NFG – Tóth Lali: Nem szerettük volna, hogy azért járjanak a klubba, mert „jó ott berúgni”

Klubjáró

Az interjú megjelent a Klikk Out 2020/02. számában.

Fotók: Ugróczky István, Fekete Nándor, Juraj Varga

Előzmény: 

NFG klub, Dunaszerdahely – A zenefgé (utóbbi) három évadja

A klub a dunaszerdahelyi kultúrház hátsó bejáratánál közelíthető meg. Ahogy felérsz a lépcsőkön és belépsz a száz négyzetméteres helyiségbe, a sárga IFA kabinjából Tóth Lali köszönt mosolyogva. Lali a klub szorgos menedzsere és bártendere. Együtt szervezünk, gondolkodunk és tervezünk. A klubbal való viszonyáról őt faggattam.

Az elmúlt három évad egyik főszereplője vagy. Az elején részt vettél a felújító munkálatokban, és akkor még úgy tervezted, hogy az IFA bár lesz a felségterületed, a programszervezésben nem veszel részt. Mára ez megváltozott. Miért alakult így, hogy az események legalább felét te szervezed?

Igen, akkoriban még csak mint „mellékállást” képzeltem el az NFG-t. Úgy gondoltam, ha már úgy is szinte minden hétvégén ott tengetem estéimet, legalább hasznossá teszem magam, beállok a pultba és szervezek néhány programot. Csábított az is, hogy kipróbáljam magam valami újban, addigi állásaim az üzleti és az IT-szegmenst érintették. Kívülről persze minden sokkal egyszerűbbnek tűnt, a mély vízbe való zuhanást követően eszméltem rá, hogy a csallóközi emberek meglehetősen ki vannak éhezve a kultúra ezen nem tradicionális formáira. Egy 100 négyzetméteres teremben minden máshogy hat, más érzés megnézni egy színházi előadást, meghallgatni egy koncertet, stb.

Nem szerettük volna, hogy azért járjanak a klubba, mert „jó ott berúgni”. Tartalommal akartuk megtölteni. Az pedig csak rengeteg munka/szervezés árán sikerülhetett.

Mostanra fordult a kocka: a klub lett a főállásom, s mellette van egy mellékállásom.

Hogy értékeled a klub fejlődését eme három év alatt?

Mivel szinte szűzen kezdtünk hozzá, így az elmúlt három évben rengeteget tanultunk és fejlődtünk, épp így volt ez az általunk szervezett vagy társszervezett programokkal is. A filozófiánk viszont nem változott:

Teret adunk a hazai „termésnek”, zenekaroknak, színészeknek, képzőművészeknek. Igyekszünk valami maradandót adni azon kívül, hogy szórakoztatunk.

Mik az NFG legnagyobb előnyei és mik a hiányosságai?

Természetesen mindig lehetünk „jobbak”, de úgy érzem, az idő, a befektetett energia és az anyagi javak függvényében kihozzuk a maximumot.

Úgy előny, mint hátrány a terem mérete: meghittebb a hangulat, viszont limitált a létszám. Ugyanezt mondanám az anyagi lehetőségekről is: rengeteg minden fejlesztésre szorul, de mivel ez nem a pénzről szól, így például az általunk barkácsolt berendezés sokkal hangulatosabb, mintha valahol drágán megvettük volna.

Mennyire van igény új tagokra, akik felfrissítenék a klub lelkületét?

Rengetegen segítik a munkánkat, hiszen mint polgári társulás működünk, mindenki önkéntes alapon, a szabadidejét feláldozva támogatja a klub működését. Épp ezért mindig szívesen vesszük a felajánlott segítséget. Sajnos a fiatalokból hiány van, pedig kíváncsiak lennénk a nézőpontjukra és az igényeikre.

Mindenki számára nyilvánvaló tény, hogy az egész városban te töltöd a legtöbb időt a klubban. Százalékban ez mennyit tesz ki, ha egy erős hónapot nézünk?

Hűha, havi bontásban nehéz erre válaszolni, inkább azt mondanám hétvégefüggő. Hét közben általában takarítás, árufeltöltés, programszervezés, marketinghadjárat, megbeszélések, kiállításinstallálás zajlanak. Csütörtökön kezdünk: kiállításmegnyitók, mozi-, kvíz-estek, workshopok. Pénteken bulik, koncertek, karaoke, számtalan zenei program, mindenfajta zenei stílusban. Szombati rendezvények: az improvizációs délutánok, a színházi estek, néhány akusztikus koncert, társasjáték-estek, könyvbemutatók, lemezhallgatós estek, stb. Havonta egy vasárnap gyermekszínházzal indítunk még délelőtt. A hétvégék bizony elég sűrűek, tényleg csak aludni járok haza.

Végezetül bemutatnád az olvasóknak, milyen programokra számíthatunk február második felében illetve a tavasz beköszöntével?

Számtalan, programmal készülünk, de hogy említsek is párat: február végén Tarr Csilla drámapedagógus tart improvizációs délutánt, 28-án a drum and bass kap teret, majd 29-én a Pillangó című darab kerül bemutatásra. Tavasszal lesz Jóvilágvan- és Nightride-koncert, bemutatkozik pár tehetséges hazai képzőművész, fotós, megünnepeljük a magyar költészet napját, mint a Mediawave Fesztivál külső helyszíne működünk majd és a felnőtt, illetve a gyerekszínházat sem szeretnénk hanyagolni.


A Klubjáró eddigi epizódjai:

1. rész: Radosť, Pozsony – Felnőtt a klub, ahol mi is felnőttünk!

2. rész – Somorja, Mozi: Megyünk a Moziba! / Csillának a Mozi

3. rész – A Soul Hunter Music Club – Dunaszerdahely / Bill Hunternek a klub

4. rész – NFG klub, Dunaszerdahely – A zenefgé (utóbbi) három évadja

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább