Klubjáró: A Rómer Ház – Győr

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/03. számában.

Fotók: Ugróczky István

A rovatom célja bemutatni a környék ifjúsági és közösségépítő klubjait, melyek a szokványos éjszakai diszkókkal ellentétben nemcsak tánczenét, hanem széles skálájú kultúrprogramokat kínálnak. A választásom most a tőlünk negyven kilométerre lévő győri Rómer Házra esett.  Egy izgalmas múlt, figyelemre méltó jelen, és ígéretes jövő, ahogy én jellemezném. A részletek megismerésében a Rómer Ház szervezőcsapatának egyik oszlopos tagja, Horváth Gábor volt segítségemre.

A győri Rómer Ház a dunaszerdahelyi NFG klubhoz hasonló múltra tekint vissza.

A kilencvenes években eseménydús művészélet zajlott Győr szívében, a Teleki László utca 21. szám alatt. Akkoriban főleg a Mediawave szervezőcsapata által jöhettek létre koncertek és filmestek, majd 2011-ben a hely bezárásra kényszerült. Pár évvel később néhány helyi fiatal törekvéseivel és a város támogatásával indulhatott újra a Rómer Ház. A 2014-es újrainduláskor koncertek, mozi és színház szerepelt a klub fő profiljában. Mára a rendszeres nagykoncertek és DJ-bulik mellett olyan értékes események színesítik a ház programját, mint a művészeti kiállítás, nyitott műhely, kvízest, jazzklub, lemezbörze mozik és a könyvklub. A ház kapui a hét minden napján nyitva állnak nemcsak a helyieknek, hanem nekünk, határon túli magyaroknak is.

A mára már nagyszámú szervezőcsapat komoly elhivatottsággal törekszik a minőségi tartalom létrehozásában.

A szorgos kollektíva egyik tagja régi cimborám, Paris Noble, aki előremutató elektronikával, DJ-szettekkel, Startup Szerdákkal és elektronikus zenei workshopokkal járul hozzá a klub működéséhez.

Számomra a legemlékezetesebb a Paris szervezte Alexander Robotnick-koncert volt, illetve az a szintetizátortárlat, amelyen Galactic Jackson szintijei köszöntek vissza Zentai Árpád fotóiról.

Azóta többször jártam ott DJ-ként is, rendkívül felemelő volt mind a helyszín miatt, mind a művészetkedvelő és zeneértő közönség miatt, akik akár hétköznap is megtöltik a helyet.

A Horváth Gáborral, a RómerKvelle lelkes szervezőjével készített interjúnkat hamarosan olvashatjátok…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább