kinek mennyi telik a konyhájára, inkább be szeretném mutatni a világ húsz legdrágább élelmiszerét, amellyel biztosan nem találkozunk az általánosan ismert szupermarketekben.

Ja, és arra is gondoljunk, hogy a világ lakosságának  10%-ka akár naponta fogyaszthatja ezeket a javakat, míg a világ szegényebb vidékein rengetegen maradnak étlen-szomjan..

20.

Coffin Bay osztriga darabjáért akár 70€-t is elkérnek. Ez a fajta osztriga hét év alatt fejlődik ki, ezáltal sokkal táplálóbb mint a többi. Mivel az idő pénz, és a Coffin Bay osztriga sokáig fejlődik, így egy vacsora, amely 4-5 darabból tevődik össze, akár 350 € fölé is rúghat.


19.

Az Azeto Balsamico Tradizionale di Modena egy olyan ecet, amelyet 25 évig érlelnek többfajta fahordóban, és amely a legjobb olasz szőlőfajták házasításából készül. Hamisítatlan ízvilágot kölcsönöz egy remek érlelt Parmegggiano Reggiano sajthoz. 100 ml ecetért 150 €-t kérnek!


18.

A Jamon Iberico de Belota egy spanyol sonka, amely egy apró biogazdaságban készül. Különlegessége abban rejlik, hogy a sertéseket kizárólag makkal táplálják. Ezt a fajta sonkát három évig érlelik, ám a tulajdonos Eduardo Donato saját részére akár hét évet is érleli a pincéjében. Kilója 200 €-t kóstál, ám ha az egész hátsó részt szeretnéd, akár 4000 €-t is kicsengethetsz érte!


17.

A Gooseneek Barnacles (Kacsakagyló) Portugáliában és Spanyolországban honos kagylófajta főleg előételekként jelenik meg az ottani éttermek étlapjain. Kilókénti ára eléri akár a 300 €-t is. A begyűjtése a világ egyik legveszélyesebb munkája, mert  akik végzik, annyira búvárok, mint amennyire halászok. A kacsakagylót a tenger szarvasgombájának is nevezik, és mesterséges környezetben nem tenyészthető…


16.

Ruby Roman szőlő Japánban terem, pingponglabda méretű szemei vannak, amit 14 év alatt sikerült tökéletesre nemesíteni a japán szőlőmestereknek. Minden egyes szeme több mint 20 gramm, így egy fürt akár több kilós is lehet. Ám az ára kilónként 400 €!


15.

Kona Nigari Water szintén Japán, ám hawaii 300 m mély tengerszint alatti forrásból érkező víz, amely összetételében nagyon különleges. Nyugodtabb közérzetet ígér, energiával tölti fel testünket. Ne feledjük! 0,75 l palack ára közel 400 €-ba kerül.


14.

Matsusaka Beef-ről elmondható, hogy vannak, akik készek egy kisebb vagyont is elkölteni a kulináris élvezetekért, e marha legnemesebb részéiből készített steak akár 200 €-ba is kerülhet. A nyers wagyu hús kilónkénti ára eléri a 400 €-t is. Jó étvágyat!


13.

Te mennyiért szoktál krumplit venni? 2-3 euróért? A Le Bonnotte burgonya  a világ legritkább, ám legdrágább  burgonyafajtája. Ezt a fajta burgonyát kizárólag Franciaországban termesztik, Nantes-tól nem messze, Noirmouter szigetén. Jellegzetessége, hogy sós ízű, mivel a tengerparton terem. Nos, kilónként 4-500 €-s árával remek majonézes krumplisaláta lenne belőle karácsonyra… 🙂


12.

Pule sajt a világ legdrágább sajtja! Kilogrammja 900 €! Szamártejből készítik, és köztudott, hogy a szamarak kevés tejet adnak. Egy kiló sajt előállításához 25 l szamártejre van szükség, ezt a mennyiséget 50 szamártól lehet kinyerni. Ezt a sajtot kizárólag a szerbiai Zasavica Nemzeti Parkban legelésző szamaraink tejéből készítik, és mindössze 100 kg készül évente!


11.

Kopi Luvak a világ egyik legritkább és legdrágább kávéja. Egy indonéziai fákon élő cibetmacskaféle ezekkel a különleges kávébabokkal táplálkozik, az emésztőrendszerében érlelődik, majd ürülékként távozik. Az őshonos lakosok az ürüléket összeszedik, majd gondosan megtisztítják. A világon értékesített cibetkávé fele hamisítvány, ám a valódi kávé kilókénti ára eléri az 1000 €-s határt is. Megkóstolnád?

Nos, kedves dubaiszerdahelyiek, fogyasztottatok már a fent említett alapanyagokból készült ételt, italt? Ha nem, akkor itt az ideje… 🙂 És ez még csak a három számjegyű oldal volt, legközelebb még komolyabb alapanyagok, és még nehezebb summák jönnek!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább