Mire is jó egy bolhapiac? Ne a szemetes legyen a megunt tárgyaid végállomása!

Az interjú megjelent a Klikk Out 2019/10. számában.

Napjaink egyik legfontosabb aktualitása a környezetvédelem. Az, hogy helyi szinten ez mégis hogyan valósul meg, csakis tőlünk függ. Dobsa Melindát kérdeztük, aki a dunaszerdahelyi gyökerekkel bíró I Love ECO Facebook-csoport aktív tagjaként számos dolgot tapasztalt már.

Mikor tudatosodott Benned először, hogy környezetünk megóvásáért tennünk kell?

Maga a környezetvédelem már régóta foglalkoztatott, de ténylegesen 2017-től kezdtem el aktívan tevékenykedni ezen a területen. Először a segítségnyújtás volt számomra a legfontosabb. Amikor Új-Zélandon éltem, sok önkéntest láttam munka közben különféle ottani projektekben, akik kortól és nemtől függetlenül, idejüket és pénzüket nem sajnálva fogtak össze környezetük védelméért.

Feltettem magamnak a kérdést: miben tudnék én segíteni. Majd miután véglegesen hazaköltöztem, éppen akkor alakult a felvidéki I love ECO csoport Dunaszerdahelyen. Ez volt az első lehetőség, ami szembejött velem, így azonnal fel is ajánlottam a segítségem.

Ha jól tudom, a csoporton belül te is aktív szerepet vállalsz térségünk fejlesztésében. Hogy indultál el ezen az úton?

Az első lépésem az volt, hogy megnézzem, mit tudok tenni annak érdekében, hogy lecsökkentsem a szemetemet. Ez az elmúlt két évben jelentősen sikerült és arra is rájöttem, hogy nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy ezt megtegyük.

Remek példa édesanyám, aki régi farmerokból varr táskákat és emellett még függönyzsákokat is készít, amiket piacról piacra járva árul, ezzel népszerűsítve az újrahasznosítást. Saját kertünk van, ahol megtermesztjük a szükséges élelmiszereink nagy részét. Mindemellett minimalistán élünk, ami azt jelenti például, hogy csak second hand ruhákat vásárolunk – ha vásárolunk. Ez nagy minőségi ugrást jelentett a korábbi ruhatáramhoz képest, ugyanis ezek a másodkézből vásárolt ruhák olykor sokkal jobb minőségűek, mint a korábbi közepes árkategóriájú darabjaim. Idegenvezető vagyok, ezért a munkámban is fontos a reprezentáció, oda kell figyelnem a mindennapi öltözetemre. Ezzel szemben igyekszem a tárgyi szükségleteimet a minimálisra csökkenteni, ami azt hiszem, sikerült is. Sok olyan könyvet, weboldalt olvasok, amelyek segítik ezt a fajta életmódot.

Öt éve a vegetáriánus életmódot választva lényegesen leegyszerűsítettem a táplálkozásomat. Azt vettem észre, hogy a fiatalok nagyon sok cukrot és egészségtelen ételt esznek. Manapság sajnos már nem tudjuk, hogy az élelmiszereink pontosan honnan és milyen körülmények közül érkeznek, ezért nagyon oda kellene figyelnünk arra, hogy mit fogyasztunk.

Milyen programokat, ismeretterjesztő tevékenységeket szerveztek?

Az I love ECO csoport ma már nagyon aktív. Először csak pár emberrel indult, mára pedig egy olyan civil szervezetté nőtte ki magát, amely igen fontos hiánypótló tevékenységeket kezdeményez. Ilyen például a közösségi szemétszedés, faültetés, varrótanfolyamok szervezése, a népszerű Bolhapiac és a Gaia-fest, ami egy környezetvédelmi fesztivál volt. Számos önkéntessel dolgozunk együtt. A csoport képviseletét Gašpar Marika és Gašpar Éva látják el, engem is több iskolába meghívtak már előadásokat tartani a saját felelősségvállalásunkról. Nyitottak vagyunk bármiféle ötletre, amivel javíthatunk az életminőségünkön.

Mi lesz a legközelebbi akciótok?

A 4. saját rendezésű bolhapiacunk. október 27-én, Severen, a Szabadidőközpontban (a Smetana ligeti alapiskola épületének hátsó része – a szerk. megj.).

Külföldön a bolhapiacoknak már évek óta nagy hagyománya van, például Berlinben is, ahol havonta gyűlnek össze az árusok. Akárki bejelentkezhet és árulhatja a megunt ruháit, tárgyait, játékait. Mi évente két bolhapiacot rendezünk, tavasszal és ősszel.

Mit tanácsolsz azoknak, akik most kezdenek bekapcsolódni és tudatosabban vásárolni?

Elsősorban azt javasolnám, hogy vegyék észre, milyen komoly befolyással van az életükre a média által sugallt életmód. Tegyék fel maguknak a kérdést, hogy valóban szükség van-e azokra a dolgokra, amiket reklámoznak!

Azért, mert van pénzünk rá és megtehetjük, meg is kell tennünk? Fontos az is, hogy a vásárlásainkkal kiket támogatunk, ajánlott a helyi kézműveseket, termelőket, zero waste shopokat. Remek tipp, hogy próbáljunk meg felesleges használati tárgyak helyett élményeket ajándékozni, a háztartási hulladékunkat szelektálni, majd ahogy tudjuk, redukálni. Rengeteg információt találhatunk a neten arra, hogy ezt mások hogyan valósították meg az életükben. Keressünk jó példákat erre és kövessük őket!

Úgy látom, hogy Dunaszerdahelyen még igencsak divat a csillogás-villogás, de szerencsére már kialakulóban van egy olyan, leleményes fiatalokból álló, aktív közösség, akik igyekeznek nem a külső alapján megítélni a dolgokat. Komáromban például létrehoztak egy közösségi kertet, amit egy remek ötletnek tartok.

Mi az a végső – titkos – célod, amit a magad életében még meg szeretnél valósítani?

Az én titkos álmom, vágyam egy olyan természetes közösségben élni, ahol önfenntartó lehetek. Magyarországon és talán Szlovákiában is van már erre példa. Szeretnék minél távolabb lenni ettől a fogyasztói társadalomtól. Támogatom a permakultúrát, azt, hogy teljes összhangban éljünk a környezetünkkel. Szeretném, ha a későbbiekben az iskolarendszer is visszanyúlna a gyökerekhez, és ezáltal átadhassuk ezt a tudást a gyermekeinknek is. Nagyon fontos számomra a példamutatás, hogy megmutathassam, egyszerűen is lehet egy jó életet élni.

Akinek tanácsra volna szüksége, hova fordulhat?

Az iloveecods@gmail.com címen várjuk az ötleteiteket arra, hogy Ti mit tennétek egy élhetőbb, tisztább városért, valamint az egészségünk megőrzéséért. Természetesen fogadjuk olyan aktivisták jelentkezését is, akik szívesen segítenének akcióink szervezésében is.

Köszönöm, hogy itt lehettem!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább